NASA'nın Otonom Uçakları Mars'ı Keşfe Çıkıyor
Mars’a gitgide daha da yakın oluyoruz. Nasa, Mars’ı daha fazla keşfedebilmek için her geçen gün yeni bir çalışma başlatıyor. Bunlardan biri de Mars’a yolculuk yapacak otonom hava araçları. İnsana ihtiyaç duymadan keşif yapabilecek otonom hava araçları ile ilgili detaylar yazımızda.
09.04.2017 tarihli yazı 8144 kez okunmuştur.
Elektrikle Çalışan Otonom Hava Araçları
Gezgin robotlar sayesinde Mars’ta pek çok keşif yapıldı. Yapılan keşiflerin büyük bir çoğunluğu da kâşif robotlar aracılığıyla gerçekleşti fakat kâşif robotlar her dört buçuk yılda yaklaşık olarak 10 mil (16 km) sınırlı bir hızla seyir ediyor. Bu kısıtlayıcılığı yenmek için NASA’nın Langley Araştırma Merkezi, daha hızlı hareket eden, elektrikle çalışan otonom hava araçları geliştiriyor. Otonom hava araçları, teleskopik gözlemlere ihtiyaç duymadan, zemine inmeden de ölçümleme yapabilecek.
►İlginizi Çekebilir: NASA'nın Yeni Robotu Astrobee
Prototip aşamasında olan otonom hava araçları; insan müdahalesine gerek duyulmaksızın uzun menzilli işlemler gerçekleştirebilecek ve şarj edilebilir olacak. Otonom hava araçlarının özelliklerinden bahsedecek olursak; bu araçlar, dikey kalkış ve iniş yapabilen (VTOL) uçaklar olarak tasarlanmıştır. Langley, bu araçların; “Mars’ın derinliklerinde birden fazla uçuş gerçekleştirebileceğini ve gelişmiş haritalama ve uzaktan algılama sistemlerini kapsayan, motor ve batarya teknolojilerini içerisinde barındırdığını” söylüyor.
Otonom hava araçları; NASA’nın baz istasyonu ile kâşif robotlar kombinasyonu kullanılarak Mars’a gönderiliyor. Gezgin robotların içerisine de bir çift elektrikli drone yerleştiriliyor. Gerekli durumlarda, bir robot kolu aracılığı ile otonom hava araçları, robotun dışına çıkacak, otonom hava aracı kalkacak, görevlerini gerçekleştirecek.
Pervane ile çalışan otonom hava araçları Mars’ın atmosferine uygun olarak tasarlanmıştır. Uzun sure havada durabiliyor, hem dikey hem de yatay hareketler yapabiliyor. İnsan kontrolüne ihtiyaç duymadan manevra yapabildiği için de, harita çıkarıp görsel odometri kullanarak lav tüplerini ve derin vadileri keşfedebilecek ve engelleri güvenli bir şekilde aşabilecek.
Otonom hava aracı görevini tamamladığında ise kâşif robotun yanına inecek ve kâşif robot geri çekilmek üzere devreden çıkacak ve otonom hava aracını şarj etme birimine götürecek.
Henüz prototip olan bu otonom uçaklar, Langley’de düşük basınç odacık testlerine tabi tutuluyor. Prototiplerin iç ve dış mekan uçuş testleri, otonom navigasyon, dikey kalkış için uçuş yüzeyi ve kontrol sistemleri geliştirmeye yönelik testler, dikey ve yatay uçuş testleri de devam ediyor.
Otonom hava araçları ile daha sonra gerçekleştirilecek çalışmalar için de insana ihtiyaç duyulmaksızın uygun yer belirlenebilecek. Örneğin, NASA araştırma yapmak için uygun bir habitat ihtiyacı duyduğunda, otonom hava araçları, keşif yapıp uygun olan yeri belirleyebilecek.
Kaynak:
►Newatlas
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.