elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akıllı Telefonlarda Şarj Çıkmazı

Günümüzün vazgeçilmez taşınabilir cihazları haline gelen akıllı telefonlarımızın kullanımını kısıtlayan en büyük etkenlerden biri olan şarj dayanma sürelerinin kısa olmasıdır. Çeşitli yöntemlerle süre uzatılabileceği gibi şarj etme imkanlarının arttırılması daha etkili bir yöntem olarak görülmekte. Yazımızda şarj ömrünü nasıl uzatabileceğimizi öğrenebiliriz.



A- A+
23.12.2013 tarihli yazı 9163 kez okunmuştur.
Uzun bir geçmişe sahip olmamalarına rağmen hayatımızın en önemli sorunları haline gelen akıllı telefonların şarj ömürlerinin kısa olmasının nedenlerine ve çözümlerine Roland Pease araştırmalarıyla katkıda bulunuyor.

 
İlginizi Çekebilir:Yeni Nesil Akıllı Telefon


Böylesine sık kullandığımız akıllı telefonlar hayatımızın akışını değiştirmekte büyük rol oynuyorlar. Günlük ritüellerden biri artık telefonumuzu şarja koymak. Telefonlarımızın daha eski olduğu dönemlerde şarjlımız günlerce dayanabiliyordu. Peki değişen ne oldu? Hızla gelişen yazılım teknolojisinin paralelinde şarj teknolojisi geri de mi kaldı? 
 


Önceleri eski GSM ağını kullanan 2G telefonlar aracılığıyla konuşuyorduk. Şarjları neredeyse bir hafta dayanabilirdi, çünkü bu telefonlara daha az ihtiyacımız oluyordu ve şarjın tükenmesine neden olacak uygulamalar henüz bulunmuyordu. Akıllı telefonları yürüyen bilgisayarlar diye adlandırabiliriz artık, çünkü güçlü ve  kablosuz bağlantı  ile ağ erişimine sahipler. Bu bağlantılar sayesinde, bu telefonlarda video izleme, internette gezinme gibi normalde bilgisayarda yaptığımız faaliyetleri onlarda da uygulayabiliyoruz.

 


Yapılan her işlem silikon çiplerden bir akım geçişine neden olmaktadır. Böylece tüketilen enerji ısı enerjisi olarak açığa çıkıyor. Masaüstü ve dizüstü bilgisayar kullanıcıları makinelerinin ısınmamasının makinelerindeki fanlar sayesinde olduğunun farkındadırlar. Ancak bu yöntem telefonlar için geçerli değil. Çünkü her şeyi sessizce ve değişim olmamış gibi çözmek durumundadır. Ve sonunda bu enerji birikiyor.


 
Silikon Vadisi'ndeki Alman Telekom İnovasyon Merkezi'ndeki üst düzey araştırmacı bilimci Angela Nicoara’nın çalışmasına göz atmamızda yarar vardır. Nioacara için, akıllı telefonlarımızı besleyen julleri sayan dijital diyetisyen diyebiliriz. Bulduğu sonuçları Bataryamı Kim Öldürdü adını verdiği raporunda gösterdi.
 
 

Stanford Üniversitesi’nden Profesör Dan Boneh, normalde 15-20.000 jul enerji depolayan bir akıllı telefonun bataryasına bir elektronik metre bağladı ve daha sonra internette dolaşmak gibi yaygın faaliyetlerden birinin gerçekleştirdiği her milisaniyede gücünü izledi. Milisaniye zaman düzenini bozduğunda ortaya sürpriz bir sonuç çıktı. Öncelikle, ‘çalıştır’ tuşuna bastıktan sonra telefonun belirlenen ayarları değiştirdiğinden 12 jul harcanır. Her bir haberi indirmek ve diğer habere geçmek gibi faaliyetlerden her biri için 3 jul harcanıyor. Fakat sitelerin arka fonları ve yapımlarından dolayı farklı linklerde farklı enerjiler harcanmaktadır. Örneğin Apple.com 34 jul harcamaktadır. Ana kabloya bağlanan masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarımız için bu rakamlar bir şey ifade etmiyor. Ancak mobil bataryalarımızın için bu durum kritik.

 
İlginizi Çekebilir: En Değerli Marka Apple

 

Elektronik Savaş


Tarayıcıya sayfanın nasıl düzenleneceğini bildiren CSS adı verilen (Web Teknolojileri: HTML, XHTML, DHTML, CSS, JavaScript) dosyaları da bataryanın bitmesine neden oluyor. İlginç olan ise, telefonumuzun hangi güç ayarını kullanacağına karar veren şey, ağdır. İletmek istediğimizde ağ, telefonumuza gücünü en yükseğe çıkarmasını söyler. Kalabalık olan radyo spektrumunun sadece küçük bir kısmı, kontrol mesajları için görevlendirilmiştir.
 

 

Enerji Hasadı


Modern akıllı telefonlarda küçük akselerometreler, küresel konum sistemleri ve daha fazlası sıkıştırılmış halde bulunuyor. Akıllı telefonları bize çeken şey, nerede olursanız olun tüm dünyaya ulaşma imkânınızın olması.
 
 

Daha büyük bir batarya, çözüm olabilir. Her telefon parametresi bir ya da iki sene içerisinde ikiye katlanırken, batarya performansını ikiye katlamak on yıl sürüyor. Batarya teknolojisini geliştirmek adına süregelen çalışmalar var. Belki başka bir çözüm yolu da karşımıza çıkabilir; çevreden enerji üretmek. Güneş enerjisi bunun için uygun olabilir. Telefonların ön yüzü tuş takımı ile dolu olduğundan ötürü, fotovoltaik piller genellikle telefonun arka tarafına yerleştiriliyor, yani bu da telefonu şarj ederken ters şekilde koymak gerektiği anlamına geliyor. Yapılmak istenen şey, resmi yüzde ondan daha da fazla bulanıklaştırmadan, fotovoltaikleri ekrana entegre etmek ve dokunmatik ekranın işlevleri arasında yer almasını sağlamak. Bu sistem devam eder ise, gelecekteki telefon ekranları dolu olacak.

 
İlginizi Çekebilir:Nikola Tesla


Washington Seattle Üniversitesi Intel araştırmacısı Joshua Smith daha köklü bir şey planlıyor: Telefona radyo dalgaları ile güç sağlamak. Smith’in teknoloji devleri Intel ve Google tarafından fon sağlanan laboratuarında bu alanda büyük adımlar atıldı. Smith:

“ABD’deki en büyük tv kuleleri yaklaşık bir megawatt büyüklüğünde enerji üretti. Enerji hasatçımızı 30 km’ye kadar işleyebiliyoruz, küçük ama kullanılabilir miktarlarda enerji elde ediyoruz.”

Esas olarak, taşıyıcı dalganın gücünü açığa çıkartmak için; radyo enerjisini hasat etmek, telefon anteninin tekrar düzenlenmesini gerektiriyor.
 

Kaynak :

► Bilim.org
► bbc.com

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar