Elektroniğin Alfabesi ve Elektronik Boyama E-Kitap |
Çocuklar için Elektronik
Çocuklarınızın elektronik hakkında temel bilgilere sahip olmasını istiyorsanız, bu yazı dizimizi çocuklarınıza okutmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede çocuklarınız hem elektronik konusunda bilinçli olacaktır hem de günlük hayatta ve okulunda faydalı olacak birçok bilgi öğrenecektir. Çocuklara eğlenceli yollarla elektronik eğitim vermek için bir çok kaynaktan yararlanılarak Elektronik'in alfabesini hazırladık. Elektronik Alfabesi boyama kitabını indirmeyi unutmayın.
30.11.2013 tarihli yazı 13121 kez okunmuştur.
Çocuklarınızın elektronik hakkında temel bilgilere sahip olmasını istiyorsanız, bu yazı dizimizi çocuklarınıza okutmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede çocuklarınız hem elektronik konusunda bilinçli olacaktır hem de günlük hayatta ve okulunda faydalı olacak birçok bilgi öğrenecektir. Çocuklara eğlenceli yollarla elektronik eğitim vermek için bir çok kaynaktan yararlanılarak Elektronik'in alfabesini hazırladık. Elektronik Alfabesi boyama kitabını indirmeyi unutmayın.
Amper bir devre üzerinde bir saniye içerisinde geçen elektron sayısını belirtir. Adını elektrik akımını matematikle açıklayan ilk insanlardan olan Andre-Marie Amper'dan almıştır. Amper bir saniyede bir devreden geçen elektronların akış sayısıdır.
Battery (pil) elektronları depolar, böylece elektrik enerjisi olarak kullanılabilirler. Piller birçok eğlenceli ve farklı boyutlarda olabilir, bu yüzden farklı türdeki bütün cihazlarda kullanılabilirler.
Battery (pil) elektronları depolar, böylece elektrik enerjisi olarak kullanılabilirler. Piller birçok eğlenceli ve farklı boyutlarda olabilir, bu yüzden farklı türdeki bütün cihazlarda kullanılabilirler.
Breadboard (Deneysel devre tahtası) elektronik devre oluşturma pratiklerinde veya test etme amaçlı kullanılabilir.
Capacitor (kapasitör) elektrik alan kullanan elektronları depolar. Kapasitörün elektronları tuttuğu iki ayrı plakası vardır. Elektronların bir plakadan diğerine hareket etmek istemesini sağlayan bir voltaj bulunur, fakat plakalar arasında bulunan yalıtkan hareket etmemelerini sağlar. Elektronlar devre oluşturmaları gerekene kadar kadar plakalar üzerinde depolanabilir. Ewald Georg von Kleist ilk kapasitörü yapan insanlardan biridir.
Diyot elektronların tek bir yönde akmasına izin verir. Şalter gibi çalışır: akım bir yönde akarken şalter açıktır, fakat akım diğer yönde akmaya çalıştığında, şalter kapanır. Sir John Ambrose Fleming diyot, orjinal adı kenetron, icadında en iyi bilinen isimdir.
Elektronik Cihazlar elektronların etrafta hareket etmesiyle çalışır. Elektrik- Elektronik Mühendisleri pilleri, kapasitörleri diyotları, LED'leri, transistörleri ve devreleri tasarlar. Bütün bu parçaları yeni ve zekice yollarla bir araya getirerek, mühendisler hergün kullandığınız yeni cihazları yapabilirler.
Frekans bir şeyin hangi sıklıkta olduğunun ölçülmesidir. Frekans Hertz ile ölçülür. Eğer bir şey her saniyede bir kez oluyorsa, 1 Hertz frekansa sahiptir. Aynı şekilde her saniyede 10 kez oluyorsa 10 Hertz frekansa sahiptir. Favori dalganı çiz!
Ground bir elektirik devresinde ölçüm yapılırken referans olarak alınan özel bir noktanın adıdır. Birinin boyunun ne olduğunu öğrenmek istediğinizde, ayaklarından (ground üzerinde olan nokta) başının üzerine kadar ölçersiniz. Devredeki voltajda aynı yolla ölçülür.
Hertz bir şeyin ne kadar sıklıkla olduğunu belirten ünitedir. Her saniyede bir kez gerçekleşen bir olay 1 Hertz frekansa sahiptir. Hertz adını elektromanyetik dalgaların varlığını ilk kez kanıtlayan Heinrich Hertz'den almıştır.
"I" elektrik akımı sembolü olarak kullanılır. "I" kullanıyoruz çünkü akım elektronların devreye akış yoğunluğu (intensity) olarakta düşünülebilir.“I” ,"IC" veya "chip" adıyla bilinen birleşik devreler içinde kullanılır.
Joule bir enerjji birimidir ve sembolü "J" dir. İş birimi olarak da düşünülebilir. Joule adını ısının doğası, iş ve enerjiyle nasıl bir ilişkisi olduğu üzerinde çalışan İngiliz bilim adamı James Prescott
Joule'den almıştır.
► İlginizi Çekebilir : Elektrik Neden ve Ne Zaman Çarpar?
Ladyada Elektronik Kitler elektronik öğrenen her yaştan kişiye yardımcı olmak için üretilmişlerdir. Kitler birleştirdiğiniz, lehimlediğiniz ve kit yapımcılarının talimatlarını takip ederek bir araya getirdiğiniz devre parçalarıdır.
LED (light-emitting diode) içinden akım geçtiğinde ışık yayan özel diyotlardır. LED iki kutuba sahiptir, bir anot ve bir katot. Elektrik sadece tek bir yönde akabilir çünkü bu bir diyottur. Elektronlar anot ve katot arasındaki bariyere çarptıklarında ışık üreten fotonları salarlar.
