Tozlu, Topaklı ve Talaşlı Ortamlarda Frekans Konvertörleri
AC frekans konvertörleri tozlu ortamlarda tıpkı bizler gibi alerjik reaksiyonlar gösterebilirler. Tabii ki, bizde alerji yaratan toz, AC frekans konvertörlerini aynı şekilde etkilemez. AC konvertörler zamanla toz ile kendi hastalık belirtilerini göstermeye başlayacaktır. Ayrıca, toz topakları ve talaşlar, AC frekans konvertörünüzün genel sağlık durumunu farklı yollardan etkileyebilir. Danfoss çevresel faktörlerin etkisini en aza indirecek çözümler geliştirmiştir.
28.10.2017 tarihli yazı 7088 kez okunmuştur.
Frekans Konvertörleri için Toz Görüldüğü Kadar Masum Değildir
Frekans Konvertörleri ve muhafaza sınıflandırmalarını göz önünde bulundurduğumuzda, AC frekans konvertörlerinin standart muhafaza sınıflandırmalarının birçoğu sadece toza karşı koruma sağlamaz. AC frekans konvertörlerinin bileşenleri üzerinde hava akışı sağlayarak serinleme ve verimli çalışma sağlayan açıklıklar vardır. Bu açıklıklar genellikle ekranları veya filtreleri içermediğinden, hava akışı sürerken toz ve diğer parçacıkların konvertöre girmesine izin verir. Bu tozların bir kısmı, özellikle ısı alıcıya bağlı olarak AC frekans konvertörünün bileşenlerine yapışır ve etrafındaki hava ile ısı alışverişi verimliliğini azaltır. Buna ek olarak, birçok AC frekans konvertörleri, havayı ısı emici içinden geçiren fanlar aracılığıyla aktif olarak soğutulduğundan dışarıdaki toz fan pervanelerinde ve yataklarda artarak aşınmaya ve yıpranmaya yol açacaktır.
Bulunduğunuz bölgedeki tozun oluşumu, çalıştığınız işlemden büyük ölçüde etkilenir ve sonuç olarak bu tozlar, AC frekans konvertörlerinizde ve diğer elektrikli ekipmanlarda farklı etkiler yaratabilirler. Örneğin, alçı işleme tesislerinde bulunan çok ince parçacıklar neredeyse her şeye yapışmaktadır. Bu hava açıklı cihazların nefes aldıkları açıklıkların kapanmasına neden olabilir. Metal işlemenin olduğu diğer tesislerde, iletken tozlar havada uçuşabilirler. Bu durum da uygun olmayan şekilde korunan elektroniklerde çeşitli sorunlara neden olabilir.
Toz Topakları ve Tüyler Arızalara Neden Olabilir
Topaklanmalar aslında, bir anlamda, bazı tozlardan daha büyük bir sıkıntıdır. Tüy ve lifler sadece tekstil işlemlerinde değil aynı zamanda "fiberglass izolasyon" yapılan tesislerde de mevcuttur. Toz gibi tüyler, hava filtrelenmemişse, AC konvertörünüzün hava akışı kanalından geçecek kadar küçüktür. Topaklar ise tozdan daha büyüktür ve soğutucuda, hava filtrelerinde (dolaplara yerleştirilen konvertörler için) veya fana bağlı olarak kolayca yakalanabilir. Topaklar daha sonra birbirine yapışan ve AC frekans konvertörünüzün hava akışı kanalını hemen hemen tamamen kapatabilecek diğer elyafları toplar.
Buna ek olarak, toz topakları; fanın etrafını sararsa fanın soğutma kabiliyeti düşebilir ve topaklar fanın dönmesini önleyebilir ve erken fan arızalarına neden olabilir. Bu durum, AC frekans konvertörünüzün aşırı ısınmasına ve arızalanmasına neden olabilir ve sonuç olarak konvertörünüzün çalışma ömrünü azalır. Tahrik ünitesindeki topak birikimi ayrıca sıcak noktalar üretebilir ve yıpranma süresini düşürebilir. Özellikle yüksek nem koşullarında yüksek gerilime dayanma gücünü düşürerek arızalara neden olur. Bu nedenle, AC frekans konvertörlerinizin hangi uygulamalarda hangi şekilde korunması gerektiğinden emin olmak son derece önemlidir.
