elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Oksijen Üreten Yapay Yaprak

Klorofil bulunduran bitkilerin fotosentez yaparak oksijen ürettiğini biliyoruz. Ancak Dünya’daki oksijen kaynağımız olan bu bitkiler, uzay koşulları altında oksijen üretemez. Julian Melchiorri isimli araştırmacı bu ihtiyaçtan yola çıkarak oksijen üreten yapay yaprak üretti. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
24.12.2015 tarihli yazı 12806 kez okunmuştur.
Uzay yolculuklarındaki en önemli sorunlardan biri oksijen kaynağıdır. Tonlarca ağırlıkta oksijen tankları taşımak yerine, karbondioksiti oksijene çeviren bir şey olsa nasıl olurdu? Bu soruyu düşünen Royal Üniversitesi mezunu Julian Melchiorri, oksijen üreten yapay ipek yaprak yaptı.
 


Biliyoruzki fotosentez oksijen üretmek için en iyi yoldur. Ancak doğada kendiliğinden gerçekleşen bu olay, uzay ortamında gerçekleşemez. Bu yapay yaprağın icadıyla bu sıkıntı ortadan kalkacağa benziyor. Bu yaprak, ipek ve kloroplastın içinde bulunan proteini birleştirerek oksijen üretiminin ana malzemesini oluşturur. Güneş ışığı ile bu yapay yaprak oksijen üretimine başlar ve tıpkı fotosentez gibi yeterli miktarda da su üretir. Ayrıca bu su üretimi uzay yolculukları için de bir artı özelliktir.
 


Bu hafif yaprak, avantajımıza kullanabileceğimiz biyolojik işlemler için ilk girişimdir. İnsan yapımı ortam oluşturmak için bu doğal olayların suni olarak gerçekleşebilmesi önemlidir. Uzay yolculuklarının yanında bu yapay yaprak teknolojisi, binaların çevresini kaplayarak ya da büyük yaprak blokları kullanılarak yaşamsal oksijen kaynağının sürekliliği için kullanılabilir. Yeşilin yok olduğu bu dönemlerde, bu yaprağa ihtiyacımız olacak gibi.



Kaynak:

Wonderfulengineering

Yazar: Burcu Yelis
Burcu YELİS Burcu YELİS Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.