Cumhuriyet Tarihinde Sanayi
Ulu önder M. Kemal Atatürk devrimleriyle Cumhuriyetimizi en ileri noktaya götürmek için en doğru hamleleri bize göstermektedir. Cumhuriyetimizin ilanı ile birlikte global dünya standartlarını yakalamak için sanayi hakkında bir çok devrimler gerçekleştirilmiştir. Bu yazımızda çok fazla bahsedilen Devrim arabalarımız, bilimde dünyaya açılan kapımız olan Tübitak, ilk yerli tankımız Altay ve ilk uydumuz Göktürk hakkında sizler için bilgiler derledik ayrıntılar yazımızda...
29.10.2014 tarihli yazı 13217 kez okunmuştur.
Devrim Arabaları
Devrim arabaları anılarını herkes duymuştur herkesin bu konuda yanlış veya doğru yorumları vardır bakalım gerçekten biz araba sektöründe iyi değilmiyiz yoksa önümüze çıkan talihsizlikler yüzünden mi başaramadık.
Türkiyenin kendi otomobilini üretebileceği konusunda ilk fikri Cemal Gürsel’in konuyu dikkate almasıyla, ordunun binek otomobil ihtiyacını karşılamak amacı da güden, ilk yerli ve seri üretim hedefiyle başlanan otomobil projesi, dönemin rakamlarıyla 1.400.000 TL ödenekle 4.5 ay gibi kısa bir süre içinde tamamlanmıştır.
Türkiyenin kendi otomobilini üretebileceği konusunda ilk fikri Cemal Gürsel’in konuyu dikkate almasıyla, ordunun binek otomobil ihtiyacını karşılamak amacı da güden, ilk yerli ve seri üretim hedefiyle başlanan otomobil projesi, dönemin rakamlarıyla 1.400.000 TL ödenekle 4.5 ay gibi kısa bir süre içinde tamamlanmıştır.
Otomobil dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’i Cumhuriyet bayramına götürerek hem tanıtımını hem ilk vazifesini gerçekleştirecekken benzinin bitmesi nedeniyle sadece 200 metre gidebilmiştir. Cemal Gürsel tarafından “Garp kafasıyla araba yaptık, şark kafasıyla benzin koymayı unuttuk” mizahi tabirine de konu olmuştur.
Tübitak
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın "ilgili" kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
1963'te Cemal Gürsel tarafından hükümete danışmanlık ve milli bilim politikası rehberlik amaçlarıyla kurulduğunda "Türkiye Bilim Teknik ve Araştırma Kurumu" diye bilinirken, sonradan adı "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu" olarak değiştirilmiş ve uzun süre bu adla anılmıştır. Bu arada 1993 yılından itibaren Popüler Bilim Kitapları basılmaya başlanmıştır. Ardından "teknik" yerine "teknolojik" kelimesinin kullanılması ile 2005 yılında kurumun adı son halini almıştır.
1963'te Cemal Gürsel tarafından hükümete danışmanlık ve milli bilim politikası rehberlik amaçlarıyla kurulduğunda "Türkiye Bilim Teknik ve Araştırma Kurumu" diye bilinirken, sonradan adı "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu" olarak değiştirilmiş ve uzun süre bu adla anılmıştır. Bu arada 1993 yılından itibaren Popüler Bilim Kitapları basılmaya başlanmıştır. Ardından "teknik" yerine "teknolojik" kelimesinin kullanılması ile 2005 yılında kurumun adı son halini almıştır.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Logosu
İlk Yerli Tank
Altay, Türkiye'nin geliştirmekte olduğu 3+ nesil ana muharebe tankıdır. Şu anda detaylı tasarım aşamasındadır. Milli Tank Üretim Projesi (MİTÜP) çerçevesinde 30 Mart 2007'de yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sonucunda Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından proje ana yüklenicisi olarak Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. belirlenmiştir. İsmini Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu' nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır. Fahrettin Altay'a ise soyismi Altay Spor Kulübü'nden esinlenerek Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilmiştir.
Altay projesinin teknik destek sağlayıcısı Güney Kore'nin Rotem firmasıdır. "Altay" olarak adlandırılan tankın tasarım, geliştirme, prototip imalatı, test ve sertifikalama aşamalarının tamamlanması için 500 milyon dolar mâli kaynak ayrılmıştır. Üçüncü nesil ana muharebe tankı olarak tasarlanmakta olan aracın prototip testleri ve kalifikasyon çalışmalarının 2012 yılında tamamlanması, seri imalatın ise 2016 yılının sonunda devreye alınması öngörülmektedir. Tasarım aşamasında Güney Kore üretimi XK-2 ana muharebe tankı projesinden elde edilmiş tecrübelerden de yararlanılması hedeflenmektedir. Proje sonunda açılacak yeni bir ihale ile seri üretimi kazanan kurum ya da kuruluş belirlenecektir. İlk etapta üretilmesi planlanan 250 adet tank, TSK’nın ihtiyaçları doğrultusunda artırılabilecektir.
