elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Contactron Hibrit Motor Sürücü ve Aşınmasız Yarı İletkenli Kontaktörler

İşletmelerdeki makinelerin iş çevrimlerini daha kısa zamanda tamamlamaları verimlilik artışının ön koşullarından biridir. Mekanik kontaktörler genellikle bu talebi karşılamaktan uzaktır. Bu sorun Contactron ürün ailesinin aşınmasız, elektronik yarı iletkenli kontaktörleri ile çözülebilir. "4’ü 1 arada" yarı iletkenli kontaktörler, sunduğu teknolojik avantajların yanında, dört fonksiyonu bir başparmak genişliğindeki düzenekte bir araya getirmesiyle dikkat çekiyor. Detaylar Phoenix Contact'ın katkılarıyla



A- A+
03.10.2016 tarihli yazı 46201 kez okunmuştur.
Contactron ürün ailesi, 18.5 kW gücüne kadar olan elektrik motorlarını ileri-geri çalıştıran, 1 ve 3 fazlı tüketicilerin açma-kapama ihtiyaçlarını karşılayan "4’ü 1 arada" yarı iletken teknolojili kontaktörleri kapsar.



İşletmelerdeki makinelerin iş çevrimlerini daha kısa zamanda tamamlamaları verimlilik artışının ön koşullarından biridir. Mekanik kontaktörler genellikle bu talebi karşılamaktan uzaktır. Bu sorun Contactron ürün ailesinin aşınmasız, elektronik yarı iletkenli kontaktörleri ile çözülebilir. "4’ü 1 arada" yarı iletkenli kontaktörler, sunduğu teknolojik avantajların yanında, dört fonksiyonu bir başparmak genişliğindeki düzenekte bir araya getirmesiyle dikkat çekiyor.
 

Yarı iletkenli kontaktörler daha iyi açma kapama yapar


Özellikle yüksek akımlarda ve endüktif tüketicilerde, her açma kapama mekanik şalt gereçlerinin ömrünü belli ölçülerde azaltır. Buna karşılık yarı iletkenli kontaktörler hızlı, doğru ve tamamen aşınmasız olarak açma kapama yapmaktadır. Bu da tesisin verimliliğini arttırır.

Seri olarak entegre edilmiş olan korumalı açma/kapama sayesinde mekanik kontaktörlerin neden olabileceği kıvılcım ve bozucu etkilere sahip gerilimler, Contactron yarı iletkenli kontaktörler tarafından engellenir. Böylece şalt dolabı içindeki bitişik elektronik gereçler fazladan bir elektromanyetik yüke maruz kalmazlar.

Başka bir avantaj da düşük yol verme akımıdır. Bunun sonucu olarak PLC çıkış kartından doğrudan kumanda yapma olanağı bulunur.


CONTACTRON Genel Tanıtım




 

“4’ü 1 arada”


Klasik bir kontaktör devresi bir kontaktör kombinasyonundan, motor koruma rölesinden ve makinelerde güvenliği sağlayan ilave bir "Acil Stop" butonundan oluşur. Masraflı kablo çekme işleminin yanı sıra istenilen koruma standartlarını muhafaza edebilmek komponentlerin dikkatli şekilde seçilmesini gerektirir.

Yeni "4’ü 1 arada " üç fazlı yarı iletkenli kontaktörler, dört işlevi bir arada toplar: Kategori 3 sınıfına kadar sağa dönüş kontaktörü, sola dönüş kontaktörü, motor koruma rölesi ve Acil Stop. 4 kW gücüne kadar olan motorların anahtarlanması, döndürülmesi ve korunması sadece 22.50 mm genişliğindeki yapı tarafından sağlanır. Ayrıca standart mekanik çözüme kıyasla montaj yerinde %75 oranında küçülme sağlar ve kablaj süresi kısalır.
 
 

Temel Özellikler


Elektronik yarı iletkenli kontaktörlerin avantajları


Aşınmasız açma kapamalar sayesinde uzun ömür ve düşük bakım masrafları
► Kararlı ve kısa açma/kapama süreleri üretim kalitesini artırır
► Düşük yol verme akımları sayesinde PLC' den direkt kumanda sağlanabilir
► Entegre edilmiş koruma devresi sayesinde bozucu etkilere sahip gerilimler engellenir.
► Ağır ortam koşullarında bile güvenilir açma/kapama fonksiyonları.
 




"4’ü 1 arada " kontaktörünün avantajları


 %75 oranında daha az yer kaplar
 %75 oranında kablaj süresini kısaltır
 Ömrü 10 kat uzundur
 Güvenlik konsepti entegre edilmiştir.


"4’ü 1 arada" yarı iletkenli kontaktör sadece baş parmak genişliğindedir.

Contracton'un "4’ü 1 arada" çözümünün getirdiği dahili yük ve kilit devreleri kablaj masraflarını düşürür.



CONTACTRON - Çalışma Prensibi




Dört fonksiyonun birlikte çalışması daha uzun ömür sağlar


"4’ü 1 arada" kontaktörlerinin açma/kapama konsepti, sağlam röle tekniği ve aşınmasız yarı iletken teknolojisinden meydana gelen mikroişlemci kontrollü bir hibrid kombinasyona dayalıdır. Her iki şalt teknolojisinin güçlü yanlarını bir araya getirerek kayıp gücü minimum seviyeye indirir. Modern yarı iletkenler açma/kapama işlevini aşınmasız şekilde yerine getirirken röle kontakları akımı düşük kayıplarla taşır. Şalt kontaklarının üzerindeki yük dikkate değer şekilde düştüğü için ömür beklentisi en az on kat artar. Ayrıca bu konsept sayesinde yer kaplayan soğutma kanatçıklarına da gerek kalmaz.






Yer ve Montaj Zamanından Tasarruf



 

Entegre Edilmiş Güvenlik


Güvenlik genellikle titiz hesaplara bağlıdır. Eksik kalan güvenlik verileri ya yorucu çalışmalar yaparak araştırılmalı veya yapanın kendi sorumluluğu altında hesaplanmalıdır. Entegre güvenlik fonksiyonları sayesinde yarı iletkenli kontaktör sorunsuz bir şekilde güvenlik zincirinin içine dahil edilebilir.

Makinenin güvenlik kategorisi 3, PI e veya SIL 3 gibi değerlere ulaşabilir.

Buna ek olarak fazladan fonksiyonlar da bulunabilir. Örnek verecek olursak:

 Ön taraftan yapılan motor nominal akım ayarı ile, 9 A akım değerine kadar dayanıklı bimetal fonksiyon sayesinde motoru aşırı yüklemeden koruma
 Diyagnostik fonksiyonlar ve şebekenin izlenmesi


Termik Ayarın Nasıl Yapıldığını Aşağıdaki Videodan İzleyebilirsiniz.







Yazar: Kerem KÖKEL,
Endüstriyel Elektronik Ürün Grubu Yönetmeni,
Phoenix Contact Türkiye



 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar