elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mars’a Yaklaşırken |
Orion Uzay Mekiği

İnsanlık olarak Mars’a ne kadar yakınız? Bu sorunun cevabı, şu anki şartları göz önünde bulundurursak yaklaşık 10 yıl. 'Bizi hedefe bu kadar yakınlaştıran nedir?' diye sorarsanız, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA)‘ nin uzay araştırmaları için tasarladığı Orion uzay kapsülü cevabını verebiliriz. Orion uzay kapsülü ile ilgili detaylar yazımızda.



A- A+
11.12.2014 tarihli yazı 11250 kez okunmuştur.
Merak insanoğlunun vazgeçilmez bir unsurudur. Merakın giderilebilmesi için bilim öncülüğünde birçok çalışmalar yapılır. Tam da bu noktada NASA tasarladığı yeni uzay araştırma kapsülü ile  Mars’ a doğru yeni bir adım attı. Bir delta roketinin üzerine yerleştirilen Orion, Florida’daki Cape Canaveral uzay üssünden fırlatıldı. Kapsülün, Dünya’nın etrafını 2 kez dolaşması amaçlanmıştır. Ayrıca bu uçuşta, yeni geliştirilen teknolojilerin de testi yapıldı. Orion teknolojisi, eğer herhangi bir nedenden dolayı mekiğin bilgisayarlarında bir resetleme meydana gelirse, bilgilerin yedekleneceği bir sisteme de  sahiptir. Ve mekikte bir de telemetri sistemi bulunur. Yani mekik ile kara istasyonu arasında bilgi alışverişi yapılabilmesi için gerekli telsiz sistemi vardır. Mürettebatsız uçuş  testi, 05 Aralık 2014 tarihinde  başarıyla gerçekleştirildi. 06 Aralık 2014 tarihinde Pasifik okyanusuna 11 paraşüt ile başarılı bir iniş yaptı.





Orion Uzay Kapsülü

Orion, astronotları derin uzaya taşıyacak ve daha sonra Mars'a götürecek yeni uzay aracının ismidir.

Orion uzay aracı; 3 metre uzunluğunda, 5 metre genişliğindedir. Olumsuz koşullara karşı  dayanıklıdır. İçerisinde radyasyon ve sıcaklığı ölçmeye yarayan yaklaşık 1200 adet sensör bulunur. Ayrıca Orion’un bir özelliği ise  Apollo uzay mekiğinden sonra astronot taşıyan ilk uzay aracı olmasıdır. Bugüne kadar uzayda gidebileceği en uzak noktaya gitmesi planlanıyor.

NASA’nın  Orion’a yüklediği bazı görevler bulunuyor. 2021 yılında yapılacak olan ilk insanlı uçuşa kadar yapılması gereken bazı testler var.





Bu testleri sıralayacak olursak;

Orion uzay kapsülü, ilk önce Dünya’ya yakın bir yörüngede dönmeye başlayacak. Daha sonra ISS uzay üssünden yaklaşık 50 kat uzak bir noktaya gidecek. Bu görev başarıyla tamamlanmış bulunuyor.
2017 yılında yapılacak olan fırlatmada Orion Ay’ın yörüngesine girecek ve orada dönmeye başlayacak.
2021 yılında ilk insanlı uçuş gerçekleşecek. Bu uçuşta uzaya giden ekipten, Ay’dan bir  astroit  parçası getirmesi isteniyor.



İşte bütün bu çalışmaların amaçlarından biri de  insanoğlunun uzayı biraz daha iyi kavrayabilmesidir. Ve çalışmalar bu hızda devam ederse birçok bilinmeyenin ortaya çıkması ve ilklerin gerçekleşmesi an meselesi.



Kaynak:

►NASA

Hande Kılıçkır Hande Kılıçkır Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar