TÜBİTAK Desteğiyle İlk Kez Yerli Lazer Silahı Geliştirilecek
Geliştirdiği yüksek teknolojili ürünlerle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin silah envanterine sürekli katkıda bulunan tubitak, yeni girişimi lazer silah sistemiyle bu alandaki çalışmalarına bir yenisini daha ekliyor. Tamamen yerli olarak üretilecek lazer silah sistemi ile kara, deniz ve havada tehdit unsuru oluşturan hedefler algılanacak, takip edilecek ve lazerle etkisiz hale getirilecek.
14.07.2013 tarihli yazı 16716 kez okunmuştur.
Yüksek Güçlü Lazer Silah Sistemi Geliştirilmesi Çağrısı
Gelişmiş savunma sanayiine sahip ABD’nin, geçtiğimiz dönmelerde açıkladığı lazer silah sistemi büyük bir yankı uyandırmıştı. ABD’nin İnsansız hava araçlarını düşürmede ve gemileri etkisiz hale getirmede kullanacağı (laWS) Rusya, Çin, İsrail ve Almanyada’ da bu çalışmaların başlatılmasına neden olmuştu. Geleceğin silahlarından biri olarak gösterilen sistem için Türkiye de kolları sıvadı. TÜBİTAK Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Araştırma Destek Grubu (SAVTAG) öncülüğünde başlatılan çalışmalarda lazer silah geliştirecek yüksek bütçeli projeler desteklenecek. Tubitak, 1007 Programı kapsamında Yüksek Güçlü Lazer Silah Sistemi (YGLSS) geliştirilmesi için çağrı yayınladı.
Tamamen Yerli Sistem
Sistemin en önemli bileşenlerinden biri olan lazer kaynağı tamamen milli imkanlar ile geliştirilecek. Hiçbir yabancı kaynak tarafından destek alınmayacağı belirtilen bu sistem öncelikle savunma sanayinde teknolojik kazanım sağlayacak. Kazanımının yanında üretim sanayiinde de uygulama alanı olacak. Lazer sistemi ile kara, deniz ve havada tehdit unsuru oluşturan hedefler algılanacak, takip edilecek ve lazerle etkisiz hale getirilecek. Proje kapsamında geliştirilecek sistem insansız hava araçları, seyir füzeleri ve havan mühimmatlarına karşı kullanılabilecek.
Proje Başvuruları 26 Temmuz’a Kadar Alınacak
Müşteri kurumun Milli Savunma Bakanlığı Ar-Ge ve Teknoloji Dairesi olduğu çağrı kapsamında üniversiteler, özel kuruluşlar ve kamu Ar-Ge kuruluşları ‘Proje Yürütücüsü’ olarak yer alabilecek. Çağrı sonrası sistemin tubitak tarafından desteklenmesi savunma sanayi, özel sektör ve konu ile ilgili üniversitelerde büyük bir ilgi ve heyecan yarattı. TÜBİTAK’a başvuru yapacak projelerin süresi en fazla 6 yıl olacak. Proje başvuruları çağrı kapanış tarihi olan 26 Temmuz 2013 saat 17.30’a kadar Kuruma elden teslim edilecek.
Kaynak
►Tubitak.gov.tr
Kaynak
►Tubitak.gov.tr
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.