Sektör, yerli tramvay ve hafif metro için 'alım garantisi' istiyor
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Makine Sektör Kurulu'nun “Kentiçi Raylı Sistemlerde Yerli Üretim” konulu Türkiye İstişare Toplantısı, 19 Kasım 2011 Cumartesi günü Bursa'da gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Makine Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Kılıç, “15 yıl içerisinde, yaklaşık 18 - 20 milyar dolarlık ithalatın önüne geçecek olan, Yerli Tramvay ve Hafif Metro Aracı yatırımı yapacak, Türk firmaların önlerini açmak için mutlaka alım garantisi içeren teşvik sistemi getirilmelidir” dedi.
Ülkemizde son yıllarda demiryollarına ve kent içi raylı ulaşım sistemlerine çok önem verildiğini ve büyük yatırımlara imza atıldığını ifade eden Mustafa Kılıç, “Uzun yıllardan sonra ilk defa hükümetin demiryollarına ayırdığı yatırım bütçesi, karayolları bütçesini geçmiştir. Sektör temsilcileri olarak bu gelişmeden memnuniyet duymaktayız” dedi.
“Hali hazır da İstanbul’da halen 380 civarında metro, LRT (hafif metro) ve tramvay aracı kullanılmaktadır” diyen Kılıç, “15 yıl içerisinde İstanbul ulaşımı için 3200 adet daha yeni metro ve tramvay aracına ihtiyacımız olacak. Ve diğer şehirlerimizin talepleri ile beraber bu sayının 15 yıl içerisinde yaklaşık 5250 adet’e ulaşacağını tahmin etmekteyiz” dedi.
Raylı ulaşım sistemleri ihmal edilmiş olan şehirlerde Tramvay ve Hafif Metro aracı talep patlaması yaşanmakta olduğunu ve bu araçlarının, yurt dışından tanesi 2 – 3.6 milyon Euro ya ithal edildiğini söyleyen Mustafa Kılıç, “Türkiye’nin önünde 15 yıl içerisinde, yaklaşık 18 - 20 milyar dolarlık metro ve tramvay araçları talebi görülmektedir” dedi.
Kılıç açıklamasına şöyle devam etti:
Türkiye’de bir çok yeni metro ve tramvay fabrikası kurulmasını gerektirecek iş potansiyeli bulunmaktadır. Bu araçları mutlaka yerli üretimini sağlamak zorundayız. Metro ve tramvay araçları üretimi ülkemizde yeni gelişmekte olan bir sektördür. Bu sektörün uluslararası pazarda rekabet edebilmesi ve ekonomik olarak yüksek katma değer yaratabilmesi için öncelikle Yerli Tramvay ve Hafif Metro Aracı yatırımı yapacak Türk firmaların önlerini açmak için mutlaka alım garantisi içeren teşvik sistemi getirilmelidir. Alım garantisinin yanı sıra; Kamu özel sektöre rakip olmamalı, İhalelerde yerli üretime destek verecek kurallar getirilmeli ve Raylı Sistemler için Teknokentler ve OSB lerin kurulması sağlanmalı.
Kılıç, 04.06.2009 tarihli Metro ve tramvay araçları yerli üretimi teşvik kanununun yeterli olmadığını ifade ederek konuşmasını tamamladı.
Panelde; HACO Şirketler Grubu Genel Koordinatörü Cavit YILDIZ, Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin DURMAZ, Raylı Ulaşım Sistemleri Derneği Genel Sekreteri Ahmet GÖK, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Taha AYDIN ve İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Ömer YILDIZ da bir konuşma yaptı.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye