Dünya’nın Sıcak İkizi Bulundu:
“Kepler-78B”
Dünya’nın boyutuna çok benzer bir gezegen bulundu. Ama bu gezegenin bir özelliği var. Hangi özelliğiyle Dünya’dan ayrılıyor, hangi özellikleri Dünya’ya benziyor? Haberin detayları yazımızın devamında.
03.11.2013 tarihli yazı 12836 kez okunmuştur.
ABD’li bilim insanları güneş sisteminin ardında Dünya ile aynı boyutlarda, aynı demir ve kaya oranına sahip bir gezegen buldu.
Kepler-78b olarak adlandırılan bu gezegen, 400 ışık yılı uzaklıktaki Kuğu Takımyıldızı’nda bulunan ve güneşten biraz daha küçük olan bir yıldızın etrafında dönüyor.
Kepler-78b olarak adlandırılan bu gezegen, 400 ışık yılı uzaklıktaki Kuğu Takımyıldızı’nda bulunan ve güneşten biraz daha küçük olan bir yıldızın etrafında dönüyor.
Gök bilimciler, Kuğu (Cygnus) takımyıldızında yer alan Kepler-78 yıldızının yörüngesindeki bir gezegenin, Dünya’nın cehennem kadar sıcak ikizi olduğunu belirtti. Demir ve kaya yoğunluğunun yanı sıra, kütle ve çapı açısından Dünya’ya ikizi kadar benzeyen gezegenin tek farkı, yüzeyinin 2000 derece daha sıcak olması.
Discovery News’in haberine göre, birkaç ay önce tespit edilen Kepler-78b’nin Dünya’ya benzerliğini, iki uluslararası araştırma grubunun çalışmaları ortaya çıkardı. Analizlerde, bir süre önce devre dışı kalan Kepler teleskobunun verileri kullanıldı.
Yoğunluğunu ve içeriğini belirlemek için gezegenin kütlesini ölçen bilim adamları, Kepler-78b’nin Dünya’nın 1,2 katı büyüklüğünde ve iki katı ağırlığında olduğunu tespit etti.
Her ne kadar Dünya’ya benzese de, Kepler-78b yaşama olanak sunan şartlar içermiyor. Gezegen, yıldızı etrafındaki dönüşünü sadece 8.5 saatte tamamlıyor. Yıldızına son derece yakın olması, Kepler-78b’nin lavlarla kaplı bir yüzeyi olduğuna işaret ederken, çok ince bir atmosferi olduğu düşünülüyor.
Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Kepler-78b’nin 14 bin 800 km olan çapı, Dünya’dan yaklaşık yüzde 20 daha büyük (12.742 km). Gezegen, Kuğu Takımyıldızında, Dünya’dan yaklaşık 400 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.
Başta NASA olmak üzere birçok astronomi grubu Kepler 78b’yi yakından incelemeye devam edecek.
Kaynak:
► sciencedaily.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.