Göktürk-2
Türk mühendislerince tasarlanan ve 2012 yılında gerçekleştirilen fırlatma operasyonu ile görev yörüngesine yerleştirilmiş olan GÖKTÜRK-2, Ülkemizde özgün olarak geliştirilen ilk yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusudur.
TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma Geliştirme Projeleri Destekleme Programı (SAVTAG-1007) kapsamında, GÖKTÜRK-2 projesine ait Proje Destekleme Sözleşmesi; Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK Başkanlığı ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) - TÜBİTAK UZAY İş Ortaklığı arasında 13 Nisan 2007 tarihinde imzalanarak 1 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
GÖKTÜRK-2 Sistemi ve göreve ilişkin tasarım, üretim ve test süreçlerindeki tüm mühendislik faaliyetleri milli olarak gerçekleştirilmiştir. Projede TUSAŞ tarafından GÖKTÜRK-2 Uydusuna yönelik yürütülen faaliyetler:
- Uydu Yapısal Sistemi tasarım, analiz, üretim ve test
- Uydu Isıl Kontrol Sistemi tasarım, analiz, entegrasyon ve test
- Uydu Yönelim Yörünge Belirleme ve Kontrol Sistemi tasarımı, uyduya entegrasyon ve testleri
- Sistem yerleşimi tasarımı
- Uydu kablolama tasarımı, üretimi ve uyduya entegrasyonu
- Yönelim Belirleme ve Kontrol Arayüz elektroniği tasarımı, üretimi, uzay yeterliliğinin gösterilmesi, uyduya entegrasyonu ve testleri
- Uydu Modelleri montajı
- Uydu Modelleri kütle özellikleri ölçümlerinin TUSAŞ tesislerine kurulan ölçüm sistemi altyapısı ile gerçekleştirilmesi
(YYM, YM ve UM)
- Uydu Modelleri yapısal (statik, titreşim, akustik) testleri (YYM, YM ve UM)
- Uydu Modelleri ısıl testleri (YM ve UM)
- TUSAŞ tesislerine kurulan ve uydu ısıl testlerinin gerçekleştirildiği Isıl Vakum Odası'nın işletime alınması
- Uydu Modelleri hizalama ölçümleri (YM ve UM)
- Uydu Modelleri güneş paneli açılma testleri, test düzeneğinin tasarımı, üretimi ve doğrulanması (YM ve UM)
- Uydunun fırlatma aracı uyumluluk yönetimi
- Uydu Yeterlilik Modeli şok testi (YM)
- Uydu Uçuş Modeli entegrasyonu ve işlevsel testleri
- Entegre Lojistik Destek
- Uydunun uzay koşullarındaki ısıl benzetimini yapacak milli ısıl analiz yazılımının geliştirilmesi
► İlginizi Çekebilir: Türkiye'nin Yeni Savaş Uçağı
GÖKTÜRK-2 Uydusu sevkiyat öncesi testleri TUSAŞ tesislerinde tamamlanmış ve akabinde uydu, Çin Halk Cumhuriyeti Jiuquan Fırlatma Merkezi'ne gönderilmiştir. GÖKTÜRK-2 Uydusu 18 Aralık 2012 tarihinde Türkiye saati ile 18:13'te Çin'den uzaya fırlatılmıştır. Fırlatmadan 12 dakika sonra görev yörüngesine yerleşen uydudan ilk sinyal, saat 19:39'da Norveç Tromsø Yer İstasyonu'ndan alınmıştır. Müteakiben devreye alma süreci tamamlanmış ve GÖKTÜRK-2 Uydusu tarafından çekilen görüntüler, Ankara'da bulunan yer istasyonuna indirilmeye başlanmıştır.
GÖKTÜRK-2 Projesi kapsamında; uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının gözlem ve araştırma ihtiyaçlarının milli imkân ve kabiliyetlerle karşılanması hedeflenmiştir. Gelinen durum itibariyle bu hedeflere ulaşılmış, TUSAŞ bünyesinde Ülkemizin gelecekteki uydu projelerinde görev alacak uzman insan gücü yetişmiş, uydu ve ekipman seviyesi tasarım, analiz, üretim, montaj, entegrasyon ve test faaliyetlerine yönelik altyapı ve kabiliyetler kazanılmıştır.
Kaynak:
► Wikipedia
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.