Rüzgar Ağaçları |
Sürdürülebilir Enerji
Hiç elektrik enerjisi üretebilen bir ağaç düşünmüş müydünüz? İnovatif bir yaklaşımla enerji ve estetiğin buluştuğu rüzgar ağaçları, sürdürülebilirlik yarışında dev türbinlerin yerini alabilir. Peki nasıl mı?
27.12.2014 tarihli yazı 16487 kez okunmuştur.
Jerome Lariviere, Paris merkezli yeni kurulan NewWind şirketinin kurucusu ve aynı zamanda Rüzgar ağacı projesini oluşturan kişi. Lariviere bu buluşunu gelecek yıl pazarlamaya sunmayı hedefliyor. Rüzgar ağacının temelindeki fikri ise şöyle açıklıyor: ''Neredeyse hiç rüzgar yokken yaprakların hareket ettiğini gördüm. Herhangi bir yerden gelen enerjinin watt cinsinden bir güce dönüştürülebileceğini fark edince aklıma böyle bir fikir geldi. Rüzgarsız bir günde yaprakların sanki görünmez bir güç tarafından hareket ettiğini izledim. Sonra bunu ne kadar bir güç sarf ederek yapabildiği merak ettim ve olayın temelinde deprem enerjisinin olduğunu düşündük. Her bir yaprağın enerjisini hesaba katarsak bize ne kadarlık bir güç üretecekti?''
İlk önce yeşil enerji piyasasına girmeyi düşündüğünü açıklayan Lariviere, daha sonra çalışmalarının enerji üretimi üzerine olduğunu fark ederek fikirlerinin değiştiğini söyledi. Yapay rüzgar ağacı en ufak bir hava akımından bile elektrik üretmek için tasarlandı. Michaud Lariviere rüzgar ağaçlarının çalışma prensibini de yaprakların mini bir rüzgar türbini gibi davranarak çalıştığını açıkladı. Kullandıkları mikro jeneratörlerin rüzgar hızının 2 m/s'nin altında olmadığı sürece yılın 320 günü çalışabileceklerinin garantisini verdi.
Yaprakların rüzgarda çıkardığı ses kadar az ses çıkaran rüzgar ağacın tasarımı oldukça estetik ve çekici gözüküyor. 8 metre uzunluğundaki ağacın gövdesi ve toplamda 100 adet plastik yaprağı tutan dalları da çelikten yapılmış. Tasarımı ve kullanılacağı yerler ile bir çok problemi ortadan kaldıran rüzgar ağacının ilk prototipi ise Kuzeybatı Fransa'nın Pleumeur-Bodou telekom şehrinde oluşturulmuş.
Lariviere ağacın iki yıl sonra 3.5 m/s rüzgar ile daha karlı olacağını ve 50 m üzerinde olan rüzgar türbinleri ile daha fazla elektrik üretebileceğini söyledi. Rüzgar ağaçların geleceğine bakmak gerekirse Lariviere şöyle söylüyor: ''Teknolojiye erişmek isteyen kişiler ağacın tümünü satın almak zorunda değiller. Biz bu yaprak şeklindeki türbinleri elektrik üretmesi için ağaçların bulunduğu yerlerin dışına da koyabiliriz mesela çatılara.''
Rüzgar Ağacı 23.000 €'nun biraz üzerinde bir maliyete sahip ve gelecek yıl piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Rüzgar Ağacı 23.000 €'nun biraz üzerinde bir maliyete sahip ve gelecek yıl piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Kaynak:
►ibtimes
►ibtimes
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.