Ege'de üç yeni rüzgar enerji santrali kurulacak
Mayıs ayında Türkiye'nin önde gelen 3 enerji firması, Ege Bölgesi'nde rüzgar santralı kurmak için yaklaşık 436 milyon liralık yatırım teşvik belgesi aldı.
Türkiye'nin önde gelen enerji üretim şirketlerinden olan Lodos Elektrik Üretim A.Ş, Karaburun'a 120 megavatlık rüzgar santrali kurmak için Hazine Müsteşarlığı'ndan teşvik belgesi aldı. Firma, kuracağı rüzgar çiftliği ile Karaburun'un doğal zenginliği olan rüzgarı ekonomiye kazandıracak. Öte yandan Gama Enerji'ye bağlı Garet Enerji, Aliağa'da 10 megawatlık rüzgar santralı kurmak için yine Hazine'den 32 milyon liralık teşvik belgesi aldı. Teşvik belgesi alan firmalar arasında Bursa merkezli Sabaş Elektrik de var. Firma Aydın'a 24 megavat gücünde ve 54 milyon dolarlık rüzgar santralı kurmak için belge aldı. Teşvik belgesi alan firmalar yatırıma başlamak için meclis gündeminde olan Yenilenebilir Enerji Yasası'nın çıkmasını bekliyor. Karaburun'a rüzgar çiftliği kuracak olan Lodos Elektrik ise, iletim hattı yatırımına başlanmasını bekliyor.
ÜRETİM 2012'DE
Alto Holding iştiraki olan Lodos Elektrik Üretim A.Ş, Karaburun Yarımadası'nın en büyük yatırımını yapmaya hazırlanıyor. Firma, Karaburun ilçesi Yaylaköy mevkiinde kuracağı rüzgar çiftliğine 350 milyon liralık yatırım yapacak. Toplam kurulu gücü 120 megavat olacak yatırımda her biri 2 megawat kapasitede 60 adet Enercon E-82 model rüzgar türbini kurulacak. Yatırım için 2 yıl önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan üretim lisansı alındı. Lodos Elektrik Genel Müdürü Mustafa İlhan, yatırıma başlamak için Türkiye Elektrik İletim A.Ş. tarafından yapılacak ve firmaların da katkı koyacağı iletim altyapı yatırımını beklediklerini söyledi. Prosedürlerin sürdüğünü ancak çalışmaların sonuçlanmasında önemli bir aşamaya geldiklerini açıklayan İlhan, yakın zamanda trafo yatırımları için ihaleye çıkılmasını beklediklerini kaydetti.
Hangi firma ne kadarlık teşvik belgesi aldı?
Lodos Elektrik 350 milyon lira
Garet Enerji 32 milyon lira
Sabaş Elektrik 54 milyon lira
Rüzgar'ın enerjisi dünyayı da sarıyor
Dünya Rüzgar Enerjisi Konseyi verilerinden derlenen bilgilere göre, dünyadaki rüzgar enerjisi kurulu gücü son 10 yılda 9'a katladı. Buna göre 2000'de 17 bin 400 megavat (mv) olan dünya rüzgar kapasitesi, 2008'de 120 bin 550 megavata, 2009'da da 157 bin 899 megavata ulaştı. Verilere göre, rüzgar enerjisi kurulu güç kapasitesinde ilk sırada yüzde 22.3'lük pay ve 35 bin 159 megavatlık güç ile Amerika, ikinci sırada yüzde 16.3'lük pay ve 25 bin 777 megavat ile Almanya bulunuyor.
Bunu yüzde 15.9'luk pay 25 bin 104 megavatlık güç ile Çin, 19 bin 149 megavat güç ile de İspanya izliyor. Geçen yıl dünya genelinde toplam 37 bin 466 megavatlık rüzgar gücü devreye girdi. 2009'da dünya genelinde rüzgar enerjisine en çok yatırımı Çin yaptı. Buna göre Çin, 2009'da 13 bin megavatlık rüzgar enerjisi gücü yatırımı yaptı. Bunu 9 bin 922 megavatlık yatırım ile Amerika izledi. Avrupa ülkelerinden İspanya 2 bin 459 megavat ile üçüncü sırada, Almanya 1.917 megavatlık yatırımla dördüncü sırada yer aldı.
Dünyaya paralel olarak Türkiye'de yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına verilen önem hızla artıyor. Yerli ve yabancı olmak üzere özel sektörün rüzgar enerjisi yatırımına oluşan ilgisiyle 2002'de yok sayılacak düzeyde olan rüzgar enerjisi kurulu gücü, 2009 yılı sonu itibariyle 801 megavata ulaştı.
2007 yılı sonunda rüzgarda kurulu gücü sadece 147 megavat olan Türkiye, 2 yılda ulaştığı bu rakamla da Belçika, Norveç ve Polonya'yı geride bırakarak Avrupa'da 13'üncü sırada yer aldı. Yeni yatırımlarla rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2 yıl sonunda 2 bin 200 megavata ulaşacağı tahmin ediliyor.
Yeni Asır
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye