Nanoteknolojinin Tarihi
Birçok alanı kapsayan bir bilim dalı olan nanoteknolojinin tarihi bilindiğinden daha öncesine dayanıyor. Geleceğin teknolojisini ise şekillendiriyor.
Nano teknolojisi aşırı küçük yapısal maddelerin üretimi araştırılması ve bundan yararlanmanın teknikleri üzerine çalışır.Bir nanometre bir milimetrenin milyonda biri kadar bir uzunluktur ve bir insan saç telinin onbinde biri kadar bir kalınlığa karşılık gelir.Bir nano yapısal elemanın büyüklüğü bir futbol topunun dünyaya göre olan büyüklüğü kadardır.
Aslında nanoteknoloji yeni gibi görünen bir teknoloji olabilir fakat nanoteknolojinin tarihi 20. yy kadar dayanır.Nanobilim ve nanoteknoloji içinde Japonya'nın uygulamaları "Atom Teknoloji Proje" ,1992 yılında başlayan on yıllık çaba ve Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından desteklenen ve yönetilen METI(The Ministery of Economy, Trade and Industry) ulusal kurumları dahil bir yarı devlet örgütü tarafından başlatılmıştır.DAha sonra; 2000 yılında, Japon hükümeti 21.yy daki değişimleri ve bu değişimlerin çözümlerini; Japon Endüstriyel Teknolojisinde tanımlamak için Ulusal Stratejiyi kurdu.Ulusal Strateji kurulduktan bir yıl sonra beş yıllık kalkınma planı hazırlayan Japon hükümeti, nanoteknolojik araştırmalar ve gelişrtirmeler için 200 milyar dolar bütçe ayırdı.
Başkan Clinton ABD Ulusal Nanoteknoloji Girişimi (NNF) için yaptığı bütçe onayıyla nanoteknolojinin önemine dünya çapında dikkat getirdiği zaman nanoteknoloji Amerika'da 2001 yılında daha fazla kamusal alana girdi.Başlangıç için Amerika'da nanoteknoloji için ayrılan bütçe 442 milyon dolar oldu.Bunun yanısıra Amerika'da ulusal güvenlik için nanoteknoloji stratejik bir önem taşımaktadır.3 yıl sonra; Aralık 2003'te Başkan Bush 21.yy nanoteknolojik araştırmalar ve geliştirmeler için ayrılan bütçenin 849 milyon dolar olduğunu açıkladı.Bu gelişmelerden sonra şüpesiz nanoteknolojik araştırmalar için birçok ülke bütçe ayırmaya başladı.Fakat nanoteknoloji gelişiminde, günümüzde ilk sırayı Amerika ve Japonya oluşturmaktadır.Başlangıçta nanoteknolojik araştırmalarda Japonya önde olmasına rağmen günümüzde Amerika, nanoteknoloji açısından Japonya'dan daha öndedir.
ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Çin, Avustralya,Rusya ve hatta Singapur ile Tayvan gibi ülkeler, nano teknoloji konusunda sürekli olarak çalışıyor. Pazar araştırma şirketi Lux Research 'ün yayınladığı rapora göre, özel şirketler ve üniversiteler 2004 yılı boyunca nano teknoloji araştırmalarına 8.6 milyar dolar ödenek aktaracak. Bu rakamın şimdiye kadar sektörde akan en yüksek rakam olduğu belirtiliyor.Aralarında General Electric ve Intel gibi devlerin de bulunduğu 1500 şirket, nano teknoloji adına giderek artan oranlarda yatırım yapıyor.ABD hükümeti 1.6 milyar dolar ile nano teknolojiye en çok kaynak ayıran devlet olmuştur.
Asya ülkelerinin tümünün toplam nano teknoloji bütçesi ise 1.6 milyar dolar.Avrupa ülkelerinin ise 1.3 milyar dolarda kaldığı biliniyor. Teknoloji uzmanları, Avrupa ekonomilerinin nano teknoloji konusunda ABD ve Asya 'yı yakalayabilmesi için yılda en az 6 milyar Euro yatırım yapılması gerektiği dile getiriyor.Tahminlere göre 2015 yılında toplam nano teknoloji pazarı 1 trilyon dolara ulaşacak.Hal böyle olunca üniversiteler, firmalar ve yatırımcılar teknoloji patentleri almak için büyük uğraş içindeler. Sadece 2003 yılında dünya genelinde 8 binin üzerinde nano teknoloji patenti alındı.En çok patent alan firmalarsa IBM, Canon, Micron ve 3M şirketleri.
Elektrikport / Eren ÇETİN
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler