elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bilgi Güvenliği Nedir? |
2. Bölüm

Bilgi güvenliği her geçen gün artan bir öneme sahiptir. Neden bu kadar önemlidir, hacker kimdir sorularının cevabı yazımızda yer alıyor..



A- A+
06.03.2015 tarihli yazı 9897 kez okunmuştur.

Bilgi Güvenliği Neden Bu Kadar Önemlidir?

Daha önceki yıllara bakacak olursak bilişim güvenliği ile uğraşan kişiler genelde bilgi sistem yöneticileri veya ileri derecede sistem ve yazılım bilgisine sahip kişilerdi. Fakat son yıllarda internetin hızlı gelişimi ile beraber bir kişinin herhangi bir ileri düzey bilgisi olmadan sadece internette yer alan zararlı yazılımlar veya araçları kullanarak sistemlere zarar vermeleri oldukça kolaylaştı. Bunun yanı sıra büyük şirketler artık tüm işlemleri bilgisayar sistemleri üzerinden gerçekleştirmekte ve büyük network’ler oluşmaktadır. Yapı büyüdükçe de hakimiyet gitgide zorlaşmaktadır. Ek olarak bilişim sistemlerini herkesten iyi kullanıyor olup bunu çevresine ispat etmeye çalışan kötü niyetli kişilerin sayısında da geçmişe göre artışlar olmuştur. Bütün bunlar bilgi güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu gösterecek birer örnek olabilir.


 
 

►İlginizi Çekebilir: Bilgi Güvenliği Nedir? |1. Bölüm

 

Hacker Kimdir?

Hacklemek fiili kelime anlamı olarak programın hızlı gelişmesi veya yazılmış bir kodun daha hızlı ve etkili çalışabilmesi için ters mühendislik(reverse engineering) yapılmasıdır. Ters mühendislik ise program, donanım ya da işletim sisteminin hatalarını tespit etmektir.

Ters mühendislik yaparak bu fiili gerçekleştiren kişiye hacker denmektedir. Hacker kelimesi ilk olarak 1960’lı yıllarda MIT(Massachusetts Institue of Technology) laboratuvarlarında yazılım veya sistemin yapabileceklerini ileriye taşımak anlamında kullanılmıştır. O zamanlarda Fortran’da yazılım geliştiren kişilere verilen isim de “Hacker”dı. MIT bu kelimenin tam anlamını ise şu şekilde ifade ediyor: “Hacker, bilgisayar sistemlerinin detaylarını öğrenmekten zevk alan, donanım ve yazılımların yapabileceklerini geliştiren kişidir.” İnsanlar arasında genellikle iyi niyetli kişiler güvenlik uzmanı kötü niyetli kişiler hackerdir gibi yanlış bi algı vardır. Ama hacker diyince aklımıza sadece veri çalan, zarar veren kötü niyetli kişiler gelmemelidir.


 

Hacker’lar davranışlarına göre sınıflara ayrılırlar:
White Hat Hackers: Bilişim sistemlerini geliştirmek ve güvenliği sağlamak temel amaçlarıdır. MIT’in tanımına en uygun sınıftır.
Black Hat Hackers: Amaçları tamamen zarar vermektir.
Grey Hat Hackers:  Hem savunma hem saldırı amaçları vardır. Amaçları sadece elde edecekleri kazançtır. 



►Kaynak:

Tübitak Bilgem

                 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar