elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü
(MIT) den İstanbul’a Korkutan Uyarı

Kuzey Anadolu Fay Hattı’ndaki deprem olasılıklarını inceleyen MIT’de görevli ABD’li ve Türk bilim adamları, İstanbul’un 8 kilometre açığında 7 şiddetinde veya daha büyük bir depremin meydana gelebileceğini açıkladı.



A- A+
04.10.2014 tarihli yazı 8800 kez okunmuştur.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) den İstanbul’a Korkutan Uyarı

ABD'nin en prestijli üniversitelerinden olan MIT'de Kuzey Anadolu Fay Hattı'nı inceleyen ekip, İstanbul’un 8 kilometre açığında 7 büyüklüğünde veya daha büyük bir depremin olabileceğini açıkladı.




► İlginizi Çekebilir: Nikola Tesla'nın Deprem Makinesi

 
Büyük bir fay hattının bir bölümü sessiz gittiğinden dolayı akıllara sismik boşluk olduğunu getiriyor. Sismik boşluk (seismic gap) bir fay zonu üzerinde daha önce deprem oluşturmuş ancak uzun süredir hareketsiz duran kısmına verilen addır. Uzun süreli hareketsizlikler ileride büyük bir deprem olacağı ihtimalini arttırır.
MIT ve Türkiye'den araştırmacılar, Kuzey Anadolu Fayı'nın farklı bölümlerinde iki tür hareketlenme kanıtlarını buldular. Dünyanın en enerjik deprem kuşaklarından biri olması İstanbul için kaygıları bir kat daha arttırıyor. Kaliforniya'nın San Andreas fayı benzer ölçekte fay, kuzey Türkiye genelinde ve Ege Denizi'ne yaklaşık 745 kilometre boyunca uzanıyor.
 



► İlginizi Çekebilir: Deprem Işıkları

 
Fay hattına dair 20 yıllık GPS verilerini inceleyen ekip, öncelikle, bir fay hattının bir segmentinin uzun süre sessiz olmasının iki anlama gelebileceğini anımsattı: 1. Sismik boşluk aktif olmayabilir. 2. Ya da segmentin sessizliği potansiyel deprem tehlikesine işaret edebilir.




► İlginizi Çekebilir: Depremin Ana Vatanı Japonya

 
Ekibin başındaki Michael Floyd, GPS verilerinin, Marmara Denizi’nin derinliklerindeki bir sismik boşlukta, İstanbul’un 8 kilometre güneybatısında 7 büyüklüğünde veya daha büyük bir depremin olabileceğine işaret ettiğini açıkladı. Depremin ne zaman olacağı konusunda bir tahmin yürütemeyeceklerini vurgulayan Floyd, “İstanbul büyük bir kent ve çok eski bina var. Kuzey Anadolu Fay Hattı ve California Eyaleti’ndeki San Andreas Fayı benziyor ancak iki merkezdeki binalar benzemiyor” dedi. Floyd, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın batı segmentinin ise büyük depremler üretmediğinin altını çizdi. Adalar’da son olarak 250 yıl önce deprem olduğunu anımsatan Floyd, fay hattının Adalar segmenti için “Burası 2.5 ila 3.3 metre arasında kayabilirdi ancak böyle bir şey olmadı” diye konuştu.
 
Alman bilim adamı Marco Bohnhoff ise “Veriler, İstanbul yakınları için küçük bir uyarı olarak algılanmalı” ifadesini kullandı. Ayrıca Floyd diyor ki "Depremler düzenli veya öngörülebilir değildir". Uzun vadede tahminlerin yapılabileceğini ama kesin tarih verilmesinin zor olduğunu belirtirken İstanbul gibi önemli fay hattının üzerinde olan şehirlerin her zaman depreme hazırlıklı olmaları gerektiğini söylüyor.

  


► İlginizi Çekebilir: Nükleer Kaçışın Sırrı Deprem Mi?



Hangi Semtler Hangi Derecede Tehlikede?

1. derece en yüksek riski
2.derece orta riski
3. derece de küçük riski gösteriliyor:
 
1. derece: Zeytinburnu Ayamama Deresi, Ataköy'ün bulunduğu kesimler, Florya (batısındaki heyelan alanları) Küçükçekmece kıyıları, Küçükçekmece Gölü'nün doğusundaki Nakkaşdere alüvyonları, Azaplı yöresi (Altınşehir'in alçak kesimleri), Ispartakule (Alibey Yarımadası'nın batı kısımları), Kanarya (Firuzköy kıyıları), Esenkent, Avcılar (Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi'ne bakan kıyıları), Ambarlı ve Haramidere (sağlı sollu olmak üzere).



 
2. derece: Beşiktaş (Ihlamur çukuru), Ortaköy Dereboyu, İstinye çukuru, Tarabya çukuru, Üsküdar çukuru, Beylerbeyi çukuru, Küçüksu çukuru, Paşabahçe-Beykoz çukuru, Çayırbaşı çukuru, Karaköy, Tophane, Salıpazarı, Ortaköy (dolgu olan kesimleri), Eyüp, Alibeyköy, Sütlüce, Balat, Kasımpaşa ve Güngören'in sahil kesimi, Kadıköy (Kurbağalıdere), Moda (denize bakan kısmı), Küçükyalı, Kartal (Rahmanlar bölümü), Tuzla (dere kısmı), Dilovası, Eminönü (Cankurtaran, Şehzadebaşı, Fatih, Çarşamba, Edirnekapı'nın güneyinde kalan kısım), Topkapı, Bakırköy, Bahçelievler, Merter, Şirinevler (bir kısmı), Halkalı, Nakkaşdere, Esenkent, Ömerli, Büyükçekmece, Tepecik (Tepecik, Akören ve Pomak'ın güney kısmı), Selimpaşa, Silivri, Çanta, Gümüşyaka, Kavaklı, Yakuplu, Esenyurt, Avcılar, Ambarlı, Firuzköy, Küçükçekmece, Florya, Yeşilköy, Ataköy ve Zeytinburnu.

3. derece: Darıca, Dolayoba, Pendik, Kartal, Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye, Beykoz, Çengelköy, Polonezköy, Şile, Haydarpaşa, Altıyol, Bahariye, Kızıltoprak, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Kozyatağı, Altunizade, İçerenköy, Bağdat Caddesi, Fenerbahçe, Söğütlüçeşme (Kurbağalıdere dışında kalan kısımları), Moda (denize bakmayan kısımları), Acıbadem, Koşuyolu, Adalar, Eminönü, Rumelihisarı, Arnavutköy, Etiler, Beşiktaş, Maçka, Nişantaşı, Şişli, Taksim, Kağıthane, Gaziosmanpaşa, Levent, Maslak, İstinye, Tarabya, Sarıyer, Karaköy (rıhtım dışında kalan kısım), Gültepe, Emirgan, Bağcılar, Haraççı ve Taşocağı.


 

Kaynak: 

► Newsoffice.mit.edu
 
 
 
Safa BİLGİNER Safa BİLGİNER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.