elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

IBM Yeni Nesil Yazılımcıları ve Anabilgisayar Uzmanlarını Arıyor

IBM Üniversite İlişkileri kapsamında, bu sene beşincisi düzenlenen ve şimdiye kadar 5.000'i aşkın öğrencinin katıldığı 'IBM Yazılım Akademisi 2012 Yarışması' için üniversite eğitimleri başlıyor. 



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 4281 kez okunmuştur.


7 ilde, 13 üniversitede ve 6 farklı başlıkta yapılacak eğitimlerle IBM, yazılım konusunda ilgili öğrencilere ulaşmayı ve beceri geliştirerek IT sektörünün büyümesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.



IBM’in geleceğin yazılımcılarını yetiştirmek amacıyla 5 yıldır düzenlediği IBM Yazılım Akademisi Yarışması başladı. Başvuruların devam ettiği yarışma için IBM, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde toplam 7 ilde, 13 üniversitede, 6 farklı konu üzerine eğitimler verecek. Buna ek olarak, yine IBM Üniversite İlişkileri kapsamında bu yıl ilk kez hayata geçirilecek bir diğer yarışma ise yeni nesil anabilgisayar uzmanlarına duyulan gereksinimi karşılamak, öğrencilerin kurumsal bilgi işlem sektöründeki pozisyonlar için daha fazla rekabet edebilmelerini sağlamak ve onlara temel beceriler kazandırmak amacıyla tasarlanan IBM Master the Mainframe Yarışması. Her iki yarışmada, öğrencilerin bilişim sektörüne daha donanımlı bir giriş yapmaları için sınırsız fırsatlar ve avantajlar sunuyor.



30 Aralığa kadar devam eden IBM Yazılım Akademisi Yarışması katılım sürecinde IBM gönüllüleri üniversiteleri ziyaret ederek teknoloji eğitimleri veriyor. 2007’den beri ülkemizde 70’in üzerinde üniversiteden 5.000’den fazla öğrenci, 500 takım halinde IBM Yazılım Akademisi Yarışmaları’na çeşitli projeleriyle katıldı ve IBM bu yarışmalarda 50’den fazla üniversitede eğitimler verdi. Yazılım Akademisi 2012 yarışması için eğitim verilecek okullar şu şekilde belirlendi: İstanbul’da, İstanbul Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi; Ankara’da, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Gazi Ünivesitesi ve Başkent Üniversitesi; İzmir’de, Ege Üniversitesi; Eskişehir’de, Anadolu Üniversitesi; Elazığ’da, Fırat Üniversitesi  Sakarya’da, Sakarya Üniversitesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, YakınDoğu Üniversitesi. Yazılım Akademisi kapsamında tüm üniversitelerde verilmek üzere hazırlanan eğitim programı Proje Yönetimi, Uygulama Geliştirme Yöntemleri, Java, Rational Software Architect, Rational Application Development, Websphere Application Server ve DB2 alanlarını kapsıyor.



Ödül kazanan proje sahiplerine staj ve iş olanaklarında öncelik sağlanması gibi pek çok kolaylıklar sağlayan IBM Yazılım Akademisi’ne katılan projeler, IBM ve IBM Çözüm Geliştirici İş Ortakları’ndan oluşan profesyonel bir jüri tarafından değerlendiriliyor ve 9 aylık bir sürecin ardından başarılı bulunan öğrencilere ve danışman öğretim görevlilerine çeşitli ödüller veriliyor. Geçtiğimiz yıl birincilik ödülüne sınıf ortamını internete taşıyarak, bir Sanal Sınıf Sistemi geliştiren Hacettepe Üniversitesi Jinuse takımının 'Hababam' isimli projesi layık görülmüştü. Mevcut uzaktan eğitim sistemlerinde bulunmayan, etkileşimli ders işleme imkânını sunması ile ön plana çıkan projede öğrenciler öğretim görevlisinin sesli ve görüntülü ders anlatımı sırasında söz isteyip derse katılabiliyor, yine sesli ve görüntülü olarak sorularını aktarabiliyordu.



İlk kez bu yıl gerçekleştirilecek IBM Master the Mainframe Yarışması ise ülke çapındaki lise ve üniversite öğrencilerine yönelik olarak düzenleniyor. Yarışmaya katılacak öğrenciler kadar, IBM Akademik İşbirliği’ne katılacak okullara da IBM yazılımlarına, eğitim dökümanlarına ve çevrimiçi eğitimlerine ücretsiz erişim, konferanslar, IBM sertifikasyonları, sınıf eğitimleri gibi alanlarda indirimler ve okulları için bir anabilgisayar sistemine ücretsiz erişim gibi çeşitli avantajlar sunuluyor.



28 Kasım 2011 - 30 Ocak 2012 süresince devam edecek IBM Master the Mainframe Yarışması, anabilgisayar deneyimi olmayan veya çok az olan öğrenciler için tasarlandı ve üç aşamadan oluşuyor. Birinci aşamada IBM, öğrencilere yol gösteren ve tam olarak ne yapmaları gerektiğini belirten kapsamlı ekran görüntüleri ve yönergeler sağlayarak, öğrencilerin anabilgisayar kullanıcı arabiriminde kolayca gezinmeyi öğrenmelerini ve bazı temel anabilgisayar kavramları anlamalarının önünü açacak. İkinci aşamada, yarışmacıların ilki bölümde edindikleri becerileri kullanarak daha kapsamlı sistem programlama (ileri düzey komutlar, sistem güvenliği ve sistemde ileri düzeyde gezinme) ve uygulama geliştirme (C, JAVA, COBOL, assembler ve REXX) görevlerini yerine getirmeleri beklenecek. Bu bölümü hatasız tamamlayan öğrenciler, tüm IBM müşterilerinin ve Çözüm Ortaklarının erişebildiği popüler bir işe alım sitesi olan Student Opportunity System (Öğrenci Fırsatı Sistemi) veritabanına özgeçmişlerini yükleme hakkı da kazanacak. Yarışmanın son ve en zorlu aşamasında, öğrencinin uzun süreler boyunca kapsamlı çalışmalar gerçekleştirmesi gerekecek ve bu bölümde öğrencilere verilecek görevler, deneyimli sistem programcılarının gerçek yaşamda karşılaştıkları durumlardan alınacak ve bunlara en azimli ve kararlı yanıt verenleri belirlemek özel olarak tasarlanan zorlukları kapsayacak. IBM Master the Mainframe Yarışması’nın birincisi MacBook Air bilgisayar, ikincisi iPad 2, üçüncüsü ise Samsung Galaxy kazanacak. 



IBM Yazılım Akademisi ve IBM Master the Mainframe yarışmaları ve başvuru süreciyle ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için www.yazilimakademisi.org  ve www.ibm.com/tr/mainframecontest adreslerini ziyaret edebilirsiniz.