Yenilenebilir Enerji Teknolojilerinde İnovasyon Patlaması Yaşanıyor
Son yılarda yenilenebilir enerji sektörü hızla büyümektedir. Bu büyümeye özellikle enerji teknolojileri alanındaki yenilikler ve ar-ge çalışmaları damgasını vurmakta. Sadece yenilenebilir enerji alanında ABD'de alınan patent sayısı 2009 yılında 1000'den fazla olmuştur. Haberimizin detayları yazımızda.
18.10.2013 tarihli yazı 12740 kez okunmuştur.
MIT ve Santa Fe Enstitüsü'nün raporuna göre yenilenebilir enerji teknolojisinde alınan patent sayısı son 10 yılda hızla artmış durumda. Çalışmaya göre bu hızlı büyüme araştırma ve geliştirme yönündeki yatırımlar için oldukça teşvik edici düzeyde. Indiana Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Luís Bettencourt ve ekibinin olşturduğu veritabanına göre 1970-2009 yılları arasında 100'den fazla ülkede enerji teknolojileri alanında 73.000'den fazla patent bulunmakta.
Bu veritabanı dünya üzerinde hangi ülkelerin enerji teknolojsinde inovatif çalışmaların nasıl yapıldığını içermekte. Ayrıca istatistiksel analizlere göre yenilenebilir teknolojilerde dünya üzerinde ar-ge ve patent alanında önceki yıllara göre sürekli artış olmakta. Özellikle güneş ve rüzgar enerjisi teknolojisindeki inovatif çalışmalar göze batan bir artış gösterirken, nükleer ve fosil yakıt teknolojisindeki gelişmeler daha mütevazi bir artış gösterdi. Örneğin 2004-2009 yılları arasında güneş enerjisi için yıllık ortalama büyüme %13 iken, rüzgar enerjisi için bu ortalama %19 oranında artmıştır.
Genel olarak, ABD'de 2009 yılında yenilenebilir enerjide alınan patent sayısı 1.000 'den fazla olmuştur. 1970'li ve 1980'li yıllarda, yaşanan petrol krizlerinin ardından bu alanlarda araştırma yapılması için ayrılan fon miktarı da tatmin edici düzeyde artmış durumda. Ayrıca,yenilebilir enerjinin piyasada büyümesi için hükümet sübvansiyonları, teşvikler ve vergi indirimleri daha cazip hale getirilmiştir.
Özellikle üretim sürecinde yeterince inovatif olmadığı konusunda eleştirilen Çin’de de son birkaç yılda birçok şirket ve mucit tarafından açılan patentlerin sayısı artmış durumda. Bu tür yenilikçi teknolojilerin uygulanmasında ar-ge yatırımları oldukça önemli bir yere sahip. Örneğin, bilgisayar gibi köklü tüketici potansiyeline sahip teknolojiler için endüstri tarafından uygulamaya geçiş oldukça hızlı olabilmektedir. Fakat daha az köklü ve daha az görünür teknolojiler için bu işlem uzun sürebilmektedir.
Bettencourt'a göre yeni teknolojilerin gelişmesi genellikle uzun süre gerekli ve bu tür inovatif teknolojileri piyasaya daha çabuk adapte etmek için de kamu ve özel sektör yatırımcılarının erken davranması gerekmektedir. "Bu, cep telefonu gibi birçok tanıdık teknolojilerde oldu, bu yaygın uygulamalar yenilenebilir enerji teknolojilerinde neden olmasın?'' açıklamasında bulunuyor. Wisconsin Üniversitesi'nde kamu işleri ve çevre çalışmaları doçenti Gregory F. Nemet ise, enerji teknolojilerinde yeniliklerin uygulanmasının oldukça önemli olduğuna vurgu yapmakta. Araştırma, Ordu Araştırma Bürosu, Los Alamos Ulusal Laboratuvarı, Ulusal Bilim Vakfı ve Solomon Buchsbaum Araştırma Fonu tarafından desteklenmiştir.
Kaynak
►MIT
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.