elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çantanız Telefonunuzu Şarj Etsin

Çantanız ve onu koyduğunuz yeri kullanarak yapacağınız basit bir düzenek ile telefonunuzu kablosuz şarj edebilirsiniz. Peki nasıl mı yapacaksınız? Detaylar yazımızda.



A- A+
19.12.2014 tarihli yazı 9785 kez okunmuştur.
Akıllı telefonların günlük hayatta yoğun bir şekilde kullanılmasıyla insanların artık yeni bir ciddi problemleri daha var; şarj cihazı. Belki de son 20 yılda birbirimize en çok sorduğumuz sorulardan biridir “…. marka şarj aletin var mı?” Bu problemin çözümüne yönelik olarak genç beyinlerden üretilen pratik, bir o kadar da ucuz bir çözümü bu yazımızda sizlere aktaracağız.

 


Kablosuz şarj olarak da isimlendireceğimiz bu yöntem için bir çanta, 5V indüktif şarj seti, 9V DC adaptör, ısı koruyucu borular ve mikro B tipi USB DIY konnektöre ihtiyacınız olacak. Bunlara ek olarak ise her elektrik prosesinde kullanılan havya,lehim,bobin teli, pense, bant, ölçüm cihazının yanı sıra çantanız için iğne, iplik ve makasınızı yanınızda bulundurmalısınız. Bütün bu hazırlıklar tamamlandıktan sonra işlem adımları şu şekilde ilerleyecektir;

►Öncelikle kabloları ikiye bölüp her ikili kablo ucuna indüktif şarj setlerini lehimleriz. Yine 2 adet bobin telini de aynı setlere lehimle birleştiririz. 

►Bu setlerden bir tanesinin kablolarını 9V DC adaptör ile birleştirirken (1. Set), diğer setin ucuna ise USB konnektörümüzü (2. Set) monte ederiz. 

►Çantamızın alt kısmını sökerek 2. Seti bu kısma yerleştiririz. USB konektörün çantanın içine uzanması ve cep telefonuna kolaylıkla takılabilir pozisyonda olması gereklidir. Bu işlemden sonra çantamızı dikerek eski haline getiririz.

►1. Setin bobin kısmını ise çantamızı koyduğumuz dolap, masa veya rafın üstüne yapıştırarak adaptörümüzü prize takarız. 

►Cep telefonumuz çantamızda ve USB bağlantı kablosu takılı vaziyette iken 1. Setin pozisyonlandığı rafın üstüne çantamızı koyduğumuzda (bobinler eş eksenli olacak şekilde) şarj başlayacaktır. 

 
Şekil 1: Bobin tellerinin adaptör ve konnektör ile bağlantısı
 
Resim 1: Bobin telleri ile adaptör ve konnektörün bağlantısı

Bu şekilde indüktif şarj etme yöntemi, direkt kablo bağlantısı olmadan yapılan şarj yöntemlerinden biridir. Bu yönteme bir diğer örnek olarak elektrikli diş fırçaları gösterilebilir: Diş fırçasını şarj yuvasına koyduğumuzda herhangi bir kablo bağlantısı olmadan şarja başlar. 

İndüktif şarj etme yönteminde 2 bobin teli kullanılmakta olup bu tellerden birinin bağlı olduğu giriş ünitesine güçlü bir akım verilir. Bu akım ikinci bobin teline dalga formunda iletildiğinden hava faktörünün etkisiyle verimlilik azalmaktadır. Çıkışta 5V DC gerilim elde etmek için girişe 9V-12V gerilim verilmelidir. Hava faktörünün olumsuz etkisiyle sisteme verilen enerjinin sadece %40’ı telefonu şarj eden üniteye geçer. Yani 100 mA akımda 5V çıkış elde edilmek isteniyorsa, sisteme 9V ve yaklaşık 150 mA büyüklüğünde bir enerji verilmelidir. Tüm bu süreç boyunca ikinci bobinin etkin aralıkta olmaması durumunda –yani deneyimizdeki çantanın raftaki setin üstüne yerleştirilmemesi durumunda- pasif akım 70 mA olur.


 


İki bobin teli arası mesafe de önemli olup bu mesafe arttıkça iletilen akım azalmaktadır. Örneğin 100-200 mA arası bir akıma ihtiyaç varsa mesafe 7mm’ye kadar çıkabilir. Fakat 10 mA’e ihtiyacımız varsa bobinler arası mesafe 12,5 mm’ye kadar çıkabilir. İki bobin arasında iletken olmayan (tahta,deri,plastik vb.) malzemeler kullanılmalıdır. Bu malzeme düzeneğin verimliliğine etki etmemelidir. Aynı zamanda en iyi güç transferi için bobinler paralel veya dairesel formda olmalıdır. (Diş fırçası örneğinde diş fırçasının plastik yuvasına tam oturması gerekliliğinin sebebi budur. Yuva ve diş fırçası içindeki bobinler birbirine böylelikle eş eksenli olur.)
 
Şekil 2 : İki bobin arası mesafe iletilen akım için önemlidir.
 
Şekil 2 : İki bobin arası mesafe iletilen akım için önemlidir

 

Bu ve benzeri yöntemlerle oyuncak, el süpürgesi gibi aletler için kullanılabilecek basit düzenekler oluşturulabilir. Bundan dolayı bu ve buna benzer düzeneklerin herhangi bir standart özelliği yoktur, tanımlanmamıştır. Yapılacak denemeler sonucunda birbirinden farklı birçok çıktı elde edilebilir. 




Kaynak :

►Adafruit


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar