Yarı Robot – Yarı Hayvan:
BioBot
Multidisiplener yaklaşım ile robotik teknolojilerinde gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Artık bir kısmı hayvan hücreleri bir kısmı ise gelişmiş elektronik uygulamaları ile yarı robot-yarı hayvan robotlar yapılabiliyor. BioBot’ların ayrıntıları haberimizde.
14.08.2016 tarihli yazı 7650 kez okunmuştur.
Robot denildiğinde ne hayal ediyorsunuz? Metal veya plastikten yapılan makine gibi bir şey mi? Günümüzdeki robot tasarımları artık bu konseptin dışına çıkıyor. Bazı araştırmacılar ‘somun ve cıvata’ kullanmak yerine biyolojik hücreler veya canlı kas dokuları kullanarak robotlar geliştiriyor. Biobotlar ışık veya elektrik ile uyarılırlar. Bu uyarılar hücrelerin büzülerek kasılmasına veya gevşemesine neden olur. Hücrelerde yaşanan bu değişim robotun kımıldanmasına veya yüzmesine yardımcı olur.
Biyohibrit deniz sümüklü böceği
►İlginizi Çekebilir: Nemden Elektrik Üreten Sporlar
BiyoBot'un yapımındaki ilk adımında, tavuk veya sıçanın kas ve kalp hücrelerini alınmaktır. Alınan bu hücrelerde toksik (zehirli ve zararlı madde) bulunmamalıdır. Biyo-Hibrit robotun yapay parçası olan yapı iskele kısmı polimerden olmalıdır. Bir sonraki adım olarak bu yapı iskelesinin üzerine canlı hücreler yerleştirilmelidir. Eğer bu canlı hücre döşeme işlemi herhangi bir desen oluşturacak şekilde yapılmazsa, elektrik uygulandığında her yöne hereket etmeye çalışan verimsiz bir robotla karşılaşacaksınız. Bu yüzden robotun istenilen şekilde hareket edebilmesi için canlı hücrelerin en uygun tasarımı oluşturulmalıdır. Ancak tüm sorun sadece bu tasarımı oluşturmakla çözülemiyor.
Titanyum kalıpları ile BioBot'lar
►İlginizi Çekebilir: İnsan Vücudunda Elektrik Üretimi
Bilim adamları uyumlu hareket sorununu mikro-model olarak açıklayabileceğimiz “micropatterning” yöntemiyle çözüyor. Uyumlu hareket için yapı iskeleti üzerine mikro çizgiler yazdırmak gerekmektedir. Bu çizgiler, canlı hücrelerle benzeşimi olan malzemeden imal edilmiş olmalıdır. Bu çizgilerin hücreleri belirli bir hizada tuttuğundan ve taşıdığından emin olmak gerekmektedir. Böylelikle BioBot dağınık hareket etmek yerine, senkronize bir hareket yapacaktır.
Işık ile kontrol edilen robot
Peki bu yarı hayvan - yarı robot bu BioBot'lar ne işe yarayacak? BioBot hafif, küçük ve yumuşak yapıda olmaları nedeniyle sıradan robotlardan daha üstün. Bu özellikleriyle özellikle tıbbi araştırmalar için geleceğin makineleri olarak gösteriliyorlar. Damar, kalp hastalıklarının tanısında, tedavisinde vücuda zarar vermeyecek şekilde vücut içinde ilerleyebilirler. Ayrıca akıllı implantlarda da kullanımı hedeflenmektedir.
Kaynak:
►Wonderfulengineering
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.