Çok Katmanlı Yazılım Mimarisi
Yazılım dünyası içerisinde büyük öneme sahip yazılım mimarisinin, en verimli kullanılış biçimlerinden biri olan Katmanlı Mimari'yi hep birlikte bir inceleyelim istedik. Devamı yazımızda sizleri beklemekte.
11.03.2013 tarihli yazı 24296 kez okunmuştur.
KATMANLI YAZILIM MİMARİSİ
Yazılım projelerinin ilk aşamada iş yükü olarak görünse de, sürdürülebilirlik açısından çok daha az maliyetli ve kullanım kolaylığı sağlayan bazı temel yapı taşları vardır. Bunlardan biri de kuşkusuz katmanlı mimari oluşturulmasıdır. Peki katmanlı mimarinin bize kazanımları nelerdir ve neye göre nasıl oluşturulur temel olarak bir inceleyelim.
Katmanlı mimarinin en büyük yararı, kodlarımızı daha küçük yapılara bölerek kolay kontrol edilebilirlik ve güncellenebilirlik sağlar. Ayrıca verilerimizin güvenliğini de en yüksek seviyede korur. Örneğin bir web projesi için,tüm veritabanı işlemlerimizi, butonların arkasına yazılan bir sorgu olarak yaparsak, tasarım değişikliğinde tüm kodları tekrardan yazmamız gerekir. Ya da çıkan her hangi bir sorun anında, katmanlı mimaride sadece sorunlu kısmı inceleyecekken, monolithic adı verilen tek katmanlı yazılımda tüm projeyi incelememiz gerekir.
Katmanlı mimari oluşturulurken kesinlikle en iyi yapı bu diyebileceğimiz bir yapı yoktur. Kullanacağımız teknolojiler, kullanıcıya sunacağımız olanaklar ve beklediğimiz performans gibi bir çok etmen mimari yapısı açısından önemlidir. Katman sayısı ve işleyişi bunlara bağlıdır. Genel olarak kullanılan 3 katmanlı mimari, bu durumlar göz önüne alındığında 7 katmana kadar bile çıkabilir. Ayrıca istenildiği taktirde her hangi bir katman da kendi içerisinde katmanlara ayrılabilir.
Örnek olarak basit bir katmanlı mimari inceleyelim.
Yapımızı, gördüğünüz gibi 3 katmanlı mimari olarak oluşturduk. Data Access Layer (veri erişimi), Business Manager Layer (iş yönetimi) ve Presentation Layer (sunum).
Data Access Layer:
Tamamiyle veritabanı işlemlerinden sorumludur. Business Manager’dan aldığı bilgiyi veritabanına işler veya talep edilen bilgiyi veritabanından alıp iletir. Veritabanından dolayı kaynaklanan hataları yakalar ve belirtir.
Business Manager Layer:
Veritabanı haricinde ek kontrollerin yapılması için kullanılır. Örneğin TC Kimlik No on bir haneden oluşmaktadır. Hane sayısı kontrolü bu katmanda gerçekleştirilir ve kullanıcı eksik ya da fazla girdiğinde, Data Access katmanına bilgiyi iletmez ve hatayı geri bildirir. Yazılım projelerinde de en maliyetli ve yorucu işlemler veritabanı işlemleri olduğundan, veritabanını rahatlatmış olur.
Presentation Layer:
Kendisine aktarılan bilgileri ve işlemleri Business Manager’a iletirken, alt katmanlardan aldığı bilgi ve uyarıları da kullanıcı (istemci) kısmına iletir. Örneğin projemizin hem web hem de mobil uygulamaları olabilir. Bu uygulamalar gibi her türlü kullanıcı sistemi webservice gibi yapılarla Presentation Layer ile iletişime geçer.
Aslında ilk bakışta zor gibi görünse de, katmanlı mimari kullanımı her zaman yazılımcının yararınadır. Fakat çok az veri trafiği gereken ve az kod içeren projelerde de kullanımına gerek yoktur.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET