Tekerlekte Kaybolan Enerji Nanojeneratör İle Geri Kazanılacak
Elektrikli araçların önemi günden güne artmaktadır. Madison Üniversitesi’ndeki araştırmacıların yeni geliştirdiği nanojeneratörler ile gelecekte elektrikli arabaların çeşitliliği artacaktır. Bu yazımızda bu teknolojinin nasıl geliştiğini ve işleyişini sizler için hazırladık. Ayrıntılar haberimizde...
25.07.2015 tarihli yazı 10110 kez okunmuştur.
Hepimiz elektrikli araçların yakın bir gelecekte benzinli araçların üzerine çıkarak, kişisel ulaşım aracı olmasını umuyor olsa da günümüzde içten yanmalı motorlu benzinli araçlar kullanılmaktadır.
Otomobil üreticileri son 10 yılda daha fazla kazanç sağlamakla beraber yakıt verimliliği konusunda kendilerini daha ileri seviyeye taşımaya çalışmaktadırlar. Madison Üniversitesi’ndeki araştırmacıların yeni geliştirdiği teknoloji ile elektrikli arabaların çeşitliliğinin artması beklenmektedir. Araştırmacı ekip, dönen tekerlekten enerji elde edebilen bir nanojeneratör dizayn ettiler.
Temel olarak, üzerine çalışılan konu, sürtünmeden dolayı kaybedilen enerjinin tekrar kullanılabilir hale getirilmesidir. Ekibin malzeme bilimi mühendisliği öğretim üyesi Dr. Wang açıklamalarında şunlardan bahsetmiştir: “Tekerlek ve zemin arasındaki sürtünmeden dolayı araç kendi yakıtının yüzde 10’unu harcamaktadır. Bu enerji boşa gitmektedir ve bundan dolayı kaybolan enerjinin kullanılabilir hale dönüştürülmesi ile yakıt verimliliğinde önemli bir gelişme kaydedilebilir” demiştir.
Bazı materyaller diğer bazı maddelerle sürtünme içerisindeyken karşılıklı olarak elektrik yükleriyle dolabilirler. Bu etkiye Triboelektrik etki olarak örnek verebiliriz.
Nanojenaratörler triboelektrik etkisi sayesinde asfalt ile tekerlek arasında oluşan potansiyel enerji koşum enerjisine bir başka deyişle kullanılabilir enerjiye dönüşür. Bunun için tekerleğin bir parçasına elektrot yerleştirilir. Tekerleğin içindeki parça yere çarptıkça elektrik elde edilir.
Bu teknoloji, LED ışıklarıyla donatılmış uzaktan kumandalı oyuncak araba üzerinde test edildi. Aracın tekerleklerine yerleştirilmiş elektrotlar, tekerlek zemine değdikçe enerjiyi yakalayıp LED ışıklarının yanmasına sebeb oldu. Bu sayede sürtünmeden dolayı kaybedilen enerjinin tekrardan toplanabildiği ispatlandı. Yakalanılan enerji miktarı arabadan arabaya ve nasıl kullanıldığına bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca bunun sebebi kullanılabilen enerji miktarının, arabanın ağırlığına ve hızına bağlı olmasındandır. Her araçta ortalama yüzde 10 yakıt tasarrufu göstermesi beklenmektedir.
Dr.Wang yaptığı yorumlarla teknolojinin gelişmesi ile, araba modelleri çok daha verimli hale gelecek ve elektrikli araç akülerinin çeşitliliği artacağını göstermektedir.
Kaynak:
►Treehugger
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.