Multimetre, (Avometre), akım (Amper), gerilim (Volt),direnç (Ohm) ve kısa devre ölçebilen bir elektronik alettir.
Noise (gürültü) beklenmeyen bir şekilde çalışmasına sebep olan rastgele sinyallerdir. İyi bir mühendisin amançlarından biri çok gürültü varken bile düzgün çalışan şeyler yapmaktır.
Ohm direnç birimidir. 1 Volt voltajı 1 Ohm dirence yerleştirdiğinizde 1 Amperlik akım geçer. Ohm ismini Alman bilim adamı Georg Simon Ohm' dan almıştır. Ohm kanunu, olarakta bildiğimiz denklem V(volt)=I(akım).R(direnç) olarak gösterilir.
PCB (Baskı devre kartları) kartları bir veya iki yüzü bakır plakayla kaplanmış özel kartlardır. Tasarlanan şey bakırın üzerine basılır ve özel kimyasallar kullanılarak bakır izler bırakması sağlanır. Delikler oyulur böylece bileşenler birbiriyle bağlantı kurabilir. Son olarak, bileşenler metali eriten lehim havyasıyla lehimlenir.
Quartz (Kuvars) çok özel özelliklere sahip, piezoelektirik adıyla bilinen bir kristal çeşitidir. Kuvarsa basınç uygularsanız, küçük bir voltaj oluşturur. Kristale voltaj uygularsanız, genişler veya daralır. Kristalin hızlıca genleşip daralması rezonans olarak bilinir. Rezonans parçaçık frekansına göre ayarlanabilir. Dikkatli yapılmış bir kuvars kristali ile doğru bir elektronik saat sinyali oluşturabilir.
Resistor (Direnç) her saniye belirli sayıda elektronun devreye akmasına izin verir. Geçmeye çalışan fazladan elekronların sırada beklemesi gerekir. Renkli çizgiler dirençten aynı anda kaç elektronun geçebileceğini gösterir.
Soldering iron (Lehim havyası) sağladığı sıcaklık sayesinde kalay ve kurşun gibi metalleri eriterek elektronik devre elamanlarını birbirine bağlamaya yarayan araçtır . Elektronik cihaz üretirken metal kullanmak önemlidir çünkü metaller elektriği iletir. Metal soğuyup sertleştiğinde, bulunduğu yerdeki bileşenleri düzenler, elektriksel olarak bağlantı sağlar ve hareket etmelerini engeller.
Transistör bir devrenin diğer bir devreyi kontrol etmesini sağlar. Bu devrelerden biri genellikle diğerinden büyük olur, böylecek küçük olanın büyük olanı kontrol ettiği durumlarda transistör kaldıraç görevi görür. Transistörün bir çok çeşidi var, fakat bunlardan çok yaygın iki tanesi çift yüzeyli transistör (BJT) ve alan etkili transistördür (FET). Transistörler her yerde kullanılabilir, bilgisayarlar,radyolar,televizonlar ve kameralarda gibi tüm elektronik cihazlarda kullanılabilir.
USB cihazların yazıcı, mouse, klavya, kamera, telefon, disk okuyucular gibi cihazlarla iletişim sağlamasını yarayan bir tüm iletişim aracıdır.
Voltaj, iki nokta arasındaki birim başına düşen potansiyel elektrik enerjisidir, Volt olarak ölçülür. Voltaj hava veya su basıncı gibidir: yüksek olan voltaj elektronları devreye itebilir. Volt adını ilk pillerden olan voltaik pilin mucidi Alessandro Volta'dan almıştır.
Wire (kablo) Elektronikte, kablo devredeki bir noktadan diğer noktaya elektriği ileten uzun, ince bir metal parçasıdır, genellikle bakırdan yapılır. Kablolar tipik olarak ceket veya yalıtkan denilen plastik veya kauçuktan kaplamalara sahiptir.
Watt gücün birimidir. Bir Watt her saniye bir Joule iş yapabilmek için gerekli olan güç miktarıdır. Aynı zamanda 1 Amper akımın 1 Ohm dirençten geçmesini sağlayan güçün miktarıdır. Watt ismini ilk güvenilir buhar motorunu yapan James Watt'dan almıştır.
X-ray eloktromanyetik radyasyon çeşitidir. X-ray görünür ışından yüksek frekansa sahiptir, bu yüzden gözümüzle göremeyiz. X-ray'lerin nasıl göründüğünü anlamak için özel fotoğrafik filmler kullanılır. Xray'ler doktorların insanların içine bakmak için kullandığı gibi bir çok elektronik cihazın içersine bakmak için de kullanılır. W ilhelm Conrad Röntgen X-ray'i belirleyen ve yapan ilk kişidir.
Yagi anteni, Yagi-Uda anteni olarak da bilinir, radyo dalgalarını yönlendirmek ve güçlendirmek için çoklu parçalar kullanılan bir anten çeşitidir. Cihazların kablo olmadan radyo dalgası şeklinde enerji göndermesiyle birbiriyle iletişim kurmasını sağlar. Yagi anteni Shintaro Uda ve Hidetsugu Yagi tarafından icat edilmiştir.
Zener diyodu diyodun özel bir türüdür. Önceden öğrendiğimiz gibi diyotlar sadece tek yönde akıma izin verirler. Normal bir diot gibi, Zener diyodu da akımın anottan katoda akmasına izin verir. Fakat bir zener diyodu eğer voltaj yüksekse akımın karşı yönden akmasına izin verir. Zener diyodu adını çeşitli cihaz arızalarının özellikleri üzerinde çalışan Amerikalı fizikçi Clarence Zener'den almıştır.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET