elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrik Sigortaları ve Özellikleri

Hayatımızın her alanında kullandığımız elektriğin bu kadar faydasının ötesinde; verebileceği zararların önüne hangi devre elemanıyla geçebiliriz? Sigortalar, bu konuda aşırı akıma karşı devre elemanlarının ve devreye bağlı alıcıların zarar görmesini engelleyerek oluşabilecek kaza ve arızalara karşı koruma sağlar. Sigortalar için daha fazlasını yazımızda bulabilirsiniz.



A- A+
23.09.2013 tarihli yazı 152592 kez okunmuştur.

Sigorta Nedir ve Ne işe Yarar?


Elektrik Sigortası devreden geçen akımın belli bir değerin üstüne çıkmasını engelleyerek devre elemanlarının ve devreye bağlı alıcıların zarar görmesini engelleyerek oluşabilecek kaza ve arızalara karşı koruma sağlar.


► İlginizi Çekebilir : Kaçak Akım Rölesinin Önemi, 
 

Devreye seri bağlanarak fazla akımın geçmesini engellerler. Sigorta üzerinde belirtilen amper değerinden fazlasının geçmesi durumunda devreyi açarak akım geçişini engeller.

Sigortalar hemen her yerde kullanılan, güvenlik açısından bir hayli önemli olan düzenektir. Sigortalar çeşitlendirilirken kullanıldıkları yere göre değişim gösterir. Dolayısı ile devreden geçecek olan maksimum akım değeri, sigorta hassasiyetinde farklılıklar oluşturarak sigortalarda kullanılan yapının farklı biçimde çeşitlenmesine neden olur.

 
 
 
► Otomatik Elektrik Sigortası, 
 
 

Sigorta çeşitlerine geçmeden önce, aşırı akımda devreyi açan  yapıların farklılığına değinelim.

1. Telleri Eriyen Sigorta: Bu sigorta türünde erime sıcaklığı düşük olan iletkenden yapılmış teller kullanılır. Devreden aşırı akım geçince iletken telin erimesine neden olur ve tel koparak devreden elektrik geçişini keser. Atan sigortanın tekrar işler bir hale gelmesi ancak aynı özellikte ki başka bir telle değiştirilmesiyle mümkündür.

2. Manyetik Sigortalar : Manyetik özellik kullanılan sigortalar da devreden dolayısı ile sigortadan fazla akım geçince sigorta içindeki bobin mıknatıslanır ve metal bloğu kendine
çekerek devre akımını keser.

3. Metal Çiftli Sigortalar: Bu tür sigortalar da metal çifti denen farklı iki metalin farklı genleşmesinden faydalanılarak oluşturulan sigorta düzeneğidir. Farklı miktarda genleşen metallerden oluşan metal çifti az genleşen metale taraf eğilerek devrede ki kontağı açar ve elektrik akımını kesmiş olur.


 
► İlginizi Çekebilir : Kontaktörler Genel Yapısı , 



Sigorta Çeşitleri Nelerdir?


Kullanım alanına göre çeşitlendirilen sigortalar da yukarıda ki sigorta yapıları kullanılır. Buna göre sigorta çeşitleri;

► Cam Tipi Sigortalar

► Buşon Tipi Sigortalar
► Buşon Tipi Otomatik Sigortalar
► Anahtar Tipi Otomatik Sigortalar
► Bıçaklı Tip Sigortalar 
► Yüksek Gerilim Sigortaları

 

Sigortalar Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar!


Birçok topraklama hattı iyi nitelikte değildir, hatta Türkiye deki bazı binalarda hiç yoktur bile. Bu durumda kaçak olsa dahi hattın iç direnci yüksek olduğu için sigorta atmaz.


Şimdi gelelim doğru bildiğimiz yanlışa;

 

Bu sigortalar anlattığımız durumlarda çalışan cihazlar. Ancak toplumun büyük bir çoğunluğu sigortanın insan hayatını koruduğunu – koruyabildiğini düşünür. Oysa siz sigortaların üzerine baktığınızda 10 amper 16 amper gibi değerler görürsünüz. Bunlar sigorta akım değerleridir örneğin 16 amperlik bir sigorta 16 amper aşıldığında atacaktır.

 

► İlginizi Çekebilir : Kompakt Şalterler ve Özellikleri  


Sigortalar ev içi tesisatınızı korumakla yükümlüdür sizi değil!


Şimdi bir senaryo yazalım küçük kızınız prize bir metal soktu ve çarpılmaya başladı. Kızınızın üzerinden geçen akım 16 amperi aştığında sigorta atacaktır. Halbuki küçük kızınızın hayati tehlikesi 0,03 amperde başlar 0,3 amper aşıldığında durum ciddileşir ve 0,5 amper civarı ise sizin için büyük bir acının yaşandığı andır. Siz bu büyük acıyı yaşarken sigortanız kılını dahi kıpırdatmaz çünkü daha 16 ampere çok vardır. Onun gözünde kızınız ise devreye alınmış bir ampulden farksızdır. Haberlerde banyoda çarpılan insanlar duyarsınız. (Çünkü çamaşır makinası, fön makinası gibi tehlikeli olabilecek cihazlar genelde banyoda bulunmaktadır.) Sigorta bu insanları kurtarmak için fayda sağlamaz, çünkü onun görevi belli amperden sonra başlamaktadır. Özetle;

 

Sigortalar ev içi tesisatınızı korumakla yükümlüdür sizi değil!



Kaynak :

►   Ürün Kataloğu
► www..com.tr


 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar