NASA Yeryüzünde İlk Defa Yıldız Tozu Oluşturdu
Bilim adamları evreni çözmeye çalışıyor. Bunun için CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi), NASA, MIT ve bir çok önemli bilim merkezlerinin bu yönde çeşitli çalışmaları var. Bu çalışmalardan biri de yıldızların tam olarak nasıl oluştuğunu anlamak. NASA bu konuda önemli bir adım attı. Laboratuvar ortamında ilk defa bir yıldız tozu oluşturmayı başardı. Haberinde detayları yazımızın devamında.
19.05.2014 tarihli yazı 7402 kez okunmuştur.
Evren çok büyük. Gittikçe de büyümeye devam ediyor. Bu büyük evrende çözmek istediğimiz gök cisimlerinden biri de yıldızlar. Bir yıldızın nasıl oluştuğunu henüz tam olarak bilmiyoruz. Ancak bu konuda bir çok teori var. Bilim adamları bunu öğrenmek için çeşitli çalışmalar yapıyorlar. Ancak NASA’dan bu konuda güzel bir haber geldi. NASA’nın California eyaletindeki Ames Araştırma Merkezi’ndeki bilim adamları laboratuvar ortamında ilk defa yıldız tozu oluşturmayı başardılar.
Aslında oluşturulan bu tozlar ölmeye yakın dev kızıl bir yıldızın dış atmosferinde bulunan tozlardan. Uzayda milyonlarca yıl boyunca, yıldızlar arası tozlar bir araya geliyor ve bir nebulaya dönüşüyor. Daha sonra da nebulalarda meydana gelen çeşitli reaksiyonlar sayesinde gezegenler ve yıldızlara dönüşüyor. NASA’nın amacı bir yıldız veya gezegen oluşturmak değil. Geçen 14 milyar yılda evrenin nasıl oluştuğunu, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin nasıl meydana geldiğini anlamak.
Peki Yıldız Tozu Nasıl Oluşturuldu?
NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’ndeki Kozmik Simülasyon Odası’nda yüksek oranda derin uzaydaki koşullar oluşturuldu. Bu koşulda ölmek üzere olan bir yıldızın sıcaklığı ortalama 100 Kelvin (-173 oC) ve atmosferi milyonlarca ultraviyole radyasyona maruz kalıyor. Bilim adamları laboratuvarda bu ortamı oluşturduktan sonra buraya küçük hidrokarbon molekülleri enjekte ettiler ve kimyasal süreci izlediler. Bu süreç içerisinde hidrokarbon moleküllerinin ölen yıldızlar tarafından oluşturulan katı toz taneciklerine dönüştüğünü gözlemlediler.
Deney tamamlandıktan sonra bu oluşturulan tozlar yukarıda görülen resimdeki gibi Ames’in elektron mikroskobunda incelendi. Bilim adamları toz taneciklerinin 10 nanometrelik tozlardan 1.5 mikrometre çapında bir sürü tozların oluştuğunu gözlemlediler.
Bu olay, evreni ve yıldızları anlamamıza ileride çok katkı sağlayacak gibi görünüyor. Çünkü uzay derinliklerindeki bu yıldızlara günümüz teknolojisi ile ulaşmak çok zor. Bilim merkezlerinde uzay ortamı oluşturulup gök cisimlerinin parçalarını, datalarını elde etmek çok önemli bir olay. Artık bu şekilde belki de birçok yıldız veya gök cisminin parçaları ve tozları dünya üzerinde laboratuvar ortamında üretilip incelenerek evreni anlamaya çalışacağız.
Kaynak:
► extremetech.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.