elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Pil Teknolojisinde Devrim |
Magnezyum, in – Lityum, out

Gelişen teknolojiyle birlikte artan enerji tüketiminde bataryalar, enerji depolama konusunda nispeten geri kalmış durumda. Toyota, çareyi lityum iyon yerine magnezyum pil geliştirmekte görüyor. Lityum ve Magnezyum piller arasındaki rekabetin ayrıntıları haberimizde



A- A+
11.05.2016 tarihli yazı 14649 kez okunmuştur.
Cep telefonları, elektrikli araçlar vb. teknolojiler derken enerjiye duyduğumuz ihtiyaç günden güne artıyor. Artan bu enerji depolama ihtiyacı halen lityum iyon piller ile sağlanmaya çalışılsa da alternatif girişimler üzerinde çalışılıyor. Çünkü lityum piller hava aldığında aniden yanabiliyor. Güvenlik nedeniyle iyon sayısı düşürülüyor ve lityum grafit çubuklara tutturuluyor. Ancak bu durum lityum iyon pillerin enerji depolamasına sınır getiriyor.


 


Bu nedenle bataryalarda enerji depolamada sınırlayıcı lityum yerine enerji depolama kapasitesi çok daha yüksek magnezyumun kullanılması daha avantajlı görülüyor. Ancak magnezyum kullanılmasının önündeki sorun: elektrolit yapımı. Magnezyum bataryaların geliştirilebilmesi için magnezyuma dönüşmeyen ve yüksek verimli bir elektrolit (serbest iyon içeren, elektriksel iletkenliğe sahip ortam) yapılması gerekiyor. Toyota araştırmacıları, hidrojen depolama materyalinin bu çalışma için kullanılabileceğini keşfetti. Bu keşif magnezyum bataryaların önündeki en büyük engeli ortadan kaldırabilir.
 

 
►İlginizi Çekebilir: Batarya Yönetim Sistemi (BMS) Nedir?


Toyota ekibi, bu araştırmayı duyurarak, pil teknolojileri üzerine çalışan diğer kurumların da bu alana yoğunlaşması ve magnezyum pillerinin gelişiminin daha çabuk tamamlanmasını hedefliyor. Şu anda araştırma verileri umut verici olsa da magnezyum pillerin telefonlarımıza kadar gelmesinin yaklaşık 20 yıllık bir zamanın gerektiği öngörülüyor.


Kaynak:


Gizmag
 
Burak Kesayak Burak Kesayak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.