Kayıt Teknolojisi ve IP Kameralar |
Erdoğan Bayri
IP kamera; kontrol edilmesi istenen alan ya da bölgeyi uzaktan izlemek ve kayıt altına almak için internet ya da network bağlantısından faydalanarak, gerek kablolu gerekse kablosuz olarak kullanıma sunan kamera teknolojisi olup megapixel görüntü kalitesindeki teknolojidir.
IP sistemi analog sistemdeki gibi ekstra ürünler gerektirmeyen ileri teknolojiye sahip kamera sistemleridir. IP sisteminde analog sistemde olan DVR kayıt cihazının yerine NVR'lar (network video recorder) bulunmaktadır. Bu sayede DVR'larda bulunan 4 ve katları şeklinde giden kayıt cihazlarında yer kalmaması problemine son verilmektedir.
IP kameralarda görüntü tek seferde kamerada dijital hale gelir, yani görüntü MJPEG yada MPEG4 formatına dönüştürülür ve görüntü kaybı olmadan son kullanıcıya kadar dijital olarak iletilir. IP kameralarda görüntünün alındığı mekanın görüntüsü ve sesi internet bağlantısının olduğu her yerden (bilgisayar, cep telefonu, Iphone vb.) rahatlıkla izlenebilir.
Ip kameralar 12 V DC gerilim ile beslenirler. Ancak PoE (Power over Ethernet) bağlantı özellikli olanlar enerjilerini ethernet üzerinden alabildikleri için ayrıca bir enerji kablolamasına ve kullanımına gerek duymazlar. Yapı itibariyle analog kamera yapısından farklı olarak her türlü network ortamına kolaylıkla adapte edilebilirler. IP kameralarının içlerinde işlemci ve işletim yazılımları yüklenmiştir.
Ayrıca bu ürün gruplarında mikrofon standart olarak yer almaktadır. Bazı mikrofonlar tek yönlü, bazıları ise iki yönlüdür. Bu iki yönlü olanlarda ses alışverişinin yapılabilmesi için kameranın ses çıkışına hoparlör bağlanması yeterlidir. IP kameralar CAT5- CAT6 kablo kullanarak RJ45 ucu ile kablolu network yapısına dahil olurlar. Kablosuz network yapısına ise şifre doğrulama onayından geçtikten sonra dahil olurlar. Wireless özelliği olmayan IP kamera router sayesinde kablosuz yapıya sahip olur.
Bilindiği gibi IP kameraların network'te yer alabilmesi için sabit ya da otomatik bir IP numarasına ihtiyaç vardır. IP atamasının yapılması için ise tek yapılması gereken kameranın çalıştırılmasıdır. Her kameranın bir default IP numarası bulunmaktadır. Cihazın enerjisini sağladıktan sonra yapılması gereken network kablosu ile modeme giriş yapmaktır.
Eğer kamera ile modem aynı IP bloğunda ise internet tarayıcının (Explorer, Firefox, Chrome vs.) penceresinden kameranın default IP numarasını girerek kameraya ulaşılabilir.
Ancak modem ile kamera farklı IP bloklarında ise kullanılan kabloyu cross kablo seçerek bilgisayardan kameraya direk bağlanıp ekrana gelen menü sayfasından IP grubunu değiştirerek yapılan değişiklikleri kayıt ederek daha sonra tekrar modeme bağlanmak gerekir. IP numaraları Static yada DHCP den otomatik IP numarası verilerek network yapısına bağlı olarak ayarlanabilir. Kameraların uzaktan izlenebilmesi için internet tarayıcının penceresinde adres kısmına alınmış olunan Static IP numarasını yazarak görüntü, ses ve kameranın uzaktan kontrolü sağlanmış olur.
IP kameralarda lens ve adaptör gibi aksesuarları kutu ile beraber geldiğinden montajı kolaydır. Kameralar için kullanılan CAT kablonun maliyeti konnektör ve koaksiyel kablo maliyetine oranla çok düşüktür. Wi-Fi özelliği sayesinde kablosuz olarak da bağlanabilir. Network içindeki herhangi bir bilgisayardan kolaylıkla görüntülere ulaşılabilir. Analog sistemlerde lens ve sensör aldıkları görüntüyü sıkıştırmak için DVR cihazıma gönderir, DVR cihazının sıkıştırması sonucu görüntü transfer edilebilir. IP kameralarda görüntü sıkıştırılmış halde gönderilir; bu da performansta büyük avantaj sağlar.
Artık günümüzde, birçok ürün IP yapısına dahil olduğu için yakında çok daha yeni özelliklerin ve farklı ürünlerin bu yapıya ilave edileceğinin sinyalleri verilmektedir.
Erdoğan BAYRİ
Elektrik-Elektronik Müh.
VİKO Elektrik-Elektronik AŞ
İlgili Bağlantı: VIKO Elektronik Arge Müdürü Oktay Nak Röportajı
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye