elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

3D Printer'dan Nasıl Çıktı Alınır

3. Sanayi devrimi için oldukça iddialı olan 3D yazıcılar küçük prototiplerden, robot kol projelerine kadar birçok üretime imkan sağlıyor. Tasarım ve çizim alanındaki çoğu kişi 3D Max, SolidWorks vb. programlarla ürün oluşturabilmekte. Ancak merak edilen temel sorulardan birisi oluşturulan bu tasarımların nasıl somutlaştırıldığı. Bu yazımızda 3D yazıcılarla nasıl baskı yapıldığına dair bilgi vereceğiz.



A- A+
05.07.2013 tarihli yazı 86409 kez okunmuştur.
3. Sanayi devremini gerçekleştireceği yönünde oldukça fazla dedikodu bulunan 3D yazıcılar ile küçük prototiplerden, robot kol projelerine kadar birçok alanda kullanmak üzere parça üretebilirsiniz. Şu an self-monte (montajsız halde) olan modeller yurtdışında ortalama 1000-2000$ arası makul sayılabilecek bir fiyata alıcı buluyor. En revaçta olan, çift renk basabilen printerler ise filamentler (baskı için kullanılan polimerler) hariç 2500-4000$ dolar arasında satışa sunuluyor.

Tasarım ve çizim alanındaki çoğu kişi 3D Max, SolidWorks, AutoCad, Catia vb. programlarla ürün oluşturabilmektedir. Peki ya bu sanal ürünler nasıl somutlaşıyor? 
 
 
 
Şekil1 : Bitirme Projeleri Son Yıllarda 3D Yazıcıların en çok kullanıldığı alanlardan biri. Kaynak:ViaPia



1. Adım 3D Çizimi Oluşturmak
 
Öncelikle bir telefon kabı, projenizde kullanacağınız dişli çark ya da sevdiğiniz bir oyun karakterinin hangi ölçülerde basılmasını istiyorsanız o ölçülere göre çizimini yapmanız gerekiyor. Bunun için SolidWorks, 3D Max, AutoCad, Alibre, UniGraphics, Catia gibi ücretli programları veya ücretsiz olarak sunulan Google Sketchup, OpenSCAD vb. programları kullanabilirsiniz. Tüm bu yazılımlar arasında en çok Solidworks ve 3D Max kullanılmaktadır. Bunun nedeni ise bu iki yazılımın da güçlü 3D çizim kapasitesine sahip olması, kolay ve anlaşılır arayüz ve buna bağlı olarak çok tercih edilmesidir.
 

2. Adım .STL Dosya Formatı Oluşturmak
 
3D çizimi oluşturulan tasarımınızı, 3D printer'a gönderebilmek için oluşturduğunuz çizim dosyasını .STL formatına çevirmeniz gerekiyor. Peki STL nedir? Hemen açıklayalım, Hızlı prototipleme çalışmalarında çok sık kullanılan bir dosya türüdür. Bilgisayarda oluşturulan katı cisim veya yüzeyler üçgen parçalarla ifade edilir.
 
 

Şekil2 : 3D yazıcı ile oluşturulmuş android figürü Kaynak:ViaPia

Aşağıdaki basit şekilde bile bir kare 12 adet üçgenden oluşmuştur. .STL uzantısı oluşturulurken üçgen sayısı ne kadar fazla olursa oluşturulan model o kadar kusursuz olur. Ancak hassasiyet arttıkça dosya boyutuda buna bağlı olarak artar.




İlginizi Çekebilir: 3D Yazıcılar Teknolojinin Başını Döndürüyor


.STL formatı hakkında kafamızda yeterli sayılabilecek bir ön bilgi oluştu. Şimdi 3D çizimlerimizi .STL formatına çevirmemiz gerekiyor.  Çoğu gelişmiş program bu işlemi yan programlara ihtiyaç duymadan kendisi yapmaktadır. Aşağıda çok kullanılan bazı programlarda nasıl .STL çıktısı alındığına değineceğiz.
 
SolidWorks
 
►File > Save as,
►Dosya tipini STL seçiniz,
►Options > Output as=Binary, Unit=mm,
►Resolution=Custom, Deviation Tolerance=minimum, Angle Tolerance=5 derece seçiniz,
►işlemi tamamlayınız.

3D Max

İşlem yapacağınız objeyi seçin,
►File > Export,
►Açılan menüden dosyanın kaydedileceği ve sürücüyü ve dosya ismini belirleyin,
►Dosya türü olarak STEROLITHO.STL'yi seçin,
►Save diyip işleminizi tamamlayın.


AutoCad
 
►Yukarıda belirttiğimiz gibi öncelikle datanız 3 boyutlu olmalı,
►Daha sonra modelinizi ana ekrana getirin,
►Facetres ayarını 10 yapın,
►Komut satırına STLOUT yazın,
►Objeyi seçin,
►Binary için Y seçin,
►Dosya adını girin.

Unigraphics
 
►File >Export > Rapid prototyping,
►Output type=binary,
►Triangle tolerance=0,0025,
►Adjacency tolerance=0,12,
►Auto normal gen=on,
►Normal display=off,
►Triangle display=on,
►Bu değerler seçildikten sonra işlemi tamamlayınız.


