Sinop’ta İkinci Nükleer Santral İçin İmzalar Atıldı
Uzun süren görüşmelerin ardından Fransa -Japonya ortaklığı tarafından yapılacak olan ikinci nükleer santralin imzası atıldı. Sinop'ta kurulacak olan santral Türkiye'yi nükleer enerji konusunda ileri seviyelere taşıyacak.
05.05.2013 tarihli yazı 16766 kez okunmuştur.
Türk hükümeti uzun bir karar sürecinden sonra ülkenin ikinci nükleer enerji santralini inşa etmek için bir Japon-Fransız konsorsiyumu seçti. Mitsubishi Heavy Industries ve Fransız firması Areva başkanlığındaki Japon-Fransız ittifakı Türkiye'nin ikinci nükleer santralini inşa edecek. Toplamda 22 milyar $ a mal olacak proje yaklaşık 4500 MW lık kurulu güce sahip olacak. EÜAŞ ‘ın da %25 ortak olacağı projede nükleer teknolojinin ülkemize tamamiyle getirilmesi planlanmakta. Bölgede kurulacak santralde Atmea-PWR yani Basınçlı Su Reaktörü modeli uygulanacak. Yıllık elektrik üretim kapasitesi 40 milyar kwh civarında olacak santralin 2023 yılında faaliyete geçirilmesi planlanıyor.
Nükleer enerjide atağa geçen Türkiye bu anlaşmayla birlikte iki nükleer santrale sahip olacak. Fukuşima nükleer reaktör kazası sonrasında ülkelerin nükleer enerji konusundaki politikaları bir hayli değişti. Her ne kadar nükleerden vazgeçildiği söylense de halen dünya üzerinde 30 dan fazla ülkede 437 adet nükleer santral bulunmaktadır. 68 adet reaktör ise proje aşamasındadır.
Dünyanın kullandığı bu santrallerin riskleri teknoloji ve mühendisliğin gelişmesiyle minimuma indirgenecektir. Ülkemizde kurulacak santraller ise teknolojide rakibi olmayan Japonya ve nükleer enerjide bir hayli ileri olan Fransız teknolojisinin birleşimiyle yapılacak.
Mersin ile başlayan Türkiye’nin nükleer enerji serüveni üçüncü santralinde yapılacağı sinyalinin verilmesiyle devam edecek. İğneadaya yapılacağı söylenen 3. santral Türkiye ‘yi nükleer enerjide hatrı sayılır bir noktaya getirecek.
Kaynaklar
►http://www.aa.com.tr/
►http://www.iaea.org/
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.