elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Vücut Sıcaklığından Elektrik Üreten Cihaz Geliştirildi

North Carolina Devlet Üniversitesi’ndeki araştırmacılar yeni bir projeyle vücut ısısını elektriğe dönüştüren cihaz üretti. Henüz deneme aşamasında olan bu cihaz, vücudun tipine göre şekil alabiliyor ve diğer elektrik üreten cihazlara göre daha fazla elektrik üretebiliyor.



A- A+
30.09.2016 tarihli yazı 15230 kez okunmuştur.

Cihazın Çalışma Prensibi Nasıl?

Bu proje de ısı, termal iletken materyal tabakasında yayılır. İletken materyalin tepesinde ısının dışarı çıkmasını önleyen polimer katman bulunur. Bu katman vücut ısısını merkezde bulunan Termoelektrik Jeneratörün (TEG) içinden geçmesini sağlar. Termoelektrik Jeneratöre gelen ısı burada elektriğe dönüşmez. Çünkü sıcaklık aniden düşürülerek elektrik üretilir. Böylelikle 20μW/cm2 enerji üretimi gerçekleşir. Tüm sistem oldukça ince, 2 mm ve bükülmelere karşı dayanıklı olarak üretildi. Proje yöneticisinin belirttiği bilgilere göre bu prototipin sadece 1 cmolduğunu ve bu boyutun rahatça büyütülebileceğini projenin internet sayfalarında belirtmiş.



►İlginizi Çekebilir: Termoelektrik Etki Nedir?
 
Araştırmacıların topladığı bilgilere göre en yüksek ısının toplandığı yerin bilekler olduğunu belirtiyorlar. Fakat bileğin bulunduğu bölgenin düzensiz oluşu, TEG bandının oraya takılmasını zorlaştırdığından dolayı bir diğer yüksek ısının üst kol civarı olduğunu belirtiyorlar.
 
North Carolina Devlet üniversitesindeki araştırmacılar T-Shirt`e yerleştirilen TEG bandını T-Shirt'e ekleyip nasıl enerji üreteceğine baktılar. Proje yöneticisi Vashaee, yürüyen bir insan yaklaşık 6μW/cm2, koşan bir insan ise yaklaşık 16μW/cm2 ürettiğini belirtiyor. Ayrıca, TEG bantlı T-shirtlerin güç üretmek için geçerli, fakat üst kola takılan bantlar kadar verimli çalışmadığını da belirtiliyor.



►İlginizi Çekebilir: Isı Emiciler ve Çeşitleri
 
Bu projeyi yapanların amacı giyilebilir cihazları uzun süre boyunca, bireyin sağlığını izlemek ya da çevresel faktörlerin ve fiziksel değişkenlerin önceden tahmin edip astım krizi gibi durumları engellemek istediklerini, fakat asıl amaçlarının kullandığı cihazların bataryalarına bağlanmamalarını sağlamaktır. Yani araştırmacılar cihazların güç tüketimini yavaşlatmak amacıyla hizmet verebileceğini dile getiriyorlar.
 
10 yıllık bir süresi sonrasında teknolojinin olgunlaşıp, günlük hayatta kullanmaya hazır olacağına inanılıyor. Teknolojinin uzun vadede yalnızca giyilebilir cihazlarda değil, uçak ve hatta fabrikaların enerji ihtiyacının karşılanılmasında da kullanılabileceği öngörülüyor. İlk etapta akıllı telefon, tablet gibi büyük cihazlara enerji sağlama kapasitesinde olmayacak fakat teknolojinin geliştirilmesiyle birlikte bu mümkün olabilecek. İleride kullandıkça şarj olan akıllı saatler görürsek şaşırmayalım.

 
Kaynak:

sciencealert

Yazar: Atakan İmeci

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.