3. Adım . STL Dosyasını Yazıcıya Göndermek
 
.STL uzantısını 3D yazıcıya göndermek için yazıcının arayüz programını kullanıyoruz. Burada arayüz programının özelliklerine göre plastik rengi, malzeme kalınlığı, baskı şekli (nokta ya da çizgi) vb. birçok özellik seçebiliyoruz. Kısaca baskı öncesi son rötuşlar yapılıp, dosya yazıcıya gönderiliyor. 

Ancak işin aslında kilit noktası burası. 3D çizim, .STL oluşturma gibi işlemler bilgisayar başında sorunsuzca halledilebilecek işlemlerdir. Tek bir parça basmaya ihtiyacı olan günlük kullanıcılar, bitirme projesi için model üreten öğrenciler ya da 3D yazıcıya o parayı vermem diyen kullanıcıların ise böyle bir durumda baskı işlemini profesyonel olarak yapan firmalara ihtiyacı var.

ViaPia firması sektörün öncü firmalarında birisidir. Oluşturduğunuz 3D çizimlerinizi firmaya göndermeniz durmunda profesyonel ekip ve kaliteli baskı ekipmanları ile tüm işlerinizi sorunsuzca halledebilirsiniz.

Eğer 3D çizimle uğraşmak istemiyorsanız ve hazır kalıplara ihtiyacınız varsa, ViaPia 3D Modelleme Koleksiyonuna 
buradan ulaşabilirsiniz.
 
 
Şekil3 : Gitar severler için 3D yazıcı ile basılmış güzel bir hediyelik. Kaynak:ViaPia



4.Adım Çizimin Yazıcıda Basılması

3D baskı işlemlerinde en çok kullanılan polimer türleri, ABS ve PLA'dır. Hafif ve sert bir plastik olan ABS (Akrilonitril Bütadien Stiren), mekanik etkilere dayanıklıdır ancak renk seçeneği azdır. Kullanılan bir diğer polimer PLA (Poli- Laktik Asit) ise biyo-çözünür bir maddedir ve fazlaca renk seçeneği mevcuttur. Parlak ve canlı renklere sahip baskılar bu malzeme ile elde edilir. Çeşitli renk ve özellikteki polimerler, halk arasında kafa diye tabir edilen ve 3D yazıcının polimeri eritip baskıyı oluştuduğu kısımda gerekli ısı uygulanarak işlenebilir hale getirilir. İşlenebilir yapıdaki  polimerler kullanılarak serim tekniği ile baskı oluşturulur.


 
Şekil4 : 3D Yazıcı Temel Baskı Yöntemi
 
Yukarıda 3D yazıcının serim tekniği ile baskıyı nasıl oluşturduğu modellenmiştir. Kullanılan Voxel ifadesi, pixelin 3 boyutlu halidir. Volumetric Pixel kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşan Voxel, 3 boyutlu bir görüntü elemanını tanımlar. Piksel 2 boyutlu bir alanı belirtirken, Voxel 3 boyutu yani bir hacmi belirtir. 


5. Adım Çıktının Kimyasal Solüsyona Atılması

3D yazma işlemi sırasında özellikle parçalı yazma işlemlerinde sizin isteğinize bağlı olarak 3D printerlar destek malzemesi oluşturur. Bu destek malzemeleri çizdiğimiz ve oluşturduğumuz ürünün bir parçası değildir. Destek malzemesi kullanmasındaki amaç hatasız bir üretim sağlamaktır.
 
 
Şekil5 : 3D yazıcı İle Üretilmiş Bir Modelde Support Material (Destek Malzemesi)

Yukarıdaki şekilde destek malzemeli üretime ait bir resim bulunmaktadır. Resimde görünen silindir şeklindeki parçalar destek malzemesidir. Destek malzemesi oluşturmak yazıcıların özelliklerine göre iki farklı yöntem mevcuttur. Birincisi, siz dışardan destek yüzeyi için gerekli malzemeyi yazıcıya takarsınız o da takılan malzeme ile destek yüzeyini oluşturur. İkinci yöntem ise ekstradan destek malzemesine ihtiyaç duymaz. Kullanılan ana malzemeyi daha ince işleyip, destek yüzeyi yapımında kullanır. Yazma işleminden sonra üretilen parçalar özel bir solüsyona atılır. Bu solüsyon ile fazlalıklar erir ve elimizde ürünün kendisi kalır.


6. Ve Son Adım Ürünü İşleme

Bu son adımın uygulanması tamamen ürettiğiniz ürünün kullanılacağı yere ve amacına bağlıdır. Eğer ürettiğiniz malzemede işlenecek, delinecek, zımparalanacak, boyanacak, birleştirilecek kısımlar varsa 6. adımda bunlar gerçekleştirilir.

Son olarak önemli bir ipucu vermek gerekirse Master kalıp parçasına ihtiyacınız varsa, mekanik aşınmaya ve 200 derece sıcaklığa dayanıklı olan ABS isimli polimeri kullanarak 3D yazıcıdan elde ettiğiniz parçalar işinizi fazlasıyla görecektir.

Aşağıda ViaPia'nın envanterine eklediği yüksek hızlı ve yüksek çözünürlüklü 3D yazıcının baskı sırasındaki videosunu izleyebilirsiniz.





Kaynak

 

Ozan Orkun Ozan Orkun Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar