3 Milyar Dolarlık Dev Yatırım |
Termik Santral
Zengin kömür yatakları bulunan Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine yeni bir termik santral kurulacak. Yıllardır varlığı bilinen fakat işletilmesine verimsiz gözüyle bakıldığı için faaliyete alınmayan 117 milyon tonluk rezerv termik santral kurulması şartıyla ihaleyle çıkarılacak. Ayrıntılar haberimizde.
15.11.2013 tarihli yazı 13240 kez okunmuştur.
Hükümet 2023 hedefleri arasında bulunan kömürden elektrik üretimini 30 bin megavatın üzerine çıkarmak için yeni bir adım atıldı. Yıllardır çıkarılması düşünülen fakat teknolojik yatırımlar gerektiği için çıkarılması sürekli ertelenen 127 milyon tonluk kömür rezervi termik santral kurulması şartıyla ihaleye çıkarılarak özel sektörün kullanımına açıldı.
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Tunçbilek Belediyesi sınırılarındaki bu kömür rezervini çıkarmak ve termik santral kurmak için yaklaşık 3 milyar dolarlık yeni yatırım yapılacak.
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Tunçbilek Belediyesi sınırılarındaki bu kömür rezervini çıkarmak ve termik santral kurmak için yaklaşık 3 milyar dolarlık yeni yatırım yapılacak.
►İlginizi Çekebilir: Termik Santral Sistemleri
Bölgede hali hazırda biri aktif diğeri inşaat halinde iki termik santral bulunmakta. Kamuya ait aktif santralin özelleştirilmesiyle bölgede özel sektöre ait 3 aktif termik santral olacak.
Mevcut kömürün derinde olduğunu ve çıkarılması için özel bir teknoloji gerektiğini belirten Kütahya Milletvekili Vural Koyuncu Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından yeni bir yaklaşımla, 'kömürden birim elektrik enerjisi üretilmesi' diye adlandırılan yöntemle, kömür sahalarını termik santral kurma şartıyla özel sektöre açılması öngörüldüğünü söyledi.
Tunçbilek'te bulunan bu kömür sahaları, 26 Mart'ta gerçekleştirilen ihaleyle bir firmaya verildi. Firma, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ve lisans başvurularını yaparak galeri açma çalışmalarına başlayan firma sahadaki 117 milyon ton kömür rezervi ile yıllık 2 milyar kilovat saat enerji üretilmeyi planlıyor. Ayrıca 3 milyar dolarlık bu dev yatırımla doğrudan 3 bin kişi dolaylı olarak da 20 bin kişinin istihdam edileceği öngörülüyor.
Santral için yapılacak ön hazırlıklar 2 yıl sürecek. Beş yıl içinde ise santral tamamen aktif olarak çalışmaya başlayacak. Yöredeki termik santraller daha önce bölge halkının protestolarıyla göndeme gelmişti.
Kaynak:
►A.A.
YORUMLAR
GÜNÜN FİRMASI
GÜNÜN ÜRÜNÜ