elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Arduino İle AVR Programlama

Arduino ile AVR tabanlı mikrodenetleyiciler programlayarak bir adım daha öteye gitmeye ne dersiniz. bu içeriğimizde arduinonun bir başka uygulama alanıyla karşınızdayız



A- A+
19.10.2014 tarihli yazı 28306 kez okunmuştur.
Arduinonun basit programlanması ve prototiplenmesi birçok kullanıcıya kolaylık sağlıyor. Bazen kalıcı projeler yapmak istediğinizde arduinonuzu başka bir projede kullanamıyorsunuz. AVR tabanlı bir mikrodenetleyiciyi programlamayı öğrenerek kendi özel gömülü sisteminizi daha ucuz ve daha küçük boyutlarda yapmayı öğrenebilir ve bir Arduinonun nasıl çalıştığını anlayabiliriz.

Elinizde bir Arduino ve bir AVR mikrodenetleyiciniz var, AVR'ye nasıl kod yükleyebilirim diyorsanız. Haydi, başlayalım,

 

1. Adım: Gerekli Donanım & Yazılımlar

Donanımlar;

 
Arduino
AVR Microdenetleyici (Atmega328,Atmega8,Attiny2313,vs.)
Jumper kablolar
LED
220 Ohm Direnç
10 mikrofarad elektrolit kapasitör

 

Yazılımlar;


Aşağıdaki yazılımlara tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Arduino IDE
WinAVR

Makefile

main.c
 

2. Adım: Arduino Sketch Yükleme

Bu aşamada Arduino IDE'niz içerisinde mevcut olan bir örneği Arduino kartımıza yükleyeceğiz. Yapmamız gereken konum olarak Arduino IDE>>File>>Examples>>Arduino ISP seçip kodu Arduino kartımıza yüklemek.
 

 

3. Adım: WinAVR Kurulumu

WinAVR programını indirdikten sonra programı bilgisayarımıza kuracağız.
 

 
Kurulum aşamasında resimde görüldüğü gibi “Install Files” ve “Add Directories to PATH” kutucuklarının işaretli olduğuna dikkat etmeli ve işaretli değilse işaretleyerek kuruluma devam etmeliyiz. 


İlginizi Çekebilir : Ardublock Nedir ve Nasıl Kurulur?

 

4. Adım: Makefile Dosyasının Düzenlenmesi

İndirmiş olduğumuz makefile dosyasını wordpad programıyla açıyoruz.

Gelen ekran içerisinde kullandığımız mikrodenetleyici türüne göre değiştireceğimiz kısımlar var; DEVICE, CLOCK, PROGRAMMER, OBJECTS, FUSES peki bunları nasıl değiştireceğiz.
DEVICE = Kullandığımız AVR Mikrodenetleyiciyi belirtmeliyiz (Atmega8 kullanıldı)
CLOCK = Kullandığımız Mikrodenetleyicimizin timer değerini yazıyoruz (Datasheet te geçmektedir)
PROGRAMMER = -c arduino -P PORT -b 19200 (Arduinonuzun bağlı olduğu PORT'u yazmamız gerekiyor, Resimde gösterildiği gibi PORTu bulabilirsiniz.)
 

 
OBJECTS = Derlenmiş olan C kodunuzun dosyası (kodadı.o formatında olmalıdır)
FUSES = Her mikrodenetleyici farklı değerler içerir kullandığımız mikrodenetleyicinin fuse değerine online fuse hesaplama sitesinden ulaşabilirsiniz.
 

 

5. Adım: Devrenin Kurulması

öncelikle kullanacağımız mikodenetleyicinin pin diyagramınu iyi bilmemiz gerekiyor, bunun için mikrodenetleyicimizin datasheetini incelememiz yeterli olacaktır.
 


 
Resimde arduino ile mikrodenetleyici bağlantı tablosu verilmiştir. Bu tabloya göre eğer Atmega8 kullanıyorsak bağlantı şekli aşağıdaki gibi olacaktır. Kullandığımız mikrodenetleyiciye göre pinler farklılık gösterebilir bu sebeble datasheette geçen pin diyagramını baz alarak bağlantıları yapmamız gerekecektir.


İlginizi Çekebilir : Proteus İle Arduino Simülasyonu

 
C kodunda ledimizi PD5 pinine bağladığımızı belirtmiştik, PD5 pini Atmega8 de 11. pin olduğundan ledimizi bu pine bağlıyoruz. Ayrıca otoreset olayını sağlamamız için Reset ile GND arasına 10 mikrofaradlık bir kondansatör bağladık.

 

 
    

6. Adım: C kodunun yüklenmesi

Bağlantılarımızdan emin olduktan sonra kodu mikrodenetleyiciye yüklemek için Komut İstemcisini açıyoruz. Komut İstemcisine BAŞLAT'a sağ tıklayarak, ve ya klavyenizden Windows ve R tuşlarına basarak gelen ekranda cmd yazarak ulaşabiliriz.
 


 
İndirdiğimiz main.c ve makefile dosyalarını bir klasör içerisinde veraber olacak şekilde tutuyoruz. Bu klasörün konumunu komut istemcisine girmemiz gerekecek, kolay olması açısından masaüstünde "avr" adlı bir klasör açarak dosyaları avr klasörünün içine atabiliriz. Komut istemcisi ekranına "cd Desktop/avr/" yazarak satırı onaylıyoruz.
 
 

Gelen yeni satırda "make flash" komutunu yazarak tekrar onaylıyoruz, ve C kodu ile bir led yaktınız. İsterseniz aynı yolu takip ederek farklı projelere imzatabilirsiniz.

Kolay gelsin.
HÜSEYİN BAYRAM HÜSEYİN BAYRAM Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar