elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kompakt Şalterler – Motor Koruma Şalterleri

Yapı ve çalışma prensibi itibariyle otomatik sigortaların yüksek akım ve kesme kapasitesine sahip olanları diyebileceğimiz kompakt şalterler son yıllarda besleme hatları ve motor koruma devrelerinde düşen maliyetleri artan güvenirlilikleri ve kolay montajları nedeniyle tercih edilen elemanlar haline gelmiştirler. Bu içeriğimizde kompakt şalterleri ve bu şalterlere eklenen modülleri inceleyeceğiz.



A- A+
11.08.2016 tarihli yazı 34207 kez okunmuştur.
Yapı ve çalışma prensibi itibariyle otomatik sigortaların yüksek akım ve kesme kapasitesine sahip olanları diyebileceğimiz kompakt şalterler son yıllarda besleme hatları ve motor koruma devrelerinde düşen maliyetleri artan güvenirlilikleri ve kolay montajları nedeniyle tercih edilen elemanlar haline gelmiştirler. 



Aşırı yüklere karşı devreyi koruyan termik eleman ve kısa devrelerde şalterin açmasını sağlayan manyetik bobinden oluşan kompakt şalterler standart değerleri haricinde bazı modellerinde belirli bir ayar sahası içerisinde termik ve manyetik ayarları kullanıcı tarafında yapılabilecek şekilde imal edilmektedir. Kompakt şalterler ile motor koruma şalterleri çalışma prensibi itibari ile aynıdır. Fakat pano ve hat korumalarında kullanılan yüksek akım değerine sahip olanı kompakt şalter adını alırken daha küçük akım değerine sahip ve motor korumada kullanılanları motor koruma şalteri adını almaktadır.
 
►İlginizi Çekebilir : Kompakt Şalterler ve Özellikleri

 


 




Kompakt Şalterlere Eklenen Modüller:

 

Yardımcı Kontak Bloğu

 

Kompakt şalterin açık mı yoksa kapalı mı olduğunu gösterir. 13-14 normalde açık 21-22 normalde kapalı kontaktır.


Arıza İhbar Kontağı


Kompakt şalterin kısa devre durumunda açması halinde 13-14 ve 43-44 no'lu kontağı beraber, aşırı akım nedeni ile açması durumunda ise 43-44 numaralı kontakları tek başına kapanır.
 

Bu sayede kopmak şalterimizin hangi arızadan dolayı açma yaptığını öğrenebilir ve gerektiğinde bu yardımcı kontakları kumanda devremizde kullanabiliriz.




Kompakt şalterin elle açılması durumunda arıza ihbar kontakları, herhangi bir arıza nedeni ile açılması durumunda yardımcı kontaklar konum değiştirmez.
 

Uzaktan Açtırma Bobini:


Uzaktan açtırma bobininin C1-C2 uçlarına gerilim uygulandığında kompakt şalterin açması sağlanmaktadır.



Kontaktörün devreyi açmasını istemediğimiz veya kontaktör kullanılmayan devrelerde oluşabilecek çeşitli arıza durumlarında motor devresini açmak için kullanılabilirler.
 

Düşük Gerilim Bobini:


Düşük gerilim bobini devrenin enerjisi kesildiğinde veya gerilimde oluşan dalgalanmalarda kompakt şalterin açmasını sağlar. İki çeşidi vardır bunlardan birincisi enerji kesildiğinde gecikmesiz olarak şalteri açarken diğeri kısa süreli enerji kesilmelerinde gereksiz açmaları engellemek için gecikmeli açma sağlarlar.



Uzaktan açtırma ya da düşük gerilim bobini ile açma yaptırdığınızda şalterin arıza ihbar kontakları konum değiştirir.

Motor koruma şalterine modüllerin eklenmesi

 
 

Kompakt şaltere modüllerin eklenmesi
 
 

Pano kapağı uzatma kolu montajı
 


 


::: VİDEO ::: Kompakt Şalterler Nedir? Ne İşe Yarar?






Kaynak:

►www.kumanda.org
►Schneider Electric
►Eaton

Mehmet Tosuner Mehmet Tosuner Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar