Mobil Dünyada Yeni Bir Çağ Açan Türk!
Türk bilim adamlarının teknoloji çalışmalarındaki öncülüğüne bir yenisi daha eklendi. Türk profesör Oğuzhan Özcan'ın mobil teknolojideki yeni buluşu tüm dünyayı heyecanlandırdı.
Günümüzde en çok kullanılan teknolojilerin başında gelen cep telefonları yani mobil sistemler her gün yeni ve bir o kadar da şaşırtıcı özellikleriyle karşımıza çıkıyor. Mesajla başlayan multimedia uygulamaları da günümüzde mobil internet ve görüntülü konuşma teknolojileriyle akıl almaz bir şekilde gelişmeye devam ediyor. Uzmanlar da bu yapılan ve yapılacak olan uygulamaların sınırlarını kestiremiyor.
Yapılan çalışmalar sayesinde küçük bilgisayarların cep telefonlarına adaptasyonuyla cep telefonlarıyla her türlü bilgi, iletişim ve medya uygulamaları gerçekleştirilebilir hale geldi.
Yurtdışında ülkemizi başarıyla temsil eden ve İsveç Malardalen Üniversitesi'nde araştırmalarını sürdüren profesör Oğuzhan Özcan, cep telefonlarında yeni bir dönem başlatacak bir buluş gerçekleştirdi.Dünya iletişim teknolojilerinin en büyüklerinden birisi olan İsveç'te büyük ses getiren bu çalışmasıyla, cep telefonları aracılığıyla 2 boyutlu ''hayalet görüntülerin'' görüntülenmesini ve mekanla ilişkilendirilerek hareketlendirilmesini sağlıyor. Mobil cihazlarda mekanla 2 boyutlu görüntü arasındaki ilişkiye yeni bir boyut kazandırıyor.
Başkanlığını yürüttüğü projede Özcan'ın ekibinde kendisi dışında bir fizik profesörü ve bir bilgisayar mühendisi profesörü yer alıyor. Yeni teknoloji ile kullanıcının mekanın ortasında duran video görüntülerine nasıl ulaşabileceği, ulaştığında bu video görüntülerini makinenin nasıl algılayabileceği konusunda grafik arayüz çözümleri ortaya koyuldu. Bu da bugüne kadar yapılamamış bir çalışma olduğu için tüm dünyada büyük heyecan uyandırdı.
Türk profesör Özcan, geliştirdiği teknoloji hakkında şu açıklamalarda bulundu:
''Söz konusu teknolojide, cep telefonu içindeki bilgisayar yazılımı ve 2 boyutlu görselleri barındıran üç boyutlu bilgisayar modeli, bulunan mekanla çakıştırılıyor ve kullanıcı cep telefonunu hareket ettirdiği zaman mekan içindeki iki boyutlu imgeleri hayalet görüntüler olarak görmeye başlıyor. Cep telefonu, çakıştığı iki boyutlu görseller cep telefonu penceresinden bakarak o hayalet görüntülerin bir parçasını görebiliyor. Ortaya koyduğum tasarımda, bir mekan içinde yatay ve düşey halde hayalet resimler ve videolar bulunduğu varsayılsın.
Cep telefonunu elde bir büyüteç gibi tutularak hayalet 2 boyutlu görüntülere bu görseller gözle görülebilir bir hale geliyor. Aynı şekilde bir metre ötedeki bir başka hayalet imgeye cep telefonunuzu ilerlettiğinizde onu da görme şansına sahip oluyorsunuz. Bugüne kadar bu senaryo teknik olarak yapılamıyordu. Bir fizik profesörü ile bir bilgisayar mühendisi profesörü ortaya koyduğum bu tasarım fikrini dört aylık bir çalışma yaparak gerçekleştirmeyi başardı.''
Proje, İsveç devletinin çok önemli desteklerinden biri olan ''Tasarım Geliştirme Desteği'' programı tarafından da destekleniyor. Geliştirilen teknolojinin ilk prototipi İsveç'teki Vastmanlands Müzesi'nde yıl sonunda tüm dünyaya tanıtılacak.
Tüm dünya gibi kendisinin de büyük heyecan ve gurur içinde olduğunu ifade eden Özcan, ''İsveç, cep telefonu iletişim araçları açısından son derece gelişmiş bir ülke. Skype'yi geliştiren de bu ülke. Cepte çığır açacak böyle bir teknolojide öncü ülkeler arasında bulunan İsveç'teki endüstriye bir Türk profesör olarak önderlik etmek son derece önemli diye düşünüyorum'' şeklinde konuşarak duygu ve düşüncelerini ifade etti.
Peki bu teknoloji hayatımızda ne gibi değişiklikler yapacak? Merak edilen bu sorunun cevabı tüm sektörleri ilgilendiriyor. Teknoloji sağlıktan, eğlence ve oyun sektörüne, güvenlik uygulamalarına kadar pek çok sektörde yeni grafik uygulamaları yapılmasına olanak tanıyacak. Bu uygulama ile bugüne kadar grafik arayüzlerde çözülememiş binlerce tasarım probleminin çözümü sağlanacak. Yani kısacası artık mobil ve multimedia uygulamalarında yeni bir dönem başlayacak.
Görüldüğü gibi Türk bilim adamları teknoloji konusunda önderlik etmeye ve ülkemize başarılar, gururlar getirmeye devam ediyorlar. Geliştirilen teknolojilerle üç boyutlu gerçek zamanlı teknolojilerin alt yapıları oluşturulmaya başlanıyor.
Elektrikport / Emre MERSİN
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye