elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrik Kesildiğinde Bile Yanan Lamba |
SmartCharge LED Ampul

Elektrik kesintileri ülkemizde sık sık gerçekleşiyor. Özellikle karanlık zamanlarda kesilen elektrik, başta aydınlama olmak üzere birçok problemi beraberinde getiriyor. Ancak Amerikalı 2 girişimcinin geliştirdiği yeni bir ampül ile elektrik kesintileri sırasındaki aydınlama sorunu çözülebilecek. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
11.12.2013 tarihli yazı 59116 kez okunmuştur.
Kickstarter projeleri artık dünyaca kabul edilmiş en büyük oluşumlardan biri. Bu projeler içinde yeni bir proje daha var ki o da LED ampul ile ilgili bir geliştirme olarak tanımlanabilir. Ampul,  elektrik kesintisinde bile açılıp kapatılabilen dünyanın ilk LED ampulü olarak tanımlanıyor.

Proje sahibi Shailendra Suman’a göre enerjinin olmadığı zamanlar için düşünülmüş ve geliştirilmiş olan bu buluş, birçok durum için kullanışlı hale gelecek.
Suman, ampulün çalışma prensibini anlatırken aslında normal ampul gibi çalıştığını belirtiyor. Şebeke ve Anahtarlama Sensörü isimli bir teknoloji geliştiren Suman, bu teknoloji için patent başvurusunda bulunmuş ve onay bekliyor.
 



► İlginizi Çekebilir: NanoLight | Dünyanın En Verimli Ampülü

 
Smartcharge ampul sistemi için geliştirilen bu sensör teknolojisi, önce şebekede gerçekleşen elektrik kesintisini algılıyor. Daha sonrasında ise ampulün güç düğmesinin konumunu algılayıp anahtarın açık mı yoksa kapalı mı olduğunu belirliyor ve kontrolü kullanıcıya bırakıyor.
 
Elektrikler kesildiği zaman, başta lambalar kapanıyor. Otomatik garaj kapısı açılmıyor ve mutfak aletleri çalışmıyor. Smartcharge sistemi ise bu kesintiler sırasında size ışık sağlamayı garanti ediyor. Üstelik güç düğmeleri ile elektrik kesintisi sırasında bile ampulleri kontrol etmenize olanak sağlıyor.
 

Sistemi kendi evinize uygulamak ise oldukça kolay bir hale getirilmiş. Tek yapılması gereken Smartcharge sisteme sahip ampulleri eski ampulleriniz ile değiştirmek. Herhangi bir ekstra kablolama, kontrol kutuları, uzaktan kontrol gibi pahalı elektriksel sistem bulunmuyor.

Elektrik kesildiğinde ise eğer ampulün güç düğmesi “ON” konumunda ise kesinti olduğu fark edilmiyor bile. Suman’a göre sanki hiç elektrik kesilmemiş gibi bir hissiyat oluşuyor çünkü ampul normal ışığını sağlamaya devam ediyor.Suman’ın geliştirdiği sensör teknolojisi ise ampule gelen enerjinin kesildiğini çok kolay bir şekilde algılayabilen bir teknoloji. Bu kesinti anahtarlama ile de olabilir veya şebeke kesintisi şeklinde de olabilir.
 

Bu yüzden ampulü akıllı ve etkili kılmak amacıyla ve şebeke kesintisi ile anahtarlama kesintisi arasındaki farkı algılamak amacıyla geliştirilen Şebeke ve Anahtarlama Sensörü, bu teknolojiye sahip bir ampulün kalbi diyebiliriz.

Batarya, kontrol teknolojisi, zekâ, CPU, hafıza, çevirici ve baskılı devre kullanılarak üretilen ampulün iç kısmı, dışı tamamen boya kaplı olan ampule bakıldığında gözükmüyor. Aslında dışarıdan bakıldığında normal bir ampul görünümü mevcut.



 


Sensör ise 3 bloktan oluşuyor:
       
  Akıllı kontrol devresi  (anahtarlama sensörü – şebeke sensörü)
       
  Batarya ve batarya şarj devresi
       
  Birkaç eleman ile birlikte çevirici

Şebekeden elektriğin kesildiğine karar verildikten sonra anahtarlama sensörü, ampulün güç düğmesi pozisyonunu da algılıyor. Böylece “ON” konumunda olan anahtar “ON” konumunda kalmaya devam ederken “OFF” konumunda olan anahtar da “OFF” konumunda kalmaya devam ediyor.  Kesintiden sonra bu konumlar arası geçiş imkânı da mevcut.


Ampul, elektrik kesintisi sırasında enerjisini ise bünyesinde mevcut olan batarya ile sağlıyor. Elektrik geldiğinde ise batarya şarj sürecine giriyor ve bir sonraki kesinti için dolu olarak hazır halde bekliyor.

Ampulü ekonomik olarak değerlendirdiğimizde ise %90 seviyesinde bir tasarruf sağladığını söyleyebiliriz. 40,000 saatlik ömrü ile yaklaşık 25 yıl dayanabilen bu ampul, böylece para ve enerji kaybını önlemiş oluyor. Enerji kaybını azaltarak aslında dolaylı yoldan doğa dostu olduğunu da belirtiyor.
 

Suman’ın ortağı ise ürünün daha çok üretim kısmı ile ilgileniyor. Özellikle ısınma problemleri, güç yönetimi gibi dizayna dayalı konular bu kısımda halledilmiş. Proje şu an tek ampul ve tek anahtar için geçerli ancak ilerleyen zamanlarda daha karışık sistemler için entegre edilecek. Ampulün çalışma voltaj aralığı ise 110V – 220V.

Tüm bu sistemin geliştirilmesi ise 2 yıl sürmüş. Prototip üretme aşaması geçilmiş ve şu an örnekler üzerinde çalışılıyor. Ayrıca patent başvurusu yapılmış ve onay bekleniyor. Gelişmeleri ise zaman gösterecek.



Kaynak: 

► KickStarter


Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.