elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mars Yüzeyinde Türk İzleri

900 kilogramlık bir yüzey aracını Mars’a götürmek ve onu bir vinçle Mars yüzeyine indirmek uzay havacılık tarihinde bir ilkti. Birçok teknik zorluklar ve bilinmeyenler olmasına rağmen, bu proje umduğumuzdan çok daha başarılı ve pürüzsüz bir şekilde gerçekleşti



A- A+
18.09.2012 tarihli yazı 12597 kez okunmuştur.
12-13 Temmuz tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen Yurt Dışındaki Türk Bilim Adamları Kurultayı ile yurt dışındaki bilim adamlarının Türkiye araştırma alanının güçlendirilmesi üzerine önemli çalışmalar yapıldı. Bu kurultayda yaklaşık 100 bilim adamı bir araya geldi.

Düzenlenen panellerde;

• Girişimcilik,
• Yenilikçilik,
• Teknoloji,
• Bilgi Ekonomisi,

gibi konularda müzakere ve tartışmalar yapıldı.



Kurultayda en çarpıcı ifadelerin sahibi olan Bakan Nihat ERGÜN artık beyin göçünün yerini beyin gücünün aldığını söyleyerek bilim ve teknolojinin evde tek başına yapılacak bir şey olmadığını vaktiyle Atina' da, Bağdat' ta, Roma' da Endülüs' te, günümüzde ise ABD'de Silikon Vadisi' nde olduğu gibi ortak bir kültür olduğunu söyledi.

Dünyamızın iletişim olarak bu kadar küçüldüğü bu çağda insanların kendilerini coğrafi sınırlarla kısıtlamasının kesinlikle doğru olmadığı aşikardır. Dünya'nın herhangi bir noktasında herhangi bir alanda çalışan bilim insanlarımızın ülkemizde olmaması bu nedenle bir kayıp değil aksine bir kazançtır. O ülkelerde bulunan insanlarımız ülkemiz için birer büyükelçi konumundadır.

Ülkemizin tanıtımın en iyi yolu da bu başarılı insanların buluşları ve fikirleriyle sürmektedir.
İşte bu insanlarda biri olan ve Rize' in Ardeşen ilçesinde dünyaya gelen Dr. Behçet AÇIKMEŞE, NASA'nın önemli projelerinden biri olan ve dünya gündeminde üst sıralrda yer tutan Mars Science Laboratory Projesinde temel taşlarından biridir. ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünden mezun olan Dr. B. AÇIKMEŞE 1994 yılında ABD' ye giderek Prude Üniversitesi'nde Makina Mühendisliği ve  Uçak Mühendisliği alanlarında Master ve Doktora yaptı. Başarılı bir dönem geçiren Dr. Behçet AÇIKMEŞE 2003 yılında NASA' ya ilk adımını atarak birçok projede yer aldı.



 NASA tarafından “Mars Science Laboratory Projesi” kapsamında 5 Ağustos 2012 tarihinde Mars’a indirilen 'Curiosity' isimli insansız bilgi toplama aracının güdüm ve kontrol sisteminde görev alan Makine Mühendisi Dr. Behçet AÇIKMEŞE, şimdi ise NASA tarafından 2014 yılında “Soil Moisture Passive Active Mission Projesi” kapsamında uzaya gönderilecek olan aracın reaksiyon kontrol sistemini tasarladı. NASA’da çok sayıda projede görev alan AÇIKMEŞE’ nin bilim dergilerinde yayınlanmış 50’nin üzerinde makalesi bulunuyor. NASA’da ve ABD’de bilim dünyasında adından övgü ile bahsedilen Rizeli bilim adamı ülkesinde ise fazla tanınmıyor.

Uzay Havacılık Tarihi' nde Bir İlk


Bu projenin gerçekten çok güç bir proje olduğunu ifade eden AÇIKMEŞE “900 kilogramlık bir yüzey aracını Mars’a götürmek ve onu bir vinçle Mars yüzeyine indirmek uzay havacılık tarihinde bir ilkti. Birçok teknik zorluklar ve bilinmeyenler olmasına rağmen, bu proje umduğumuzdan çok daha başarılı ve pürüzsüz bir şekilde gerçekleşti” diye konuştu.



AÇIKMEŞE, kendisinin de bu projede kilit bir güdüm ve kontrol sistemini geliştirdiği için gururlu olduğunu ve o iniş anının bir parçası olmanın ve o anı projedeki iş arkadaşları ile paylaşmanın mutluluğunun tarif edilemez olduğunu ifade etti.
 
Cumali ÖZEL Cumali ÖZEL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.