"Yerli üretim cep telefonunda ÖTV indirimi" talebi
Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Genel Sekreteri Abdullah Raşit Gülhan, cep telefonunda yerli üretimin vergisel desteklerle mutlaka teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, "Mesela, gerçek anlamdaki yerli üretimde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüzde 25 değil de yüzde 20, yüz lira değil de 50 lira alınabilir" dedi.
Cep telefonunda yerli üretime ilişkin A.A muhabirine bilgi veren Gülhan, Türkiye'de yerli cep telefonu üretmeye çalışan birkaç firma bulunduğunu hatırlattı. Bu firmaların tasarımlarını, yazılımlarını hatta componentleri boardlara yerleştirme işlemleri dahil olmak üzere üretimlerini Türkiye'de yaptıklarını anlatan Gülhan, "Türkiye'de üretilecek her şey için teşvik ve destek mekanizmaları oluşturulmalıdır. Nitekim hükümetimiz oldukça genişletilen Ar-Ge ve teknopark teşvikleriyle, yerli üretim çabasını desteklediğini ortaya koymaktadır. Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığından da benzerini bekliyoruz" diye konuştu.
Türkiye'de cep telefonu üretmenin, sadece vergisel nedenlerle yurt dışından ithal etmeye göre yüzde 5 kadar pahalı olduğunu söylendiğini dile getiren Gülhan, Maliye Bakanlığı bu konuya el attığı takdirde Türkiye'de gerçek anlamdaki üreticilerin daha büyük tesisler, daha büyük istihdamlar yapacağını, oluşturdukları markaları ihraç edeceklerini söyledi.
"Her ürettiğiniz cihazı yüzde 5 pahalıya üretiyorsanız, aklın yolu bir, Çin'den getirirsiniz, Çinli kazanır veya Tayvan'da ürettirirseniz, Tayvanlı kazanır" diyen Gülhan, bu konuda gereken tedbirlerin alınması gerektiğini savundu.
Gülhan, "Cep telefonunda üretimin Türkiye'de yapılması, vergisel desteklerle mutlaka teşvik edilmelidir. Mesela, gerçek anlamdaki yerli üretimde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüzde 25 değil de yüzde 20, yüz lira değil de 50 lira alınabilir. Bunun için mevzuatta bazı sorunlar olabilir, uluslararası kuruluşlara verdiğimiz taahhütler olabilir. Ama bunun yöntemi mutlaka bulunmalıdır. Bu katkının daha neler olacağı, nelerin yapılıp nelerin yapılamayacağı konusunda girişimde bulunulmalıdır. Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı bu konuda daha doğru, etkin ve verimli yöntemleri bulabilir" görüşünü ifade etti.
Cep telefonunda yüzde 100 yerli üretim beklentisinin yanlış olacağını savunan Gülhan, şunları kaydetti: "Bu, hemen olmuyor. Cep telefonlarındaki mikroskobik entegre devreleri Türkiye'de üretemiyoruz. Kendi entegre devremizi yapmamız lazım. Çin'de, Tayvan'da veya Tayland'daki bir firma bunu 10 milyon tane basıyor. Bin ya da 10 bin tane ürettiğinizde verimli olmuyor. Ama markamızı oluşturmamız çok önemli.
15 milyon cep telefonu ithal ediyoruz. Muhtemelen hepsi satılıyordur. Biz şu anda yılda 15 bin tane cep telefonu üretir durumdayız. Eğer, anlattığım tedbirler alınırsa, vergisel tedbirler alınırsa, yerli cep telefonu üretiminin bir yıl içinde 3-4 milyona çıkmaması için bir neden yok. Bizim gerekli üretim hatlarımız var. Üretim hatları çok rahatlıkla arttırılabilir."
Kaynak: Milliyet/Ekonomi
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye