Sony'den
"eko düşünce" yaklaşımı
Sony ekolojik ürün ve teknoloji ile gezegenin korunmasına yardımcı oluyor.
Dünya da enerji verimliliği ile ilgili pek çok araştırma ve çalışmanın gerçekleştirilmesi ile şirket politikalarına ekolojik ,temiz üretim ve temiz ürün anlayışıyla birleştiren üreticiler bu alanda gerçekleştirdiği projelerle öne çıkıyorlar. Bu üreticilerden biri ise dünya devlerinden Sony. Sony ekolojik düşünceyle hayat verdiği süreç ve ürünleriyle gezegeni koruyor.
Sony'nin yaratıcı 'eko düşünce' yaklaşımı, ürünleri için kullandığı malzemelerden, onları üretmek ve geri dönüştürmek için kullandığı üretim süreçlerine kadar yaptığı işin her parçasını etkileyen çevreye duyarlı düşünce tarzını ifade ediyor. Sony, bu yaklaşım çerçevesinde, gezegen üzerindeki karbon ayak izini azaltmak ve geleceğe anlamlı izler bırakmak için sürekli çalışıyor.
Dünyada 3P, Türkiye'de 5P
Sony, ekolojik düşünce yaklaşımını küresel olarak 3P şeklinde adlandırıyor. 3P'nin açılımı: Product'ın(Ürün) P'si, Process'in (Süreç) P'si ve Planet'ın (Gezegen) P'si. Anlamı ise; 'Sony ürünleri, üretim süreçleri ve bunların üzerinde yaşadığımız gezegen üzerindeki potansiyel etkileri üzerinde sürekli yeniden düşünüyor ve yenilikçi değerlendirmeler yapıyor.'
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Sony Eurasia A.Ş. Genel Müdürü Mohsen Noohi şunları ifade ediyor:
'Türkiye'de, dünya çapındaki 3P'ye 2P daha ekliyoruz. People (İnsan) ve Place of work (Çalışma Ortamımız). Çalışanlarımıza daha iyi bir çalışma ortamı sağlamayı hedefliyoruz. Ofisimizde, günlük olarak 40 kg'lık atık kağıdın toplanarak geri dönüşümü sayesinde hayata geri kazandırılması, ayda ortalama 40 atık pilin toplanması, seyahat etmek yerine video konferansların artırılması, kağıdın çift yüzüne baskı alınması, hareket sensörlü aydınlatma sistemi kullanılması, ofisimizde toplu izin uygulaması kullanılması ve çalışanlarımıza her gün taze mevsim meyveleri ikramı gibi aktivitelerle enerji tasarrufu sağlıyoruz.'
Hedef: 15 yıl içinde enerji tüketimini yüzde 30 oranında azaltmak
Sony, kendini, ürünlerinde enerji tüketimini azaltmaya adamış durumda. 2015'in sonuna kadarki hedefi, ürünlerindeki enerji tüketimini, 2009 yılına kıyasla yüzde 30 azaltmak. Bunedenle Sony ciddi Ar-Ge yatırımları yapıyor. Örneğin, insanın yüzünü ve hareketini algılayan ve televizyonu izleyen yoksa kendini kapatan 'akıllı varlık sensörüne' sahip BRAVIA EX700 serisi TV'ler, çevre dostu teknolojisi sayesinde gereksiz enerji tüketimini önlemede öncü bir rol oynuyor.
Diğer taraftan VAIO bilgisayarlar da enerjiyi çok tasarruflu kullanıyor. Örneğin VAIO F Serisi, aydınlık ortamlarda ekran parlaklığını ayarlayarak enerji tasarrufu sağlayan ortam ışık sensörü sayesinde son derece verimli çalışıyor. Ekranı anında kapatıp enerjiden tasarruf etmek için Ekran Kapatma düğmesine basmanız yeterli. Bu işlev müzik dinlerken oldukça ideal.
Sony, ürünlerinin üretiminden atık bertarafına kadar geçen tedarik zinciri süreci boyunca, tüm faaliyetlerini mümkün olduğu kadar çevre bilinci ve duyarlılığı ile gerçekleştiriyor. Sony yalnızca 'Sony Yeşil Ortak Programı'na göre onaylanmış tedarik ortaklarıyla çalışıyor ve 2015 yılı sonuna kadar CO2 emisyon oranını, 2001 yılına kıyasla yüzde 30 oranında azaltmayı hedefliyor.
Karbon ayak izi
Karbon ayak izi kısaca, birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür. Ülkelerin, şirketlerin, kurumların karbon ayak izleri olduğu gibi bir birey olarak herkesin karbon ayak izi mevcuttur. Kişisel olarak ısınma, elektrik ve ulaşım gibi kullanımlarda doğaya saldığınız CO2 miktarı sizin karbon ayak izinizi oluşturuyor. İsterseniz kendi karbon ayak izinizi hesaplayabilirsiniz.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler