Bosch projesi ile ödüle layık görüldü
Türkiye'de ve dünyada Ar-Ge'ye yatırım yapan şirketlerden birisi olan Bosch, bu alanda kazandığı ödüllere bir yenisini ekledi.
Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği Derneği (YA/EM) tarafından düzenlenen yarışmada Bosch Bursa tesisleri, ''Sparepart Management and Modelling (Makine Yedek Malzeme Planlama ve Modelleme)'' projesi ile ödüle layık görüldü.
Dünyanın önde gelen otomotiv teknolojileri imalatçısı olan Bosch'un Bursa üretim tesisleri, YA/EM Derneği'nin Galatasaray Üniversitesi'nde düzenlediği Ulusal Kongrede, ''Sparepart Management and Modelling (Makine Yedek Malzeme Planlama ve Modelleme)'' projesiyle ödül almaya hak kazandı.
Bundan önce yönetim ve araştırma konularında aldığı çeşitli ödüllerle Ar-Ge alanında rüşdünü ispat eden Bosch, Sanayi Projeleri dalında yarışmaya başvuran firmaların endüstri mühendisliği projeleri arasından seçileren projesi ile öncü firma olma özelliğini pekiştirdi.
Bakım ve onarım faaliyetlerinde kullanılan makine yedek parçalarının stok yönetimi için yeni bir sistem tasarlanmasını sağlayan Makine Yedek Malzeme Planlama ve Modelleme projesinin sisteminde, endüstri mühendisliği yaklaşımlarından biri olan çok kriterli karar verme yöntemi kullanıldı. Projenin ilgi çekmesinin ve ödüle değer görülmesinin temel sebebi, tüketimi kesin olarak öngörülemeyen yedek malzemelerin stoklanmasına bir sistematik getirmesi ve belli bir risk yönetimini bünyesinde barındırması oldu.
Bosch'un gerçekleştirdiği projeyi önemli kılan bir diğer özellik ise, yedek malzeme stok yönetim konusu ile ilgili gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında daha önceden yapılmış, pratikte uygulanabilecek kaydedeğer bir çalışmanın bulunmaması. Proje gerçek bir sanayi problemine getirmiş olduğu çözüm yaklaşımı ve uygulamadaki sonuçları ile çeşitli üniversitelerin öğretim görevlilerinden oluşan jüri tarafından ödüle layık bulundu.
2007 yılında hayata geçirilen projenin ilk aşamasında yedek parça stoklarında yaklaşık 3 milyon YTL'lik bir düşüş sağlandı. Sözkonusu projenin ikinci aşamasında ise oluşturulan standart karar verme mekanizması çerçevesinde kısa dönemde 3,5 milyon YTL'lik bir iyleşme daha hedefleniyor. Yeni sistemin tam olarak devreye alınma tarihi 2008 yılı sonu olarak düşünülüyor.
Bosch'un ödüllendirildiği ve bu yıl 28.'si düzenlenen YA/EM Ulusal Kongresi sanayi kuruluşlarının problemlerinin çözümüne yönelik, YA/EM'in yaklaşımlarını yaygınlaştırmak ve işlerlik kazanmış örneklerin sayısını artırmak amacıyla Sanayi Proje Yarışmalarını düzenliyor.
Kaynak: İHA