Önümüzdeki 5 Yıl İçerisinde Enerjide Neler Olacak?
Bu sene 26. sı düzenlenen Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun son toplantısında ülkemiz açısından özellikle enerji konusunda önemli kararlar alındı. Türkiye'nin enerji sektörüne ait önümüzdeki 5 yıl içerisinde nasıl bir yol izleyeceği konusunda varsayımlar yapıldı. Bu çerçevede yapılan çalışmalarla artan enerji ithalatını durdurmak için yerli yatırımlar teşvik edilecek.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün BTYK'da alınan kararlar kapsamında, termik, hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisinde 5 yılda yerli teknolojiye geçileceğini, Türkiye’nin 2023’e kadar enerjiye yapacağı yaklaşık 130 milyar dolarlık yatırımın, yüzde 80’inin yerli teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilmesini hedeflediklerini bildirdi.
Bakan Ergün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 11 Haziran'da gerçekleştirilen Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun (BTYK) 26. Toplantısı’nda özellikle enerji konusunda alınan kararları açıkladı.
Milli Rüzgar, Hidroelektrik ve Güneş Projeleri
BTYK'da alınan kararlarla ilgili detaylarda ise şu açıklamalarda bulundu: Türkiye'de toplam 24 termik santral bulunuyor ve bunların tamamı yabancılar tarafından kuruldu. Bunların tamamı zamanla yerlileşecektir.Hidroelektrik enerji teknolojilerinin geliştirilmesi (MİLHES) yönünde yeni bir karar aldık. MİLRES projemizle de hidroelektrik santrallerinde kullanılan ağır türbin, jeneratör ve SCADA sistemleri ve ithal ettiğimiz teknolojileri, ülkemizde desteklemeyi ve geliştirmeyi hedefliyoruz. Yenilenebilir enerji payını arttırıp, 2023'te elektrik üretiminde yenilenebilir payının en az yüzde 30 olmasını hedefliyoruz."
Milli rüzgar enerjisi santrali teknolojilerinin geliştirilmesi projesiyle de (MİLRES) ilk olarak 500 kW, daha sonra da 2,5 MW santraller kurulması kararı alınmıştır. Ayrıca güneş enerjisi (MİLGES) kapsamında, Şanlıurfa-Ceylanpınar'da 10 megavat gücünde bir santral kurulacak. Bu alanda tahmini yatırım maliyeti ise, 2023'e kadar 5 milyar dolarlık yatırım gerçekleşmesi öngörülüyor.
Tasarrufun Adı: Enerji Verimliliği
Hızlı bir artış gösteren enerji ihtiyacımızı düşürmeye yönelik BTYK'da enerji tasarrufu konusuna değinildi. "Enerjiyi üretmek kadar ürettiğimiz enerjiyi en verimli şekilde kullanıcak mekanizmaları oluşturmak ve bu bilinci insanımıza aşılamakta büyük önem taşıyor " diyen Ergün ,gerekli önlemlerin alınması halinde, 2023'e kadar yaklaşık 140 milyar dolar tasarruf rakamlarına ulaşabileceğimizi vurguladı.
► İlginizi Çekebilir: Binalarda Enerji Verimliliği ve Yasal Düzenlemeler
Atık Isıların Geri Kazanımı Evleri Isıtacak
* Termik santraller konusunda son 10 yıl a kadar 36 milyar dolarlık yatırım potansiyeli var.
* Hidroelektrik santrallerde kullanılan ekipman ve teknolojilerin yerli kaynaklarla değiştirilmesi 18 milyar dolarlık yatırım pazarı sunacak.
* Rüzgar ve güneş enerjisi de yerli teknolojiler ile donatılacak. Önce 500 kilovat, ardından 2,5 megavatlık rüzgar enerjisi santralleri kurulacak. 2023'e kadar 26 milyar dolarlık yatırım hedefleniyor.
* Termik santrallerin atık ısıları değerlendirilecek. 620 bin konutun ısıtılması hedefleniyor. Tasarruf ile yılda 1,8 milyar lira tasarruf edilecek.
* Düşük kalorili linyit kömürü piroliz işlemine dahil ederek, sıvı yakıt üretimi hedefliyoruz. Her tesis günde 30 bin varil sıvı yakıt üretebilecek.
► İlginizi Çekebilir: Clivet ZEPHIR² Isı Geri Kazanım Ünitesi
Kaynaklar:
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye