elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Van'da çelik otel ve ofis binası yapılacak

Türk Yapısal Çelik Derneği üyeleri Van'da çelik taşıyıcı sistemli otel ve ofis binası inşaa edecek. TYÇD Başkanı Prof. Dr. Nesrin Yardımcı, çelik yapıların her bölgede, her tür zeminde ve iklim koşulunda hızla inşaa edilip kurulabildiğini söyledi



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 4495 kez okunmuştur.


Türk Yapısal Çelik Derneği (TYÇD) üyeleri Van’da çelik taşıyıcı sistemli okul, hastane, otel ve idare binası gibi kamu yapılarını inşaa etmek için harekete geçti.  Bilindiği gibi Van’ın en büyük iki oteli ikinci depremde tamamen yıkılmış, bir çok kişi enkaz altında kalmıştı. Yine ağır hasarlı bir çok okulun yanı sıra hastaneler de kullanılamaz hale gelmişti. Van’a her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bir kez daha yineleyen TYÇD Başkanı Prof. Dr. Nesrin Yardımcı, “Gerektiği durumda bölgeye iş makinalarının sevk edilmesi, konteyner tipi ofis, sağlık merkezi veya konut temininin sağlanması, okul v.b. kamu binası olarak kullanılabilecek hafif çelik yapı (kısmen veya tamamen) inşaa edilmesi, çelik yapılarda kullanılabilecek malzeme desteği verilmesi, danışmanlık ve proje desteği sağlanması, çelik yapı taşıyıcı sistemleri temin edilmesi ve anahtar teslim yapılar inşaa edilmesi için üyelerimizle birlikte her türlü işbirliğine hazırır” dedi ve  kısa sürede bu taleplerin yerine getirilebileceğini açıkladı.



‘Yapılar elden geçirilsin’



Prof. Yardımcı,  “Türkiye’nin bir deprem ülkesi olmasına karşın, uzun yıllar ihmal edilen çeliğin devletin ilgili birimleri tarafından Van’da tercih edilmesi ülkemiz açısından çok önemli bir gelişmedir. Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu hiç unutulmamalı ve bu gerçek göz önünde tutularak başta Van olmak üzere tüm Türkiye’de yapılar yeniden elden geçirilmeli. Her türlü mevsim şartlarında süratli yapım ve kurulum olanağı sağlayan depreme dayanıklı çelik yapılara ağırlık verilmeli. Kış doğu illerine ve Van’a erken geldi. Depremzedelerin biran önce günlük hayatlarına dönebilmeleri başlarını sokacak bir evle mümkün. Bu nedenle zayıf zeminlerde dahi hızlı, güvenli ve ekonomik yapı inşaatına olanak tanıyan çelik taşıyıcı sistemler Van’da da tercih edilmeli” diye konuştu.



Depreme hazırlık şart



Depremin yağmur gibi rüzgar gibi bir doğa olayı olduğunu, ondan korkmak yerine hazırlık yapmak gerektiğini belirten Prof. Yardımcı, “Bir yandan Van depremi için çalışmalarımız devam ederken, diğer taraftan İstanbul ve diğer bölgelerde olacak depremlere karşı hazırlıklara da hız verilmeli, kamu-üniversite-meslek örgütleri işbirliği ile hazırlanacak somut öneriler ve finansman modelleriyle gerçekçi çözümler üretilmeli, toplum çelik yapıların avantajlarından yararlandırılmalıdır. Türkiye’nin sahip olduğu bilgi birikimi ve teknik olanaklar bu önlemlerin alınması için yeterlidir. Halkımız, eli kolu bağlı bir sonraki depremde kaderini beklemekten kurtarılmalıdır” açıklamasında bulundu.