Türkiye'nin Güneş Enerjisi Sistemine Sahip İlk Stadyumu:
Antalya Arena
Türkiye’nin kendi enerjisini üreten tek stadyumu olma ünvanını taşıyan Antalya Arena 26 Ekim 2015 tarihinde Antalyaspor-Beşiktaş maçıyla kapılarını sporseverlere açacak. UEFA kriterlerine göre inşa edilen stadı diğerlerinden ayıran en önemli özellik, kendi enerjisini üretmesinin yanı sıra şehir şebekesine de elektrik verecek olması. Detaylar yazımızın devamında.
26.10.2015 tarihli yazı 9595 kez okunmuştur.
23 Eylül 2013 tarihinde temelleri atılan Antalya Arena, Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip. Türkiye’nin en büyük çatı üstü güneş enerjisi sistemini içinde barındıran stad, yaklaşık 6.000 adet fotovoltaik güneş paneli ve 60 adet inverter ünitesinden oluşmaktadır. 13 bin metrekare alana yerleştirilen panellerle 1.4 megawatt güç elde edilebilmekte ve bu özelliğiyle 1 MW güce sahip Tayvan Kaohsiung National Stadium ve 1.3 MW kurulu güce sahip İsviçre Stade de Suisse tesislerini geride bırakarak dünyanın en büyük güneş enerjili stadyumu ünvanını kazanmıştır.
►İlginizi Çekebilir: Güneş Takip Sistemleri (Solar Tracker-Günes İzleyici) | 1. Bölüm
SEİSO ENERJİ A.Ş. tarafından yürütülen proje sonucu daha çok panel yerleştirilebilmesi için 96 dönümlük araziye tam daire şeklinde inşa edilen stadın kapasitesi 33 bin kişiliktir. Stadın 16 bin metrekarelik çatısının 5 bin metrekaresi çimlerin güneş alabilmesi için şeffaf inşa edilmiş, geri kalanı güneş panelleriyle döşenmiştir. Döşenen paneller sayesinde günde ortalama 7 bin 200 kilowatt/saat enerji üretebilen stad, 16 Eylül tarihinden bu yana şehir şebekesine de elektrik vermektedir. Antalya’nın 1 yılda güneşlenme saati dikkate alınarak yapılan hesaplamalarla ortalama üretim miktarı, 550 konutun günlük elektrik ihtiyacını karşılayacak şekilde hesaplanmıştır. Başka bir hesapla stadın 1 aylık elektrik ihtiyacının bir günde elde edileceği ortaya konulmuştur.
Ülkemizde çok da yaygın olmayan güneş enerjisiyle elektrik üretimi bu sayede yeni bir ivme kazanabilir. Önümüzdeki günlerde bu ve benzeri projelerin artması, daha temiz enerji üretmenin öneminin daha da benimsenmesi mümkün olabilir.
Kaynak:
►Seiso
►Anadolu Ajansı
Yazar: Ezgi Karlıdağ
Kaynak:
►Seiso
►Anadolu Ajansı
Yazar: Ezgi Karlıdağ
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.