Metalik Tozlar ve Talaşlar Kısa Devre Yaratabilirler
Herhangi bir metal işleme ya da metal çalışması yapmanız durumunda, işleme sürecinde havada uçan küçük metal tozları ve parçaları ortaya çıkabilir. Çoğu zaman, bu durum çoğu zaman endişe verici değildir ancak makine yakınında kurulu AC frekans konvertörleri gibi elektronik ekipmanlarınız varsa, bu tozlar ekipmanın korumasız alanlarına gidebilirler. AC konvertörlerde, bu korumasız alanlar, özellikle de IP00 / UL Açık Tip donanımlar için güç terminalleri, motor terminalleri, DC bus terminalleri, harici fren direnci terminalleri veya başka bir yer olabilir. Bu metal tozlar, terminallerin herhangi birinin üzerine gelecek olursa, kıvılcımdan, tam kısa devreye kadar büyük sorunlar doğurabilirler. Bu durum AC frekans konvertörünün ve diğer yakın ekipmanların tahrip olmasına neden olabilir.
Gerekli Önemlerin Alınması
Toz, tüy, topak ve talaşlara en az maruz kalmayı sağlamak için uygulayabileceğiniz oldukça basit adımlar vardır. Birinci seçenek, AC frekans konvertörlerinizin tozdan uzak, temiz bir odada kurulmasını sağlamaktır. Bu kadar kolay değilse, bununla birlikte, AC frekans konvertörlerinizi daha üst sınıf bir muhafaza içine yerleştirmek en iyi seçenektir. Bu tür kurulumlarda, doğru soğutma sağlamak için muhafaza içine hava çekmek zorunda olduğunuzdan, soğutma havası girişindeki bir filtre, içeri toz girmemesine büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, tesisinizdeki genel parçacık boyutlarında çalışabilecek bir filtre kullandığınızdan emin olunmalıdır. Bazı filtreler ince parçacıkların kasaya girmesini engelleyemez. Ayrıca, muhafazanıza bir filtre eklerken bunun muhafaza içerisindeki havanın akış oranını düşüreceği unutulmamalı, bu nedenle soğutma yöntemlerinizi tasarlarken bunun mutlaka ayarlanması gerekmektedir.
Kurulumun yapıldığı yerin ötesinde, korumayı sağlamak için AC frekans konvertörünüzde seçebileceğiniz bazı seçenekler vardır. Mükemmel bir seçenek olarak: AC frekans konvertörünüzün elektronik bileşenlerinin bazı uygun kaplamalar içerebilirler. İletken toz da dâhil olmak üzere belli bir seviyedeki tozdan korumaya ek olarak, konformal kaplama korozif atmosferik koşullara karşı da bir derece koruma sağlar. Danfoss'un frekans konvertörleri, servis ömrünü uzatmaya ve güvenilirliğin artırılmasına yardımcı olmak için portföyündeki tüm ürün serilerinde konformal kaplama sunmaktadır.
İkinci seçenek, daha yüksek bir koruma derecesi ile tasarlanmış bir AC frekans konvertörü seçmektir. IP54 / UL Tip 12 muhafaza sınıflandırma derecesine sahip VLT® AutomationDrive veya VACON® 100 INDUSTRIAL gibi bir AC konvertör seçerseniz, IP21 / UL Tip 1 muhafazaya göre tozlara karşı daha büyük koruma derecesine sahip olursunuz. Toza karşı daha fazla korumayı isterseniz, her ikisi de IP66 / UL Tip 4X muhafaza sınıflandırması için derecelendirilmiş VACON® 20 X veya VLT® Decentral Konvertör gibi bir AC frekans konvertörü seçmek en iyi seçenek olacaktır.
Düşünülmesi gereken bir başka seçenek, sıvı soğutmalı veya soğuk plakalı AC konvertörler kullanmaktır. VACON® 20 Cold Plate ve VACON® NXP Sıvı Soğutmalı gibi konvertörlerdeki yenilikçi soğutma yöntemleri, toz veya diğer parçacıkların bulaşma riskini azaltmak için elektroniklerin üzerinde doğrudan hava akışını önler.
Koruyucu Bakımın Önemi
AC frekans konvertörü seçimi ve kurulum yerinden bağımsız olarak, sıkı bir koruyucu bakım rutini tutmanız, konvertörünüzün en uzun ömürde olmasını garantileyecektir. AC konvertörünüz bir filtreye sahip bir kasaya monte edilmişse, filtrenin düzenli olarak değiştirilmesi, tozun muhafaza içerisine girmesini önleyecektir.
Soğutmaya yardımcı olması için muhafaza içerisinden doğru bir hava akışı sağlanacağından emin olmanız gerekmektedir. AC konvertörünüz temiz bir alana monte edilmemişse, hava akış kanallarını düzenli aralıklarla kontrol ederek toz veya liflerin oluşmadığından ve bu tozlanmaların AC konvertörlerinizin soğutma kapasitesini düşürmediğinden emin olmanız oldukça önemlidir. Görsel bir muayene basit değilse, konvertör sıcaklık parametreleri mutaka takip edilmelidir. Normal çalışma koşullarında sıcaklıktaki belirgin artışlar potansiyel olarak uygun soğutmayı önleyen bazı toz birikimleri olduğunu gösterebilir.
Kaynak:
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET