NASA Mikro Batarya Geliştirdi
Geçtiğimiz her yıl elektronik elemanların boyutları küçülmekte ve daha az yer kaplamakta. NASA’nın geliştirdiği yeni bataryalar devrim yaratacak nitelikte. Geliştirilen bu bataryalar günümüzdeki bataryalara göre %25-30 daha az yer kaplıyor ve uygulamalar için daha fazla alan kalıyor. Ayrıntılar haberimizde.
31.03.2017 tarihli yazı 9859 kez okunmuştur.
Dr. LUKE ROBENSON ve ekibinin çalışmaları sonucu geliştirilen yeni bataryalar uzay araçlarında ve uydularda kullanılmak üzere üretilmiş ve kalınlığı sadece 2-3 mm civarındadır.
► İlginizi Çekebilir: Lityum-İyon Pil Tasarımcısından Yeni Batarya
CubeSat’lar NASA’nın geliştirdiği tost makinesinden bile küçük boyutlardaki uydulardır. Yeni geliştirilen mikro bataryalar minyatür uyduların içerisinde eski bataryalara göre üçte bir daha az yer kaplamaktadır. NASA boşalan bu alana farklı ekipmanlar koyarak uzay araştırmaları için daha fazla veri toplama imkanına sahip oldu.
Miami Üniversitesi doktora öğrencisi Daniel Perez, bu mikro bataryaların yapısal parçalarının nasıl yapıldığını öğrenmek için NASA üssünü ziyaret etti. Perez’in laboratuvardaki çalışmalarına göre üretim aşaması şu şekilde; ilk önce karbon fiber parçalar bir araya getirilerek kare şeklinde bir tabaka elde ediliyor. Daha sonra bu tabakalar 250 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta epoksi reçine ile bir araya getiriliyor. Aynı yöntemle birden fazla farklı katman üretilerek ve bu katmanların geliştirilerek bir araya getirilmesiyle mikro bataryalar üretiliyor.
Perez, NASA profesyonellerinden kompozit malzeme üretimini öğrenmenin kendisi için büyük bir tecrübe olduğunu ifade ederken, bu teknolojinin mekanik performansını arttırmak için araştırmalarına devam edeceğini de ekledi.
NASA’nın CubeSat uyduları
Özetle, mikro bataryaların düz ve ince yapıya sahip olması farklı uygulamalarda kullanılmasını mümkün kılar. Bataryalar ulusal uzay araştırma istasyonlarında ve insanların ay ya da diğer gezenler hakkında araştırma yapması için kullanılabilir yapıdadır. Hatta gelecekte evlerimizin duvarları arasında harici güç kaynağı olarak da kullanılabilecektir. Proje yöneticilerinden Dr. ROBENSON, bu pillerin gelecekte binalarda ve evlerde kullanılabilmesi için aleve ve darbeye dayanıklı hale getirilebileceğini söyledi.
NASA geliştirdiği bu teknolojiyi farklı uygulamalarda kullanmak için çalışmalarına devam etmektedir.
Yazar: Samet ÖZGÜL
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.