elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Hızlı Uçağı Test Edildi

Pentagon'a bağlı Amerikan Savunma ve Araştırma Ajansı (DARPA), sesten 20 kat daha hızlı uçabilen insansız hava aracını denedi. Projenin amacı, dünyanın herhangi bir noktasını bir saat içerisinde vurabilmek. Saatte yaklaşık 21 bin Km hıza ulaşan uçağın detaylarını haberimizin devamında inceleyelim.



A- A+
21.09.2014 tarihli yazı 56082 kez okunmuştur.

Dünyanın En Hızlı Uçağı 

 
Hiç düşündünüz mü Londra’dan Sdney’e  1 saatten az bir sürede ulaşabileceğinizi? Kulağa abartı gibi geliyor olabilir ama artık ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ile Savunma Gelişmiş Araştırma Projeleri Kurumu (DARPA) tarafından geliştirilen ve sesten 20 kat daha hızlı giden HTV-2 ( Hipersonik Teknoloji Aracı) ile mümkün. Deneme uçuşları her ne kadar da başarısızlıkla sonuçlanmasına rağmen yörünge altı seyahatlerde yeni rekorlar kırarak süper silahlar çağı açılmış olarak düşünülüyor.
 

 
► Şekil 1: HTV-2'nin farklı görüntüleri.
 
Testlerde bir roketle uzaya fırlatıldıktan sonra 20 Mach yani sesten tam 20 kez daha yüksek hıza ulaşması beklenen HTV-2, manevra yeteneğine sahip insansız bir uçak gibi hareket ediyor. Pentagon ile DARPA tarafından geliştirilen uçağın normal uçakla 5 saat süren New York- Los Angeles arasını 12 dakikada alması bekleniyor.

DARPA’ nın Falcon adını verdiği HTV-2, Savunma bakanlığının Global Saldırı programı için hipersonik araçların, modelleme, simülasyon, rüzgar tüneli testleri, deneysel uçuş testlerini yaparak bakanlığın nihai hedefi olan dünyanın herhangi bir yerini 1 saatten az bir süre içerisinde vurabilme imkanını vermiş olacak.
 


 ► Şekil 2: HTV-2 ile askeri uçak teknolojisinde çığır açılması bekleniyor.


► İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjili Uçaklar

 

Kaç Km Hız Yapabiliyor ?

Başarısız bir deneme uçuşu da gerçekleşmiş olsa da testlerde 13 000 km/s hıza ulaşan HTV-2’nin şimdilik ulaştığı hız harikuladedir. Bir roketle hedef bölgeye taşınması ve sonrada insansız bir uçak olan esas saldırı aracı hiçbir uçağın erişemeyeceği hıza ulaşmış olur. Sadece uzaya fırlatılan SLV veya ICBM (Kıtalararası Balistik Füze) tarzı nükleer füzelerin eriştiği bu hızlara artık bir uçakta dolaylı da olsa erişmiş olacaktır.
 

 
 ► Şekil 3: DARPA’nın Falcon adını verdiği HTV-2'nin başka bir görüntüsü.

HTV-2 ‘ nin ikinci test uçuşu 11 Ağustos 2011 tarihinde yapıldı. Amacı ise saldırı profilini denemekten ziyade daha işin başında olan hipersonik uçuşun teknik verilerini tespit etmekti. Füzenin navigasyon, güdüm sistemi, termal koruma sistemi denendi. 3 Dakika boyunca 20 Mach (ses hızının 20 katı= 21.921 km/s= 13.000 mph= 11.296kts) hızla stabil aerodinamik kontrollü uçuş yapıldı.
 

 
► Şekil 4: HTV-2'den temsili bir görünüş.


► İlginizi Çekebilir: Uçaklar Nasıl Uçar?

 
Çin ve Rusya’ nın yakından takip ettiği program ABD için önemli bir stratejik avantaj sağlayacak. B-1 ve B-2 ve B-52 gibi stratejik bombardıman uçakları ile yapılacak saldırılar çeşitli hava savunma sistemleri tarafından önlenebilir. Hızları da HTV-2 ye kıyas edilemeyecek kadar düşüktür. Ayrıca mürettebat taşımaları HTV’ nin ne kadar avantajlı ve stratejik olduğunu göstermektedir.
 
Her ne kadar Alaska kıyılarındaki Kodiak Adasındaki Fırlatma Kopleksinden Fırlatılan HTV-2’ yi taşıyan roket başarısız bir deneme sonucu havada imha edilmiş olsa da program geleceğin süper silahları ve yörünge altı Hipersonik sivil/ askeri uçuşlar için umut verici niteliktedir.
 

 
 ► Şekil 5: Füzeden ayrılan bir uçağın görüntüsü.


► İlginizi Çekebilir: Efsane Uçak SR 71

 

Test Nasıl Başarısız Oldu?

California’daki Vandenberg hava üssünden fırlatılan hava aracını taşıyan roket önce uzaya çıktı. Falcon HTV-2 adlı uçak daha sonra kendisini taşıyan roketten ayrılıp saatte 21 bin kilometre hızla dünyaya inmeye başlaması gerekirken araçla bağlantı aniden kesildi. Hızla uçarak okyanusa dalış yapması gereken uçak ortadan kayboldu.
 
Uçağı geliştiren kurum bağlantının kesildiği bilgisini Twitter üzerinden verdi. Denemesinin başarılı olması halinde Londra’dan Sidney’e bir saatten az bir sürede uçabilecek.
 

 
 ► Şekil 6: Geçtiğimiz günlerde Alaska'da yapılan testte, fırlatılan füze sisteminde arıza meydana gelmiş ve fırlatma merkezinde ciddi hasar oluşmuştu.

 

 

Kaynak:

► DARPA
 
Safa BİLGİNER Safa BİLGİNER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.