elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2014'te Aramızdan Ayrılan 9 Teknoloji Ürünü

Teknoloji, her yıl getirdiği yenilikler ve ürünlerle, kullancıları şaşırtmayı devam ediyor. Yeni teknolojiler, eskilerinin yerini alırken, günümüze adapte olamayan fikirler siliniyor. Bir dönemin olmazsa olmazı bazı ürünlerden 2014 yılında fişi çekilenleri sıraladık.



A- A+
31.12.2014 tarihli yazı 8260 kez okunmuştur.

1- MSN Messenger

Bir dönemin en önemli iletişim aracı olarak kabul gören MSN Messenger, bir kaç yıllık çalışma sonucunda yerini tamamen Skype Messenger'a bıraktı. Çin ve bir kaç ülkede 2014 yılı boyunca da desteği devam eden MSN tarihe gömülmüş oldu. Tüm dünyada İnternette bir devrin kapandığı şeklinde yorumlanabilecek bir gelişme olarak görülüyor. Öyle ki uygulamanın kapatılması daimi kullancılarında bir miktar nostaljiyle birlikte akıllarda kalacağa benziyor. Yayınlandığı 1999'da beri 50 farklı dil seçneğiyle 76 farklı ülkedeki 300 milyondan fazla kişiyi birbirine bağlıyordu.

 


2- Orkut

Google'ın ilk sosyal ağ deneyimi olan Orkut, Amerika'da diğer sosyal ağlar içinde kendine yer bulamamıştı. Beklenmedik şekilde Brezilya'da ve Hindistan'da oldukça popülerleşen ve en çok kullanılan sosyal ağ haline gelmesine rağmen Facebook'un bu ülkeleri ağına katması ile büyük düşüş yaşadı. Google+ projesiyle birlikte rafa kaldırılmaya yüz tutmuş sosyal ağa destek bırakıldı. Google'ın sosyal ağ konusunda Google+ ile de iyi bir yer edinememesi bir başka tartışma konusu.

 


3- Windows XP

Windows XP'nin efsane işletim sistemleri arasına başı çektiği kuşkusuz. 2001'de piyasaya sürülen işletim sistemiyle Microsoft çok iyi satış rakamları elde etti. Net Applications web analizi firmasının araştırmasına göre dünya çapında masaüstü bilgisayar kullanıcılarının yüzde 17.8'i desteği sona eren Windows XP'yi kullanmaya devam ediyor. Yasal olmayan yollarla kullanımıyla birlikte bu oranın daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

 

4- Justin.tv

İnternet üzerinden canlı yayın akışı gerçekleştirebilen Justin.tv, ülkemizde de yasal olmayan maç gösterimi ile biliniyordu. 2007'de kurulan platformun geliştiricileri Playstation 4 ile yükselişe geçen Twitch platformuna yöneleceklerini açıkladı. Twitch, yine İnternet üzerinden oynadığınız oyunları başka Twitch kullanıcılarıyla paylaşmayı amaçlayan benzer bir platform. Bir çok kullanıcısını TV izlemekten vazgeçirediği söylenen platformun aylık 43 milyondan fazla kullanıcıya servis veriyor. Platform, Eylül ayında Amazon tarafından 970 milyon dolara satın alındı.

 


5- Flappy Bird

50 milyondan fazla indirilme sayısı olan mobil oyun, uygulama marketlerinden ani bir karar ile kaldırıldı. Oyunun geliştiricisi Dong Nguyen, oyunu tasarlama amacından tamamen çıkarak sinir bozucu hale gelmesi nedeniyle kaldırdığını açıklamıştı. Nguyen, Swing Copters adlı benzer bir oyun yayınladı. Flappy Bird'den daha az sinir bozucu olduğu söylenemez.

 


6- Age Of Empires Online

Microsoft'un 2010'da adını duyurmasından bu yana dünyanın en büyük online strateji oyunu haline gelen Age Of Empires Online da fişi çekilen diğer servislerden. Ücretsiz oynanması ile zaman içinde oyun performansı ve sürdürülebilirliği için maliyetinin artması ve online oynanmasını sağlayan MSN Messenger'ın kaldırılması oyunun sonlandırılmasına yol açtı.

 


7- iPod Classic

Apple'ın CEO'su Tim Cook, ürünün üretimi için gerekli parçaların bulunamamasından dolayı  iPod Classic döneminin sona erdiğini açıkladı. Bu açıklama ile birlikte normalde 250 Dolar civarında olan ürün fiyatının Amazon gibi online satış sitelerinde 1000 Dolara kadar çıkıp kara borsaya düştü.

Apple, iPod Classic'de yer alan dokunmatik tekerlek tasarımını geride bırakarak Apple Watch ürünlerinde kullandığı Digital Crown tasarımına yöneldiği söylenebilir.


 


8- ChatON

Samsung'un WhatsApp'a rakip olarak piyasaya sürdüğü mesajlaşma servisi, beklentileri karşılayamayınca kapatılmasına karar verildi. Yıl içinde kullanıcı sayısındaki düşüşle birlikte, karlılıkta da düşüş yaşaması uygulamanın sonunu getirdi. Henüz aramızdan ayrılmasa da aşama aşama kapatılacak olan ChatON'un son kullanım tarihi 1 Şubat 2015 olacak.

 


9- Facebook Camera / Facebook Poke

Facebook'un SnapChat'e rakip olarak sunduğu ve bir süre sonra kaldırılan mesaj mantığıyla çalışan Facebook Poke bekleneni veremedi ve çok fazla yaygınlaşamadan kaldırıldı. Öyle ki Facebook, yıl içinde SnapChat'i satın alma yolunu da denemişti.

Bir başka uygulama Facebook Camera ise fotoğrafların ön plana çıktığı paylaşım sitesiydi. Buradan net bir başarı sağlayamayan Facebook, Instagram'ı 1 milyar dolara satın alarak geliştirme yoluna gitti.


 

 

► İlginizi Çekebilir: 2014 Yılı Teknoloji Devlerinin Zor Anları

 

Kaynak:

►mashable.com
►wikipedia.org

►apple.com

Nevra Aydın Nevra Aydın Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.