elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Uzaya Nanoteknolojiyi Türkonotlar Götürecek!

Bugünlerde ülkemizde uzay teknolojisi alanında inanılmaz gelişmeler yaşanıyor. Türk mühendisler yüksek radyasyona karşı geliştirdikleri nanoteknoloji ürünü malzemeyi uzay teknolojisinde kullanmaya hazırlanıyor. En önemlisi de artık bir Türk astronotun diğer adıyla Türkonot'un uzaya gidecek olması.



A- A+
14.02.2011 tarihli yazı 10109 kez okunmuştur.

Yıllardır hep hayalini kuruyoruz bizim de bir astronotumuz olsa, uzaya gitse ve bayrağımızı orada dalgalandırsa diye. Ne yazık ki bu hayalimiz henüz gerçekleşmedi. Ama bu gerçekleşmeyecek anlamına gelmiyor. Son birkaç yıldır hız kazanan Türkiye'deki uzay teknolojisi çalışmaları meyvesini vermeye başladı. Bu konuda devlet, gerekli kurumları kurmak ve çalışmaları yapmak için uzun vadeli planlarını oluşturuyor. Öncelikle Türkiye Uzay Kurumu'nun kurulması için yatırımlar yapılmaya başlandı. Türkonotlar için kriterler de ABD ve Rusya'daki uzay sistemi örnek alınarak hazırlandı.



TSK(Türk Silahlı Kuvvetleri), Türk Uzay Kuvvetleri kapsamında yüzde yüz yerli uydular, savaş uçakları, roketler, malzemeler' Kısacası milli araç ve gereçler için çalışmalarına son hızla devam ediyor. A400M ve F-35 gibi uçaklar ile stratejik ulaştırma sistemleri yapılacak. Aslında asıl hedef uzayın her yerini verimli bir şekilde kullanabilmek. Bu amaçla da Stand off Jammer(SOJ), İnsansız Uçak Sistemleri, Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi, Havadan İhbar Kontrol Sistemi gibi teknolojiler kullanılarak uydularla verimli ve düzgün haberleşme sağlanabilecek. Uzun vadeli planlar ile TSK, 2050 yılına kadar bölgenin en güçlü hava kuvvetlerine sahip olmayı hedefliyor.



Tabi tüm bunların yapılabilmesi çok ciddi ve büyük bir altyapı gerektiriyor. Kullanılan malzeme ve yazılan programlar çok önem arz ediyor. Nitekim bu altyapıyı sağlamak için de Türk mühendisler yeni teknolojiler ile dünyaya öncülük etmeye devam ediyor.





TÜBİTAK ve SSM(Savunma Sanayi Müsteşarlığı) tarafından desteklenen, BİLUZAY, NANOTAM ve ASELSAN tarafından geliştirilen uzay projesi ile Türk mühendisler uzaydaki yüksek radyasyona dayanıklı ve benzer maddelere göre yüz kat daha dirençli nanoteknoloji tabanlı malzeme geliştirdiler. Artık uzayda kullanılacak olan elektronik devrelerin Türkiye'de üretimi de mümkün olacak. Bu yeni ürün Türkiye'de üretilecek olan uydularda da kullanılacak. Malzeme ayrıca, uyduların çok daha hafif ve düşük maliyetle üretilmesini de sağlayacak. BİLUZAY (Bilkent Üniversitesi Uzay Teknoloji Araştırma Merkezi) başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay konuyla ilgili olarak, 'Uzayda yüksek oranda radyasyonun bulunması nedeniyle uzay ortamında bulunan elektronik devreler çok kısa sürede bozuluyor. Bu nedenle uydular çok kalın alüminyum tabakalarla korunuyor. Radyasyonu soğurma görevini yürüten kalın alüminyum kaplamalar uydu maliyetlerini de ciddi olarak arttırıyor. Uzayda bulunan radyasyona dayanıklı yeni malzemelerin geliştirilmesi ile uydular daha ucuz ve daha uzun ömürlü olacaktır.' şeklinde konuştu.



Hedef, bu teknolojiyi uzayda kullanan ilk ülkenin Türkiye olması. Bu nedenle BİLUZAY ve NANOTAM araştırma ve geliştirme merkezlerinde 50 araştırmacı uzay teknolojilerini geliştirmek için çalışıyor. Bu teknoloji tüm yenilikleriyle birlikte TÜRKSAT-5A uydusunda kullanılacak.



Hem bu teknolojiyi uzayda kullanan ilk ülke olacağımızdan hem de artık uzayda bizim de bir Türkonotumuzun bulunacağından dolayı büyük bir heyecan ve istekle bilim adamlarımız, mühendislerimiz ve tüm çalışanlarımızla birlikte büyük adımlar atmaya ve öncülük etmeye devam ediyoruz.






Kaynak: TSK, NANOTAM, BİLUZAY, TÜBİTAK, Ajanslar



Emre MERSİN / Elektrikport


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.