Suçlu küresel ısınma mı?
Henüz spekülasyon düzeyinde olsa da küresel iklim değişikliğinin daha çok depremi ve yanardağ faaliyetini tetikleyebileceği savunuluyor.
Ağırlıkla insan faaliyetleri sonucu ortaya çıkan küresel iklim değişikliğinin daha çok yanardağı harekete geçirebileceği ve depremlere yol açabileceği yönündeki uyarılar henüz spekülasyon düzeyinde. Ancak bilim insanları bu tehlikeli ihtimali ciddiye almak için yeterince kanıt olduğu kanısında.
İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre , küresel ısınma nedeniyle artan sıcaklıkların daha fazla yanardağı, depremi, toprak kaymalarını ve tsunamileri tetikleyip tetiklemeyeceğinin ortaya çıkarılması için geniş kapsamlı bir araştırma yapılması talep edildi.
Uzak geçmişte atmosferde önemli bir ısınmanın, jeolojik aktivitedeki değişikliklerle ilişkilendirebileceğini belirten bilim insanları, gelecek yıllar için tahmin edilen iklim değişikliğinin benzer değişikliklere neden olabileceği yönündeki önermelerin spekülatif olduğunu, ancak söz konusu tehditin ciddiye alınması için yeterince kanıt bulunduğunu kaydetti.
Bazı uzmanlar, küresel ısınmanın mevcut seviyelerini şimdiden dağlık bölgelerde toprak kaymalarıyla ilişkilendiriyor. Ancak Met Office Hadley Centre'daki iklim uzmanı Richard Betts, küresel ısınmanın şu andaki haliyle Çin'de geçen hafta meydana gelen depremi ve İzlanda'daki yanardağ patlamasını etkilediğini söyleyebilmek için herhangi bir kanıt bulunmadığını söyledi.
Bilimciler öte yandan küresel ısınmanın, Yerküre'nin yüzeyine büyük ölçüde yük bindirebileceğinden depremler gibi jeolojik tehlikeleri etkileyebileceğini belirtirken, eriyen buzullar ve yükselen deniz suyu seviyelerinin, Yerküre üzerindeki baskıları artıran ve azaltan, devasa miktarda suyun dağılımını değiştirdiğini belirtti.
Bu değişimlerinin, çatlaklara ve sismik değişiklere yol açması ihtimalinin daha fazla olduğu ifade edilirken, tropik kasırgalar, kar yağışı ve gelgitlerdeki değişiklerin hepsinin, sismik aktivitedeki değişimlerle bağlantılı olduğu kaydedildi.
Kaynak: Ekotrent
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye