elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

4 Kanallı Koagulometre Prototip Üretimi |
Yıldız Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kulübü Yıldızlı Projeler Yarışması

Koagulometre cihazı; kanın pıhtılaşma süresini ölçen elektromanyetik prensibiyle çalışan bir kan cihazıdır.::: Yıldız Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kulübü Yıldızlı Projeler Yarışması Finalist Projesidir.



A- A+
28.09.2011 tarihli yazı 22594 kez okunmuştur.


 Koagulometre kan cihazı kanın pıhtılaşma süresini ölçmek amacıyla kullanılır. Bu sürenin insan sağlığı açısından önemi çok büyüktür. Kanın pıhtılaşması için geçen süre, insanlarda olması gereken standart değerlere sahiptir. Bu değerlerin altı ve üstü, insanlarda çeşitli rahatsızlıkların olduğunu işaret eder. Damarlaraki yaralanma durumlarındaki kanamanın durmasına hemostaz (hemostasis) denir.

Kanın pıhtılaşmasına ise koagülasyon adı verilir. Hemostaz sağlayan mekanizmalar damar spazmı, trombosit tıkacı oluşumu, kanın koagülasyonu sonucu pıhtı oluşumu ve fibröz dokunun pıhtı içine doğru büyümesi ile damardaki deliğin kapanması şeklinde aşamaları içerir. Böyle bir durumda ilk önce yaralanma yerinde damarda büzülme meydana gelir. Hasara uğrayan kan damarlarının büzülmesinde trombositlerden salgılanan ve çok kuvvetli olan seratonin maddesinin rolü vardır. Kanın pıhtılaşmasında etkili olan trombositlerin şekil değiştirici ve yapışkan özellikleri vardır. Damarların zedelenmesi sonucu trombositler zedelenen yere gelerek üst üste yapışmak suretiyle zedelenen damar çevresinde tıkaç oluştururlar.

Kanamanın durdurulmasında en etkili husus kanın pıhtılaşmasıdır. Kanın pıhtılaşması ise son derece karmaşık bir olaydır. Takdir edilmelidir ki bu sistemi ölçebilen bir cihazında yapısı oldukça karmaşıktır. Projemiz kapsamında Türkiye'de üretimi daha önce gerçekleştirilmemiş olan ve dışa bağımlı olduğumuz bu cihazın prototip üretimini hedeflemekteyiz. Bu bağımlığın kaldırılması askeri ve siyasi açıdan da özellikle soğuk ve sıcak savaş anında toplum sağlığının güvenliği açısından büyük öneme sahiptir.

Hedeflediğimiz cihazın elektromekanik özellikleri; 4 elektromanyetik ölçüm kanalı, yazıcıya bağlanabilen, hasta verilerini saklayıp istenilen zamanda çağırılabilen ve reçeteleme yapabilen dokunmatik ekran, numunelerin 37 C° de tutulmasını sağlayan ısıtma bölümü ve elektromanyetik karıştırıcı bölümü şeklinde olacaktır.



Batuhan Yılmaz

Bahçeşehir Üniversitesi


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar