CAN Bus Nedir ve Nerelerde Kullanılır?
Başta otomobiller olmak üzere teknolojik araçlarda, maksimum verim ve güvenlik sağlanabilmesi için geliştirilen, otomotiv sektörünün göz bebeği olan CAN Bus haberleşme protokolünü sizler için inceledik. Ayrıntılar yazımızda.
09.02.2016 tarihli yazı 114651 kez okunmuştur.
CAN Bus Nedir?
Otomobillerde ve diğer teknolojik araçlarda merkezi ağ sistemi önemli bir hal aldı. Bu sistem, araçta çalışan tüm modülleri sisteme bağlar ve böylece araçtaki komponentler hep birlikte verimli ve etkili olarak çalışır. Örneğin, eğim sensörü bilgiyi iletim hattına basar ve eğim bilgisini kullanan araçtaki tüm birimler bunu kullanarak işlem yaparlar. Bütün bu modülleri birbirlerine bağlamak çok karışık olacağından merkezi ağ sistemine ihtiyaç duyulur. Adının kısaltması “The Controller Area Network”den gelen CAN Bus protokolü bu sistemlerden biridir.
CAN Bus Protokolünün Tarihçesi
Alman bir elektik elektronik şirketi olan Rober Bosch GmbH, CAN Bus üzerine çalışmalara 1983 yılında başlamıştır. Daha sonraki üç yıllık süreç içinde çalışmalarını tamamlayarak 1986 yılında “Otomotiv Mühendisleri Topluluğu”nda duyurmuşlardır. İlk BMW 850 aracında sistem denenmiştir. Sadece kablo yığınından kurtulmak aracın ağırlığını 45 kilogram azaltmasına neden oldu. Ayrıca sensörler de eskiye göre daha hızlı çalıştı. Bu nedenlerden dolayı, 2008 yılında başka protokoller çıkana kadar, otomobillerin yüzde yüzü CAN Bus sistemine entegre edilerek satıldı.
CAN Bus Protokolünün Avantajları
Sistemdeki kablo ağırlığını etkili şekilde azalttığını söylemiştik. Bu da aracın ağırlığında önemli rol oynamaktadır. Diğer bir yararı, sensörlerin daha hızlı çalışması ve sisteme gerekli bilgiyi daha hassas bir şekilde basmasıdır. CAN Bus siteminde hata oranı da bu sebepten dolayı çok daha azdır.
CAN bus sitemindeki tüm birimleri iş yeri olarak düşünebiliriz. İş yerinin müdürü sistemde “Master” olarak , diğer çalışanlar ise “Slave” olarak düşünülebilir. Master sistemde asıl işlemi yapan işlemcidir ve bir tanedir. Slave birden fazla olabilir ve görevi Mastera bilgi iletmektir. Hatta bir tane ana iletim yolu vardır. Bütün modüller buna bağlıdır ve buraya mesaj gönderirler. Bu sebeple sistem kolayca düzenlenebilir.
Sistemde bir modülün bozulması, tüm sistemin durmasını gerektirmez. Sadece o modülle ilgili birim çalışmaz, ama diğer tüm birimler çalışmaya devam eder. Bu da sistemi daha güvenli yapar. Ayrıca CAN bus sistemli bir araçta hata bulmak ve diagnostik çok daha kolaydır. Basit ara yüzler ile hatta kim bilgi basmıyor, kim düzgün çalışmıyor kolayca görülebilir ve düzeltilebilir.
Sistemde bir modülün bozulması, tüm sistemin durmasını gerektirmez. Sadece o modülle ilgili birim çalışmaz, ama diğer tüm birimler çalışmaya devam eder. Bu da sistemi daha güvenli yapar. Ayrıca CAN bus sistemli bir araçta hata bulmak ve diagnostik çok daha kolaydır. Basit ara yüzler ile hatta kim bilgi basmıyor, kim düzgün çalışmıyor kolayca görülebilir ve düzeltilebilir.
CAN Bus Protokolünün Uygulama Alanları
Otomotiv sektörüyle tanıtımı yapılan CAN bus sistemi, sadece otomobillerde, iş makinelerinde, büyük araçlarda kullanılmıyor doğal olarak. Endüstriyel araçlar, medikal makinelerde ve daha bir çok merkezi sitemi olan ve içerisinde bir çok modül bulunduran sistemlerde kullanılır. Askeri araçlarda çok fazla sensör ve işlem olduğundan bu araçlarda da özellikle CAN bus sistemi tercih edilir.
Kaynak:
►Sewelldirect
Yazar: Burcu Yelis
Kaynak:
►Sewelldirect
Yazar: Burcu Yelis
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET