LEGO Mühendisliği Nedir?
Popülerliği her yaştan insan arasında artan LEGO, mühendislikte de etkisini göstermeye başladı. Günümüzde özellikle robotik alanında kendinden bahsettiren LEGO’yu bu kez oyuncak olarak değil de mühendislik dalı olarak görmekteyiz. LEGO mühendisliğini sizler için inceledik.
23.02.2016 tarihli yazı 15615 kez okunmuştur.
Tufts CEEO ile Üniversite Desteği
Tufts CEEO (The Tufts Center for Engineering Education and Outreach) Boston-Massachusetts’te bulunan ve anaokulundan üniversiteye mühendislik eğitimini geliştirmeye kendini adamış bir kurumdur. Kurum, çocuk ve yetişkinlerin mühendisliği anlamasını amaçlayan bir araştırma programına sahiptir ve bu araştırma programı katılımcılarının gelişimini LEGO gibi çeşitlieğitim araçlarıyla desteklemektedir. CEEO sınıflara bu eğitim araçlarını getirmek için birçok şirketle işbirliği içindedir ve bu eğitim araçlarını yaygınlaştırmak ve öğretmen kullanıcılar topluluklarına destek vermek amacıyla dünya çapında öğretmenlerle çalışan bir sosyal kolu bulunmaktadır.
Bu vizyon ile 2006 yılında CEEO partnerliğinde LEGO, LEGO Mühendisliği Konferansı geleneğini başlatmıştır. Bu konferanslar özellikle LEGO Education’a ait robotik materyallerinden faydalanmak isteyen eğitimciler için ideal bir etkinlik olmuştur. 2008 yılına gelindiğinde ise LEGO Mühendisliği Konfreransları Arizona’dan Avusturalya ve Japonya’ya kadar yayılmıştır.
LEGO Mühendisliği Online Kaynakları
LEGOengineering.com, LEGO MINDSTORMS setini sınıflarında kullanan eğitimciler için öncül bir kaynak olmakla birlikte sahip olduğu özelliklerle kullanıcılarına pek çok hizmet sunmaktadır.
Bu online topluluk aynı zamanda eğitimcilerin akvitelerini paylaşmalarına ve topluluğa katkıda bulunmalarına imkan sağlamaktadır. Konu odaklı kaynaklar içeren veritabanı da oldukça tercih edilir bir kaynak olmasına öncülük etmiştir. Sitede, LEGO MINDSTORMS sınıf uygulamalarına ilişkin videolar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra topluluk Tufts CEEO ve LEGO Education ile işbirliği içerisindedir.
Başlamak için Hangi LEGO Kiti Seçilmeli?
LEGO robotiğine başlamak isteyenler için LEGOengineering.com çeşitli öneriler de sunmaktadır. Bunlardan en önemlisi kullanılacak kitin seçimidir.
►MINDSTORMS EV3 Kiti: En yeni programlanabilir LEGO tuğlasıdır (veya brick). Kit motorlar, sensörler, programlanabilir tuğla ve LEGO Technic parçalarından oluşmaktadır. Yazılımı ikon bazlı programla dilidir ve mobil uygulama olarak bulunmaktadır.
►MINDSTORMS EV3 Kiti: En yeni programlanabilir LEGO tuğlasıdır (veya brick). Kit motorlar, sensörler, programlanabilir tuğla ve LEGO Technic parçalarından oluşmaktadır. Yazılımı ikon bazlı programla dilidir ve mobil uygulama olarak bulunmaktadır.
►MINDSTORMS NXT Kiti: EV3’ten önce kullanılan kittir. Yazılımı oldukça kolay öğrenilebilmekle birlikte, robotik ve yazılım konusunda daha ileri seviyede olan kullanıcılara LabVIEW ile programlamaları tavsiye edilmektedir.
►WeDO Kiti: Çocuklar için uygun olan bu kit; motorlar, sensötrler ve sınırlı sayıda LEGO tuğlasından oluşmaktadır. Kullandığı programlama dili oldukça kolay öğrenilebilmektedir.
►TETRIX ve MATRIX Kitleri: Metal parçalardan oluşan bu kit, diğer kitlere göre daha ağır, geniş ve sağlamdır. Aynı zamanda daha güçlü motorlara sahiptir. Robotik uygulamalarına daha aşina olan kullanıcıların, gelişmiş robotlar inşa etmelerine olanak sağlamaktadır. Bu kitlerle robot yapımı daha fazla zaman gerektirmedir.
LEGO Mühendisliği Akımının Peşinden Giden Ekol: MIT
Massachusetts Institute of Technology (MIT) verdiği derslerle bu akımın temsilcilerinden olduğu söylenebilmektedir. Okul bünyesinde öğrencilere sunulan lisans seviyesindeki “Lego Robotics” dersinde öğrencilerden LEGO’ları kullanarak bir robot tasarlamaları beklenmektedir.
Dersin amacı öğrencilerin LEGO’yu kullanarak robotiği, mekanik sistemleri, elektroniği ve programlamayı keşfetmeleridir. Bununla birlikte, MIT LEGO sayesinde öğrencilerinin uygulama ile öğrenmelerini ve robotik uygulamalarıyla erken tanışmalarını hedeflemektedir.
Kaynak:
►legoengineering.com
►ceeo.tufts.edu
►ocw.mit.edu
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET