elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yağmur Otomasyon |
Firma Sahibi Erkan Parlak

Yağmur Otomasyon firmasının sahibi Erkan Parlak ile yapmış olduğumuz sohbet tadındaki söyleşimizi sizlere sunuyoruz. Sizler için otomasyon sektörünün günümüzdeki yerini ve neler gerektirdiğini araştırdık. Uzun yıllar piyasada çeşitli kuruluşlarda çalışmış firma sahibinden tavsiyeler aldık.



A- A+
14.02.2015 tarihli yazı 11240 kez okunmuştur.
Kendinizi Nasıl Tanıtırsınız?

1997 senesinde Meslek lisesinden mezun oldum. Lise son dönemim kriz zamanına denk geldiğinden dolayı çok fazla iş bulma seçeneğimiz yoktu ve hangi işe girersek orda devam etmek zorunluluğumuz vardı. Ben de otomasyon bölümünü seçtim. 4 sene boyunca bir firmada çalıştım. Firma benden Almanya'da eğitim almamı istedi. Almanya'da eğitimimi aldım ve 4 sene boyunca çalıştım. Daha sonra işten ayrılıp kendi firmamı kurdum. Firmamı kurduğumda sadece 1 makinem vardı. Yaklaşık 6 senedir bu işi yapıyorum. Yurt içi ve yurt dışı olmak üzere çeşitli firmalara proje hazırlıyorum. Her işte olabileceği gibi bizim de yükselme ve düşme dönemlerimiz oldu. Şu an işimiz yoğun bir şekilde devam ediyor.
 
Sizce Otomasyon Nedir?

Bana göre otomasyon kısaca, işçi sınıfının değer kaybetmesidir. Bir fabrika ortamında, otomasyon sayesinde, 100 kişinin yapacağı işi 4 ya da 5 personel ile birlikte yapabiliyorsun. Duruma, avantaj ve dezavantaj olarak bakarsak;  işsizlikte artışa neden olur fakat üretime ve işverene olumlu yönde katkılar sağlar. Bu sayede, kısa sürede daha çok ve kaliteli ürün üretme, çok düşük hata oranlarına sahip üretim yapma gibi unsurlar ön plana çıkar.

Firmanızın Gerçekleştirdiği Çalışma Alanlarından Bahseder misiniz?

Firmamız, ağırlıklı olarak makinelerin revizyon işlemlerini gerçekleştiriyor. Revizyon kelimesini açıklayacak olursak, kurulu olan sisteme ek parçalar yerleştirilip robotize bir biçimde, otomasyon sistemine dönüştürme işlemidir. Bu revizyonlar, hiç bir şekilde makinenin orijinal mekanik yapısı bozumamaya özen gösterilerek gerçekleştirilir. Bunun dışında, 1000-2000 tonluk geri dönüşüm press makinalarının panolama işlemlerini, yazılımlarını ve kurulumlarını gerçekleştiriyoruz. Ayrıca bakım hizmetleri de veriyoruz. En son yaptığımız bir projede Al-çelik firmasının komple revizyonunu gerçekleştirdik.
 
Türkiye’de Proje Yapan Firmaların Durumunu Değerlendirir misiniz?

Bence, İzmir içinde ilk akla gelen isim EGESİM'dir. Arkasından onu, Dedem Otomasyon ve Atak Otomasyon takip eder. Türkiye geneline bakacak olursak,  Siemens’in ana bayiileri bu işi önde götürenler arasındadır. Proje yaptığım çoğu firmaya maliyetinden dolayı, Delta marka PLC kuruyorum. Ayrıca Delta, hem fiyat yönünden hem de teknik destek açısından çok daha iyi bir tutum sergilemektedir. Siemens marka PLC’lerin pahalı olmasının tek nedeni ise  değerin yüksek olmasıdır.

 
Ar-Ge Çalışmalarınız Var mı?

Hali hazırda bizim yapmakta olduğumuz işi Ar-Ge olarak tanımlayabiliriz. Müşterilerin istekleri doğrultusunda istedikleri makinelerin gerekli geliştirmelerini otomasyon şeklinde yaparak kendilerine sunarız.
 
Proje Yapımında Karşılaştığınız Problemler ve İşverenden Beklentileriniz Nelerdir?

Finansal açıdan bakacak olursak, işverenden yani müşterilerimizden en büyük beklentimiz yaptığımız işin ücretinin zamanında yatırılmasıdır. Proje açısından bakacak olursak, müşteri genelde isteğini dile getirir ve işin gerisine pek fazla karışmaz. İşverenin bu tutumu yüzünden otomasyon haricinde diğer alanlarda da bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Ben elektrik işini bir elektrik teknisyeni kadar bilmeme rağmen otomasyon işi yaptığımdan dolayı elektrik alanının yanında hidrolik, pnömatik ve mekanik alanlarında da bilgi sahibi oldum. Çünkü otomasyon, karşınızdaki projeyi en iyi şekilde her yönüyle kavrayıp robotik sisteme dönüştürme ihtiyacını ortaya çıkarır.
 



►İlginizi Çekebilir : Elektrik Pano Bakımı Nasıl Yapılır?


Kalifiye Eleman Bulmakta Zorlanıyor musunuz?

Bu sektörde kalifiye eleman bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Bu durum biraz da ülkemizin eğitim sisteminin yol açtığı bir durumdur. Bu yüzden  kendi elemanınızı kendiniz yetiştirmek zorunda kalıyorsunuz. Kimi personel, bilgisayar kısmında daha etkili oluyor ama birlikte uygulama yapmak için sahaya indiğinizde ne yapacağını bilemiyor. Bazıları ise kumanda bölümünde yani sahada daha iyidir diğer programlama kısımlarında kötüdür. Ayrıca sektörde ne yaptığını bilmeden çalışan birçok mühendis var. Bu mühendisler üretim yapıyorlar ama yaptıkları işi bilinçsizce gerçekleştiriyorlar. Zamanla küçük işletmeler bittiğinde yani büyük tekel firmalar piyasada kaldığında, müşteriler mecburen EGESİM gibi büyük firmaların yetiştirdiği elemanlara muhtaç kalıcak ve piyasayı büyük işletmecilere bırakmak zorunda kalıcaklar.
 
Son Olarak Öğrencilere Tavsiyeniz Nedir?

İlk olarak söyleyebileceğim şey bu işi temelden öğrenerek giderseniz sizin için çok yararlı olacaktır. Daha önce de söylediğim gibi otomasyon işinde, tek bir konu hakkında bilgi yeterli değildir. Elektriğin yanında mekanik, hidrolik ve pnömatik gibi alanlarda da uzmanlaşmak gerekiyor. Bu işi yapmak isteyen bir kişi yaptığı projelerle ve bilgisiyle kendini kanıtlamalı ki sektörde ayakta kalabilsin ve en önemlisi adını duyurabilsin. Tabiki herşeyden önce, iş hayatında dürüstlüğü daima ön planda tutmalıdırlar.
Ali Selek Ali Selek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.